UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-01-03 16:19

Kosárlabda: Rátkai Eszter pontokban és szavakban is vezéregyéniség volt az ORV-győztes válogatottban

Kiváló játékkal és veretlen mérleggel az U16-os leány kosárlabda-válogatott megnyerte az év végi, katowicei Olimpiai Reménységek Versenyét. A torna MVP-jének választott Rátkai Eszter értékelt honlapunknak.

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, az U16-os leány kosárlabda-válogatott ellenállhatatlan játékkal rukkolt elő, és jószerivel átgázolt az ellenfelein a december végén Lengyelországban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Mészárosné Kovács Andrea együttese előbb 73 (!) pontos különbséggel kiütötte a cseheket, majd 37-tel verte a szlovákokat, végül a zárónapon 38 ponttal nagyon simán legyőzte a házigazda lengyeleket is Katowicében.

Rátkai Eszter minden meccsen vezére volt az ORV-győztes magyar csapatnak Forrás: PZKOSZ
Rátkai Eszter minden meccsen vezére volt az ORV-győztes magyar csapatnak Forrás: PZKOSZ
A válogatott csapatkapitányaként Rátkai Eszter is oroszlánrészt vállalt a sikerből. „Kicsit sötétben tapogatóztunk a torna előtt, mert nem igazán tudtuk, melyik csapat milyen erőt képvisel. Az edzőnk ugyan felkészített minket arra, hogy milyen stílusú csapatokra számítsunk, de az ismeretlen ellenfelek miatt inkább a saját játékunkra koncentráltunk. A december eleji spanyolországi edzőmeccsek tapasztalataira építve próbáltunk ezúttal is gyorsan játszani, viszonylag alacsony szerkezettel, ami összességében jól működött mind támadásban, mind védekezésben" – nyilatkozta Rátkai az Utánpótlássportnak. Az NKA Pécs tehetsége sorrendben 24, 23 és 26 pontot dobott a cseheknek, a szlovákoknak, majd a lengyeleknek. Ezzel minden meccsen Eszter volt a legeredményesebb magyar játékos. Teljesítményével kiérdemelte a torna legértékesebb kosárlabdázójának járó címet, valamint az All-Star ötösbe is beválasztották. (A mieink közül Toman Dóra szintén helyet kapott az All-Star csapatban.)
Az ORV-győztes U16-os leányválogatott Forrás: PZKOSZ
Az ORV-győztes U16-os leányválogatott Forrás: PZKOSZ
„Szerencsére a gyors játék nem csapott át kapkodásba, a tempó mellett a pontosságot is sikerült megőrizni, ami szintén fontos, illetve a védekezésben is egyre összeszokottabban játszottunk. Jól jöttek a besegítések, mindenki kellően agresszívan állt hozzá, és a szükséges kommunikáció is megvolt, ugyanakkor persze a nyári Európa-bajnokságig még mindig lehet csiszolni rajta. A kommunikációban csapatkapitányként nagy szerep hárul rám, folyamatosan biztatom és támogatom a csapattársaimat, de ez abszolút nem esik a nehezemre, sőt inkább természetes, alapvetően ilyen a habitusom, minden bizonnyal anyukám (szerk: Eördögh Edit – korábbi klasszis játékos, az NKA Pécs kadétcsapatának jelenlegi vezetőedzője) temperamentumát örököltem ebből a szempontból. Egyébként is mindig a csapatcélokat helyezem az előtérbe, az egyéni díjak és a statisztikák most sem foglalkoztattak igazán, éppen ezért kicsit meglepődtem, amikor végül engem választottak az MVP-nek, de persze nagyon örültem neki."  További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.