UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-01-24 09:04

Vízilabda: Dömsödi Dalma és Szegedi Panni is a felnőttválogatottban

Bíró Attila szövetségi kapitány Dömsödi Dalma és Szegedi Panni személyében két ifjúsági játékost is behívott a női vízilabda-válogatott keddi világliga-mérkőzésére készülő keretébe.

A tokiói olimpián bronzérmes magyar női vízilabda-válogatott a nyári játékok óta első mérkőzését játssza kedden, amikor Patraszban a görög együttes vendége lesz világliga-találkozón.

Dömsödi Dalma az FTC-ben remekel Forrás: fradi.hu
Dömsödi Dalma az FTC-ben remekel Forrás: fradi.hu
A hazai szövetség honlapjának tájékoztatása szerint Bíró Attila szövetségi kapitánynak a sérülések és betegségek miatt nehéz dolga volt a keret összeállításánál, ráadásul csak egyetlen edzést tudott vezényelni a meghívottaknak, mindezek ellenére a tréner bízik abban, hogy a felforgatott gárda jól fog játszani. A válogatottban négy játékos is először kap lehetőséget, közülük ketten még az utánpótláskorú pólósokat képviselik. A 19. születésnapját szerdán ünneplő Dömsödi Dalma az évad elején érkezett a Ferencvárosba, és hamar meghálálta Gerendás György vezetőedző bizalmát. Hasznos játéka mellett a felnőttbajnokságban jelenleg 13 gólnál jár. A többszörös korosztályos gólkirály ígéret tavaly ifjúsági kupa- és bajnoki aranyéremhez segítette nevelőegyesületét, a Szentest, nyáron tagja volt az U20-as vb-n bronzérmes nemzeti együttesnek, idén pedig az ob I-t nyerné meg a listavezető FTC-vel.
Szegedi Panni a legfiatalabb tagja a felnőttválogatottnak Forrás: Varga Jennifer/UVSE
Szegedi Panni a legfiatalabb tagja a felnőttválogatottnak Forrás: Varga Jennifer/UVSE
A 17 esztendős Szegedi Panni már a tavalyi évadban is szilárd helyet harcolt ki magának a Benczur Márton vezette UVSE-ben. A reménység fejlődése töretlen, koránál jóval érettebb játéka pedig a legmagasabb szinten is eredményre vezet. Az ob I mostani kiírásában 9 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, és ő is meghatározó játékosa volt az U20-as vb-bronzérmes csapatnak, nem mellesleg az U17-es korosztállyal is felállhatott az Európa-bajnokság dobogójának harmadik fokára. Hogy a lányok a nemzetközi felnőttmezőnyben is megállják a helyüket, azt mindketten bizonyították az Euroliga-mérkőzések során. Mellettük a válogatottban először szerepel majd az első felnőttévét töltő, szintén FTC-s, hamarosan 20 éves Pőcze Panna és az Eger kapusa, Kiss Alexandra is. A tokiói bronzérmesek közül Garda Krisztina, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Szilágyi Dorottya és Parkes Rebecca lesz kedden bevethető. „A kijelölt keret alkotja most a magyar válogatottat, ennek a csapatnak kell bizonyítania. A közös edzések hiányoznak persze, hiszen még ilyen nehéz helyzetben is néhány tréninggel egész sokáig el szoktunk jutni, most azonban ettől is el kellett tekintenünk, így kell a meghívott játékosoknak bizonyítaniuk. Teszt lesz ez számukra, bízom benne, hogy jó meccset vívunk a görögökkel, és nyerni is tudunk. Célunk a világligában is továbbjutni. Újoncokat avatunk, rájuk külön is kíváncsi leszek” – mondta Bíró Attila.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE Kapusok: Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE) Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Kuna Szonja (FTC), Máté Zsuzsanna (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (Ethnikosz, görög), Pőcze Panna (FTC), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.