UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-01-07 09:00

Kosárlabda: a MAFC junior fiúcsapata nem éri be kevesebbel mint az országos döntőbe jutás

A MAFC junior fiú kosárlabdacsapata remek őszi szezont zárt a korosztályos bajnokságban. Ráadásul az U18-as együttes meghatározó játékosai az idősebbek között, az U20-ban is hétről hétre jól teljesítenek. A főszereplők, valamint a mindkét alakulatot irányító Lakits András értékelt féltávnál.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét kitűnően szerepelnek a MAFC utánpótláscsapatai a férfiszakágban. A juniorok – a Rátgéber Akadémia mögött – a második helyen állnak az alapszakaszban, illetve az U20-as csapat szintén a második a piros csoportban, közvetlenül a Budapesti Honvéd után. Az idősebb gárdát javarészt az U18-asok alkotják. Közülük is kiemelkedik Pintér Dávid, aki a MAFC legjobb pontszerzője; meccsenként 20-at átlagol a juniorban, 14,6-ot az U20-ban. A 17 éves hátvéd szerint a csapategység a sikerük elsődleges kulcsa.

A MAFC junior fiúcsapata eddig mindössze egyetlen vereséget szenvedett Fotó: Tökölyi Csaba
A MAFC junior fiúcsapata eddig mindössze egyetlen vereséget szenvedett Fotó: Tökölyi Csaba
„Alapvetően az egész klub olyan, mint egy nagy család, mindenki ismer mindenkit, jó kapcsolatot ápolunk egymással, és ez az összetartó közösség ugyanúgy – hanem még jobban – jellemző a junior és az U20-as csapatunkra is. A juniorból gyakorlatilag mindenki feljátszik az idősebbek közé is, így az összeszokottság hiányára ott sem lehet panaszkodni. A bajnokság előtt nem számítottam arra, hogy most ilyen jól fogunk állni, előzetesen kicsit rosszabbat vártam, miután többen távoztak tőlünk, de összességében büszke vagyok a csapattársaimra. Az őszi szezonban nagyon egységesek voltunk, azonban nem szeretnénk itt megállni. Nekem nagy vágyam, hogy felállhassunk a dobogóra az évad végén, viszont a nyolcas döntő a minimális cél" – nyilatkozta Pintér az Utánpótlássportnak. A pontokban élen járó Pintér Dávid mellett Matejovics Máté is oroszlánrészt vállal a sikerekben. A négyes-ötös poszton játszó tehetség 14,4 pontján kívül 5,6 lepattanót is jegyez átlagban, illetve ő vezeti az U18-as együttes VAL-mutatóját (20,1). Teljesítményére Váradi Kornél az U18-as válogatott szövetségi edzője is felfigyelt, és a bő keret karácsony előtti összetartásán ott lehetett a nemzeti csapattal. „Már régóta együtt játszunk, és a hosszú évek közös munkájának köszönhetően az összeszokottság a fő erősségünk. Remekül megértjük egymást a pályán, pontosan tudjuk, ki miben erős, ezáltal jól kiegészítjük a másik játékát. Emellett az egymásért való küzdést emelném még ki, amely a nehezebb napokon rengeteget jelent. Az elmúlt időszak formájának a fényében, ha végül nem jön össze az országos döntő, egyértelműen csalódott lennék" – fogalmazott Matejovics.
A MAFC fiataljai az országos döntőig meg sem állnának Fotó: Tökölyi Csaba
A MAFC fiataljai az országos döntőig meg sem állnának Fotó: Tökölyi Csaba
Ahogyan Máté leginkább a gyűrű környékén mozog otthonosan, addig Tóth Vilmos legnagyobb fegyvere a kinti dobás. A piros-feketék leghatékonyabb triplázójaként 37 százalékkal értékesíti a hármas kísérleteit. „A nyári felkészülés kezdetétől nagyon sok munkát tettünk bele mind egyénileg, mind csapatszinten, és – ahogy az eredményekben is meglátszik, – ez meghozza a gyümölcsét. A közösség mellett vezetőedzőnknek, Lakits Andrásnak szintén óriási a szerepe a jó szereplésünkben. Az U20-ban és a juniorban is az élmezőnybe tartozunk, de még csak félúton járunk a bajnokságban, sok feladat vár ránk, ha a kitűzött céljainkat elakarjuk érni" – mondta Tóth. Lakits András irányítja a junior és az U20-as alakulatot egyaránt, aki a játékosok zömével már öt-hat éve együtt dolgozik. „Ígéretes csapattal vágtunk neki a bajnokságnak, ezért joggal bíztunk benne, hogy ez eredménnyel is fog párosulni. Eddig az elvárásoknak abszolút megfeleltek a srácok, sőt néha pozitív meglepetést okoztak. Látszik a fejlődés az együttesen, fordulóról fordulóra egyre jobban összeérik a játékunk, és ha így építkezünk a továbbiakban, a legvégén is számolni kell majd velünk" – összegzett a vezetőedző. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.