UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-01-05 19:15

Kosárlabda: „Néha még most is nehezen hiszem el, hogy az Euroligában játszom" – Miklós Melinda

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 18 éves kosárlabdázója, Miklós Melinda már a negyedik évét tapossa az NB I/A-csoportban, és ahogy a korábbi évadokban folyamatosan fejlődött, az őszi szezonban ismét látványosan előrelépett a teljesítménye. Ráadásul a hazai bajnokság mellett már az Euroligában is helytáll.

Ugyan még csak 18 esztendős, de Miklós Melinda már-már rutinosnak számít a női felnőttélvonalban. A fiatal játékos még 2019 márciusában debütálhatott az NB I/A-csoportban, s azóta évről évre egyre több játékidőt és egyre nagyobb szerepet kap az Atomerőmű KSC Szekszárd színeiben. Ez az őszi szezonban sem volt másképp, az U20-as lányok közül az egyik legjobb teljesítményt nyújtja. A bajnokság felénél készített listánkban is kiemeltük őt. Azonban Melinda örök maximalista, így azért akad némi hiányérzete.

Miklós Melinda újabb szintet lépett az Atomerőmű KSC Szekszárdban Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd
Miklós Melinda újabb szintet lépett az Atomerőmű KSC Szekszárdban Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd
„Szinte soha nem vagyok elégedett a játékommal, így most az alapszakasz feléhez érve is vegyes érzések kavarognak bennem. Még mindig ingadozó a teljesítmény, nincs meg az a stabilitás, amit szeretnék elérni – vagyis hogy egy bizonyos szintet bármikor tudjak hozni, akár a rosszabb napokon is. Bár ez még nincs meg, ugyanakkor érzem magamon a fejlődést, aminek pedig mindenképpen örülök. Az pozitívum, hogy a szezon elejéhez képest az elmúlt hetekben már kiegyensúlyozottabban megy a játék” – nyilatkozta Miklós az Utánpótlássportnak. Decemberben szezoncsúcsot jelentő 17 pontot dobott a BKG-Prima Szigetszentmiklós ellen, majd a 2021-es év utolsó bajnokiján 14-et szórt a Vasas Akadémia otthonában. Az új esztendő első meccsén ugyan csak négy pontot jegyzett az ELTE BEAC Újbuda ellen, azonban a pontokban gyengébb estéje ellenére négy szerzett labdával, négy gólpasszal és három lepattanóval vétette észre magát. Majd szerda este 16 pontot – közte négy hármast – dobott a TFSE-MTK-nak, valamint négy gólpasszt és öt lepattanót is hozzátett csapata sikeréhez. „Gyakran előfordul, hogy olyan hibákat követek el, amelyeket már nem kellene ennyi idő után, eközben tisztában vagyok vele, hogy nem lehet hibátlanul játszani, ráadásul még mindig nagyon fiatalnak számítok. Lehet kicsit türelmetlen vagyok, és túl nagy elvárásokat támasztok magammal szemben. Annyi biztos, hogy a játék minden elemében lehet még hova fejlődnöm” – fogalmazott Melinda.
Miklós Melinda (kékben) 14 pontot dobott a Vasas otthonában Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd
Miklós Melinda (kékben) 14 pontot dobott a Vasas otthonában Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd
Eddig 12 mérkőzésen lépett pályára, abból kilencszer kezdőként. Meccsenként közel húsz percet (19,8) kap, ez idő alatt 6,0 pontot, 1,9 szerzett labdát, 1,8 gólpasszt és 8,2-es VAL-mutatót átlagol. Labdaszerzésben nemcsak a korosztályában kiemelkedő, hanem a bajnokság teljes mezőnyében – ifjú kora ellenére a hetedik (!) helyen áll a ranglistán. „A védekezésben is javultam, de főleg támadásban léptem előre, mostanra jóval otthonosabban mozgok Zseljko Djokics rendszerében, megértettem, hogy mit vár el tőlem, illetve azt is, hogyan tudok a leghasznosabb lenni a csapatnak. Többnyire sikerül megfelelnem a feladatnak. A fő célom, hogy már ne mint fiatal játékosra tekintsenek rám – aki a fiatal szabály miatt játszik – hanem abszolút teljesjogú csapattársként.” Melindának nem ismeretlen a nemzetközi porond sem, korábban szerepelhetett már az Európa-kupában, ám a 2021-2022-es évadban már az Euroligában is szóhoz juthatott, sőt 12 forduló alatt több mint negyed órát (15,5 perc) átlagol. Nem is eredménytelenül: 2,1 pont, 1,6 lepattanó, 1,1 assziszt és 1,5 labdaszerzés fűződik a nevéhez.
Melinda nemcsak a hazai bajnokságban, hanem az Euroligában is megállja a helyét Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd
Melinda nemcsak a hazai bajnokságban, hanem az Euroligában is megállja a helyét Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd
„Az Euroliga-debütálás óriási élmény volt, és egyben hatalmas lehetőség. Pontosan emlékszem az első, olaszországi meccsünk minden pillanatára, sajnos végül kikaptunk, viszont az a bemutatkozás számomra rengeteget jelentett, fel se fogtam akkor ezt az egész helyzetet. Néha még most is nehezen hiszem el, hogy ilyen fiatalon – mindössze tizennyolc évesen – rendszeresen szerepelhetek ezen a szinten. Azt pedig, hogy az Euroligában ilyen sok játékperchez juthatok, álmomban sem hittem volna. A magyar bajnokságban már nem vagyok újonc, nagyjából képben vagyok mire számíthatok, de az Euroliga teljesen más szint. Sebességben, erőben és taktikailag is fel kellett nőnöm a feladathoz. Sokkal nagyobb koncentrációt igényel, de igyekszem élni azzal a bizalommal, amit Zseljkótol kapok.” A szekszárdiak bedobó tehetsége – a klubja mellett – a korosztályos válogatottban is fontos láncszem. Az U19-es nemzeti csapat egyik legjobbjaként tavaly nyáron világbajnoki bronzérmet szerzett Debrecenben. „Minden szempontból sikeres évet zártam, hiszen a válogatottal fantasztikus nyarat zártunk. Az a torna és az a bronzérem örökké emlékezetes marad, felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Bízom benne, hogy idén, ebben a felállásban utoljára együtt nagyot alkothatunk a soproni U20-as Eb-n. Mindenképpen a dobogóra szeretnénk állni most is, és az aranyérem sem elérhetetlen, ha ismét úgy küzdünk egymásért, mint Debrecenben.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.