UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-01-15 19:59

Vívás: Hanzély Zsombor és Kovács Zsanett a kardozók kadétbajnoka

A kadét kardvívók a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett országos bajnokságán a TFSE-s Hanzély Zsombor és a törökbálinti Kovács Zsanett örülhetett az aranyéremnek.

Szombaton a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban avattak egyéni országos bajnokokat a kadétkorú kardvívók között.

Hanzély Zsombor öröme Forrás: hunfencing.hu
Hanzély Zsombor öröme Forrás: hunfencing.hu
A fiúk mezőnyében hetvennégy fiatal lépett pástra a minél jobb eredmény reményében, közülük a legjobban a TFSE 16 éves ígérete, Hanzély Zsombor szerepelt. Patócs Ákos tanítványa tavaly bronzérmesként végzett az ob-n, most nem érte be a dobogó harmadik fokával. Hanzély a csoportmérkőzéseket veretlenül abszolválta, majd végig kiélezett asszókat vívva eljutott a döntőig, melyben megint csak emlékezetesen szoros csatában, 13:14-ről fordítva nyerte meg a bajnokságot a Vasas színeiben küzdő, és így ezüstérmet szerző Bíró Huba ellen. A harmadik helyet Csoba Botond (TFSE) és Dallos Benedek (Vasas) szerezte meg. „Nagyon örülök az aranyéremnek, egész nap jól ment a vívás, igaz, a döntő igencsak izgalmas lett. Eddig szépen alakult a szezon, jó esélyem van arra, hogy ott legyek a korosztályos világversenyeken, melyeken nagyon szeretnék sikeresen szerepelni” – idézi a győztes Hanzélyt a hazai szövetség honlapja.
Kovács Zsanett nagyszerű vívással lett kadétbajnok Forrás: hunfencing.hu
Kovács Zsanett nagyszerű vívással lett kadétbajnok Forrás: hunfencing.hu
A lányok versenyében a Törökbálinti Gerevich Aladár VE 16 éves reménysége, Kovács Zsanett fogta ki a legjobb napot, és Hanzélyhoz hasonlóan veretlenül menetelt a bajnoki címig. Nemcsik Zsolt tanítványa az ötvenhatfős viadal egyenes kieséses szakaszában egészen az elődöntőig 10 tus alatt tartotta az ellenfeleit, majd ott a BVSC-s Tóth Nadint (15:13), az aranycsatában pedig a Vasast erősítő Bognár Lizát (15:12) győzte le. Kovács Zsanett sikere azért sem nagy meglepetés, mert a tinédzser ebben a szezonban a juniorok között két kupafordulón is a legjobb nyolcban zárt, az idősebbek budapesti világkupaversenyén a 11. lett, sőt, a felnőtt országos bajnokságon az előkelő hetedik helyen végzett. Persze, az ugyanúgy sokra hivatott, remekül vívó és ezüstöt kiérdemlő Bognár Lizának, valamint a Tóth Nadin mellett bronzérmes másik BVSC-s kardozónak, Szabó Pollinak is kijár a dicséret. Az idényben nemzetközi sikereket is szállító fiatalok közül a gödöllői európai körversenyen győztes Kónya Csenge a nyolc között kapott ki Bognár Lizától, míg a szófiai európai körversenyen harmadik Spiesz Anna betegség miatt nem indult. „Kicsit nehezen indult a szezonom, de szerencsére egyre jobban alakul – mondta a bajnok Kovács Zsanett a szövetségi portálnak. – Nyolcban voltam a felnőttbajnokságon, nyolcaddöntőben a múlt heti, budapesti junior-világkupán, most pedig először nyertem egyéni országos bajnokságot. Sok versenyünk van még a közeljövőben, remélem, hasonló lesz a folytatás!”

KADÉT KARD EGYÉNI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK Fiúk. 74 induló. Végeredmény: 1. Hanzély Zsombor (TFSE, edző: Patócs Ákos), 2. Bíró Huba (Vasas), 3. Csoba Botond (TFSE) és Dallos Benedek (Vasas), 5. Kiss Benedek (Gödöllő), 6. Vajda Oszkár (TFSE), 7. Fülöp Zsombor (KVSE), 8. Péch Kornél (KVSE). A döntőben: Hanzély–Bíró 15:14. Lányok. 56 induló. Végeredmény: 1. Kovács Zsanett (Törökbálint, edző: Nemcsik Zsolt), 2. Bognár Liza (Vasas), 3. Tóth Nadin (BVSC) és Szabó Polli (BVSC), 5. Kónya Csenge (Interfencing Debrecen), 6. Domonkos Emese (Vasas), 7. Csonka Dorottya (Vasas), 8. Horváth Emma (BVSC). A döntőben: Kovács–Bognár 15:12. A részletes eredmények ITT érhetők el.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.