UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-12-31 13:19

Kosár: az U18-as fiúválogatott második, az NKA Pécs negyedik lett az I. Füzesi József-emléktornán

A bosnyák OKK Spars Sarajevo kosárlabdacsapata nyerte a december utolsó napjaiban Pécsen rendezett I. Füzesi József-emléktornát. A színvonalas nemzetközi viadalon az U18-as fiúválogatott ezüstérmet szerzett, míg a házigazda NKA Pécs junioregyüttese a negyedik helyen zárt.

A két ünnep között a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia rangos nemzetközi tornának adott otthont a junior fiúkorosztályban. Az I. Füzesi József-emléktornán végül négy csapat mérte össze a tudását, miután az eredetileg tervezett hat résztvevő közül a két belgrádi együttes, a Partizan és a Mega Mozzart a járványhelyzet miatt az utolsó pillanatban lemondta a szereplését. Így a háromnapos eseményen (december 28-30.) az U18-as válogatott és az rendező NKA Pécs gárdája mellett az orosz Lokomotiv Kubany, valamint a bosnyák OKK Spars Sarajevo tette teljessé a mezőnyt. Magas színvonalú meccsekkel kezdődött kedden a torna: előbb az U18-as válogatott magabiztos játékkal 63-48-ra legyőzte a Lokomotiv Kubanyt, majd az NKA Pécs ugyan három negyedig jól tartotta magát az OKK Spars Sarajevo ellen, végül 102-79-es meggyőző vendégsiker született.

Az U18-as fiúválogatott a második, az NKA Pécs a negyedik lett az I. Füzesi József-emléktornán Forrás: Rátgéber Akadémia
Az U18-as fiúválogatott a második, az NKA Pécs a negyedik lett az I. Füzesi József-emléktornán Forrás: Rátgéber Akadémia
A második napra ellenfelet cseréltek a magyar alakulatok, Váradi Kornél válogatottja a bosnyákokkal csapott össze. Sokáig úgy tűnt sima szarajevói győzelem lesz a vége, azonban Csendes Péter vezérletével visszajöttek, egyenlítettek a fiúk. Ezután – a bosnyák korosztályos válogatott zömét adó – OKK Spars bírta jobban a végjátékot (74-65). A következő mérkőzésen sokáig úgy tűnt, hogy a Rátgéber Akadémia megszerzi az első győzelmét a tornán a Lokomotiv Kubany ellen, a házigazdák a harmadik negyed végéig őrizték a 8-10 pontos előnyüket, viszont a legvégére – válogatott center Schmera Gergely hiánya miatt is – nagyon elfogytak a mecsekiek, a zárószakaszban fordítottak, és 80-76-ra nyertek az oroszok. Mindezek után jöhetett a harmadik nap a két magyar együttes találkozójával, amelynek a kétharmadáig fej fej melletti, szoros csatát hozott a meccs, majd az utolsó tízpercre kijött, hogy Váradi Kornél szövetségi edző nagyobb rotációból gazdálkodhat, mint a pécsiek trénere, Vladan Glavinic; 71-60-ra diadalmaskodott a válogatott.
Jól szerepelt az U18-as fiúválogatott Pécsen Forrás: Rátgéber Akadémia
Jól szerepelt az U18-as fiúválogatott Pécsen Forrás: Rátgéber Akadémia
A másik meccsen a Sarajevo 97-73-ra verte a Kubanyt, ezzel a bosnyákok veretlenül megnyerték a tornát. Az U18-as válogatott a második, az NKA Pécs a negyedik helyen fejezte be a viadalt. „Először is nagyon köszönjük a Rátgéber Akadémiának a meghívást és a kiváló rendezést. Pécs és az akadémia remek házigazdája volt ennek a tornának mondta Váradi Kornél, a válogatott szövetségi edzője a ratgeberakademia.hu-nak, akinek a csapatán kizárólag az OKK Spars Sarajevo tudott kifogni. – Tartalmas három mérkőzést játszottunk, amelyek megmutatták, mi az a nemzetközi szint, ahova el kell jutnunk. Továbbra is hinnünk kell az elvégzett munkában, a klubokban napi szinten, a válogatottban pedig az összetartásokon kell úgy dolgoznunk, hogy a játékosok folyamatosan fejlődjenek. Ahhoz képest, hogy viszonylag keveset készülhettünk együtt, voltak pozitívumok, miként azt is látjuk, hogy miben kell előrébb lépnünk. Összességében nagyon hasznos és tanulságos torna volt ez számunkra, sokat adott nekünk."
A házigazda pécsiek is helytálltak a nemzetközi tornán Forrás: Rátgéber Akadémia
A házigazda pécsiek is helytálltak a nemzetközi tornán Forrás: Rátgéber Akadémia
Természetesen rengeteget adott az NKA Pécs játékosainak is ez a három nap. Megtapasztalhatták, milyen szintet képvisel a nemzetközi mezőny: fizikális, kőkemény meccseket játszhattak kiváló ellenfelekkel szemben. „Nagyon örülök annak, hogy mindenkivel szemben pariban voltunk, versenyképesnek bizonyultunk – értékelt a vendéglátó pécsiek juniorcsapatának vezetőedzője, Vladan Glavinic. – Bár mindhárom meccsünket elveszítettük, az összes ellenfelünknek meg kellett dolgoznia minden egyes pontért. Több játékosnak is lehetőséget adtunk, megmutathatták magukat a nemzetközi porondon, s közülük többen is bizonyítottak, ami fontos lesz számunkra a szezon hátralévő részében. Nagyon köszönjük a részvételt mindhárom csapatnak."

