UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2022-01-27 14:52

Márton Anita útját járja

Az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökő Márton Anita edzőjének, Eperjesi Lászlónak a 15 éves unokája, a Mol Alapítvány által is támogatott Dobó Zsombor kivételes ígérete a korosztályának.

„Mindenkinél korábban vált dobóvá, hiszen amint megszületett, máris az lett” – mondja nevetve Eperjesi László a 15 éves unokájáról, Dobó Zsomborról, aki súlylökésben és diszkoszvetésben egyszerre jeleskedik. 

Márton Anita útját járja Dobó Zsombor Fotó: Volm Balázs
Márton Anita útját járja Dobó Zsombor Fotó: Volm Balázs
Az ígéretet a nagypapa mellett nagybátyja, ifj. Eperjesi László edzi a Szegedi VSE-ben igen eredményesen, hiszen Zsombor ahogy cseperedett, úgy tartozott aktuális korosztálya itthoni legjobbjai közé.   „Már három és fél évesen kérte a szüleit, hogy hozzák le edzésre a papához – eleveníti fel a kezdeteket Eperjesi László. – Akkor még csak játszadozott, de magába szívta a légkört, és azóta is szívesen jár a pályára. Nyolcéves korától szinte a 2000 óta vezetett összes országos csúcsot megdöntötte az évjáratában, majd mindkét versenyszámban bajnok lett az újoncok és a serdülők között is.”  A reménység az előző szabadtéri szezonban a négykilós súlygolyóval 15,84, az egykilós diszkosszal 62,61 méterig jutott – utóbbi szerrel az U16-osok, azaz a serdülők ob-ján úgy lett aranyérmes, hogy majdnem tíz méterrel megelőzte a másodikat. Az idén már egy korosztállyal feljebb, az U18-asok között kell bizonyítania ötkilós súlygolyóval és másfélkilós diszkosszal.  
Eperjesi László és unokája, Dobó Zsombor Forrás: Szegedi VSE
Eperjesi László és unokája, Dobó Zsombor Forrás: Szegedi VSE
„Természetesen ebben az évben is szeretnék dobogóra állni az országos bajnokságon, a fő versenyemnek azonban a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságot tekintem – mondja a 198 centi magas Zsombor. – Súlylökésben tizenhét, diszkoszvetésben ötvenhárom méter a kvalifikációs szint. Az utóbbi túlteljesítésére reális esélyem van. Hiányzik már a nagy nemzetközi verseny, mert még nem jártam hasonlón. A járványhelyzet miatt a serdülők között nem vehettem részt válogatottviadalon, így nagyon várom az első külföldi visszajelzéseket. Jelenleg a diszkoszvetés áll hozzám közelebb, hiszen abban érzem magam sikeresebbnek, és persze, hogy azt szeretem jobban csinálni, amiben eredményesebb vagyok. Ebben a számban nagyobb hasznát veszem az alkatomnak is. Egyébként örülök, hogy magasra nőttem. A hosszabb karom előnyt jelent a dobásoknál.”  Ha valaki ismeri a siker receptjét, az Eperjesi László, aki a súlylökő Márton Anitát olimpiai bronzéremig segítette a 2016-os riói játékokon, majd tanítványa többek között fedett pályás világbajnoki címet is szerzett.   „Anitával is ezeken a lépcsőfokokon lépdeltem, mint az unokámmal – eleveníti fel a múltat a szakember. – Annak idején sok kritikát kaptam, hogy Anita miért nem lök nagyobbat. Mindig azt mondtam, hogy nem fiatalként kell jó eredményt elérni, aztán meg eltűnni. Érdemes tervezni, de nem szabad túllőni a célon. Amikor Anita tizenhét éves volt, megkérdezték tőlem, hogy szerintem mi lesz a vége, milyen eredményt tud majd elérni? Rövid gondolkodás után rávágtam, hogy 18,50! Azóta is megkapom tőle, hogy mennyire nem bíztam benne (Anita Rióban 19,87 méteres egyéni csúccsal nyert bronzot – A szerk.). Szóval nem szívesen jósolok, de ha minden úgy működik, mint eddig, akkor idővel Zsombor is a világelithez tartozhat.”   „A célom, hogy olimpikon legyek – reagál a sokra hivatott unoka. – Anitára példaképként tekintek. Nagyon motiváló, amikor együtt készülünk, vagy amikor éppen hazavisz edzésről, és ellát a tanácsaival. Papával pedig remek a kapcsolatom, ahogyan a nálam két évvel fiatalabb, szintén a dobószakágat választó öcsémnek, Csanádnak is. A hétköznapokban nagyon szeretjük egymást és igazi nagypapa-unoka párosként működünk, de az edzésen nincs kivételezés. Talán még többet is vár el tőlem, mint a társaimtól.”  Hogy Zsombor elérje a céljait, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A szervezet támogatását korszerű sportfelszerelések vásárlására fordíthatja a fiatal.  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.