UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-01-16 08:55

Kosárlabda: Vincze Nikolettre jó hatással van a pécsi környezetváltozás

A nevelőegyesületét, az Atomerőmű-KSC Szekszárdot elhagyva a 19 éves Vincze Nikolett tavaly nyáron – a szintén NB I/A-csoportban szereplő – PINKK Pécsi 424 kosárlabdacsapatához igazolt, és a statisztikai mutatók alapján abszolút bevált a klubváltás a fiatal játékosnak.

A 19 éves Vincze Nikolett még 2017. szeptemberében mutatkozhatott be a női első osztályú kosárlabda-bajnokságban. Majd a szekszárdi nevelésű játékos idővel egyre nagyobb szerepet az Atomerőmű KSC csapatában. Egészen a 2020/21-es évadig, amikor mindössze két mérkőzésen (négy-négy percre) jutott szóhoz. Ezt követően az elmúlt nyáron a PINKK Pécsi 424 együtteséhez szerződött, ahol villámgyorsan magára talált, és alapemberré vált.

Vincze Nikolett (balra) a nyári klubváltás után remek számokat hoz Pécsen Forrás: PINKK Pécsi 424
Vincze Nikolett (balra) a nyári klubváltás után remek számokat hoz Pécsen Forrás: PINKK Pécsi 424
„Több dolog miatt döntöttem úgy, hogy nyáron váltani szeretnék. Egyrészt a több játéklehetőség vonzott nagyon a PINKK-ben – kezdte Vincze az Utánpótlássportnak. – Bár már lassan öt éve debütáltam az NB I/A-csoportban, az elmúlt években sajnos nem sikerült folyamatosan feljebb lépnem az első csapat ranglétráján Szekszárdon, és némileg megrekedt a fejlődésem, emiatt úgy éreztem, szükségem van a környezetváltozásra ahhoz, hogy stabil A-csoportos játékossá váljak. Emellett a tanulás is fontos szerepet játszott a döntésemben: Pécsen járok egyetemre, gyógytornásznak tanulok. Szóval több tényező is közrejátszott a klubváltásban, és az eddigiek csak megerősítettek abban, hogy jó döntést hoztam." Nikolett egyéves kölcsönszerződést írt alá a PINKK-nél, így a szekszárdi kötelék továbbra is megmaradt. Pécsen eddig remekül él a lehetőséggel: 16 meccsen átlagosan 22,4 percet töltött a pályán meccsenként, ez idő alatt 8,5 pontot dobott. Ám az együttese pillanatnyilag 1-15-ös mérleggel sereghajtó a felnőttélvonalban. „Nyilvánvalóan, nem vagyok elégedett a csapat szereplésével, mindannyian jobbat reméltünk a bajnokság elején, de most már nem szabad az őszi szezon miatt bánkódnunk. Még mindig megvan az esélyünk, hogy ellépjünk az utolsó helyről. Az alapszakaszból is hat forduló van hátra, majd a play-out következik, ott dőlnek el a lényegi kérdések. Ami mindenképpen pozitívum, hogy az elmúlt hetekben már jobb arcát mutatta a csapat. Ráadásul két fontos meccsünk jön a Vasas és a BKG ellen, mindkettőn reális győzelmi esélyekkel."
Vincze Nikolett (balra) szeretné ismét beverekedni magát a korosztályos válogatottba; az U20-as Eb-n itthon, Sopronban szerepelhetne Forrás: PINKK Pécsi 424
Vincze Nikolett (balra) szeretné ismét beverekedni magát a korosztályos válogatottba; az U20-as Eb-n itthon, Sopronban szerepelhetne Forrás: PINKK Pécsi 424
A hármas és négyes poszton egyaránt bevethető tehetség szombat este A-csoportos karriercsúcsot jelentő 22 pontot – közte hat hárompontost – szórt az ELTE BEAC Újbuda otthonában. Összességében parádés hatékonysággal, 44 százalékkal értékesíti a triplákat az egész évadban. „A saját teljesítményemmel nagyjából elégedett lehetek, nem volt gond a beilleszkedéssel, gyorsan megtaláltam a helyem a lányok között. Mostanra viszonylag stabilan tudom hozni minden meccsen azt, amire képes vagyok, a korábbiakhoz képest jóval kisebb kilengésekkel. Egyértelműen támadásban fejlődtem a legtöbbet, azon belül is főleg kinti dobásban, ugyanakkor a védekezésem is sokat javult. Agresszivitásban, fizikalitásban és magabiztosságban is előrébb tartok most, mint fél évvel ezelőtt." Teljesítményével az U20-as játékosok legjobbjai közé tartozik; legutóbbi listánkon a negyedik helyre fért fel. Ugyan az elmúlt időszakban nem szerepelt a korosztályos válogatottban, mindezek után nem lenne meglepő, ha a szövetségi edző, Cziczás László is felfigyelne a produkciójára. „Nagyon örülnék, ha sikerülne ismét beverekedni magamat a válogatottba. Mindig óriási motiváció a válogatott, pláne úgy, hogy idén itthon, Sopronban rendezik az U20-as Európa-bajnokságot. Továbbá ez lenne az utolsó lehetőségem korosztályos világversenyen szerepelni." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.