I. FÜZESI JÓZSEF-EMLÉKTORNA, A 3. NAP EREDMÉNYEI: NKA Pécs–Magyarország U18 60-71 (13-18, 20-18, 15-19, 12-16) NKA Pécs: Meszlényi 17/3, Merkl 5, Füzesi, Prodanovic 5/3, Kelemen 8/3. Csere: Krkljes 1, Árva-File 15/9, Angyal, Boljos, Tomic 2, Bor 1, Habling 6/6. Vezetőedző: Vladan Glavinic. Magyarország U18: Csendes 5, Ságodi 11/3, Hajdú 12/6, Antalics 14, Csuti 9/3. Csere: Cseh, Magyari 2, Csátaljay 10/6, Hőgye 8/3, Várszegi, Gazdag. Szövetségi edző: Váradi Kornél. OKK Spars Szarajevó–Lokomotiv Kubany 97-73 (34-16, 30-18, 25-19, 8-20) OKK Spars Szarajevó: Zrno 24/6, Kustric 3/3, Trnka 9/3, Muic 20/3, Bukva 2. Csere: Fejzic 11/3, Kamberovic 2, Djedovic 4, Ruzicic 1, Jovic 16, Corsovc 3, Hrnjic 2. Vezetőedző: Marko Tribic. Lokomotiv Kubany: Dudnyik 5, Kristinyenko 4, Scsetinyin 7, Voszkobojnyikov 6, Glazkov 15/6. Csere: Lednyev 5, Oresnyikov 12, Bovduj 2, Csernyin 6, Samari 11/3. Vezetőedző: Nikola Markovic.

Az első nap eredményei: Magyarország U18–Lokomotiv Kubany U18 63-48, OKK Spars Szarajevó–NKA Pécs 102-79. A második nap eredményei: Magyarország U18–OKK Spars Szarajevó 65-74, Lokomotiv Kubany–NKA Pécs 80-76. Az I. Füzesi József Emléktorna végeredménye: 1. OKK Spars Szarajevó, 2. Magyarország U18, 3. Lokomotiv Kubany, 4. NKA Pécs. A torna All Star csapata: Meszlényi Róbert (NKA Pécs), Csuti Kornél (Magyarország U18), Zinedin Muic (OKK Spars Szarajevó), Filip Jovic (OKK Spars Szarajevó), Danyiil Glazkov (Lokomotiv Kubany). A torna legértékesebb játékosa (MVP): Harun Zrno (OKK Spars Szarajevó).

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.