UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-02-02 16:06

Karate: Baranyi Zsófia emlékezetessé tenné az utolsó korosztályos évét

Az MTK Budapest U21-es Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes karatékája, Baranyi Zsófia az idén az utolsó korosztályos kontinensviadalára készül.

Tavaly nehezen, derékfájdalmaktól gyötörve indult az éve, a nyári, tamperei U21-es Európa-bajnokságon azonban ismét nagyot alakított, és ezüstéremmel tért haza Finnországból. Azért „ismét”, mert 2020-ban Budapesten ült fel a kontinens trónjára a korosztályában megszerzett Eb-arannyal. Az MTK Budapest 55 kilóban küzdő karatékája, Baranyi Zsófia tavaly másodízben kapta meg az Év női versenyzője kitüntetést a hazai szövetségtől. A 20 éves kiválóság novemberben a dubai felnőtt-világbajnokságon is értékes tapasztalatokat gyűjtött.

Baranyi Zsófia emlékezetessé tenné az utolsó korosztályos évét Forrás: mtk.hu
Baranyi Zsófia emlékezetessé tenné az utolsó korosztályos évét Forrás: mtk.hu
„A derékbántalmakból való felépülés is egy tanulási folyamat része volt – mondta Fischer Mihály tanítványa az mtk.hu-nak. – Már tudjuk, mire érdemes ügyelni, mit kell elkerülni, és ezeket figyelembe véve folytatjuk a munkát. A tamperei U21-es Eb-re nem a legjobb formában érkeztem és kisebb betegség is hátráltatott, ezért nagyon örültem az ezüstéremnek. Bebizonyosodott, hogy ha keményen dolgozunk, és egymásra bízzuk magunkat az edzőmmel, akkor bármi lehetséges. A dubai világbajnokság az első igazi felnőttmegméretésem volt. Azt hittem, hogy kicsit könnyebb dolgom lesz, de sokat számít a rutin. Hasznos tapasztalatokat szereztem, így a következő hasonló versenyen már biztosan nem ér meglepetésként a közeg, és képes leszek jobban koncentrálni a meccseken belül.” Az U21-es világranglistát vezető fiatalra az év első felében két jelentős verseny vár. A tervek szerint májusban Törökországban rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot, míg az utánpótlás-kontinensviadal Prágában van kiírva júniusban. Utóbbi az utolsó korosztályos, nagy nemzetközi eseménye lesz a klubjában csak „Bazsónak” becézett kitűnőségnek, hiszen miután október elején született, az október végén esedékes U21-es világbajnokságról éppen lecsúszik. „Természetesen kicsit bánom az U21-es vébét, de amikor tizennégy éves voltam, akkor éppen a világbajnokság előtt ünnepeltem a születésnapomat, így lehettem ott a nevezési listán. Úgyhogy ez így a fair. A felnőtt Eb-n most már szeretnék több meccsig eljutni, hogy minél jobban megérezzem az idősebbek kategóriáját, és az ottani tapasztalatokból is merítkeznék Prágában. Mivel az utolsó korosztályos Eb-m lesz Csehországban, éremért megyek.”
Baranyi Zsófia önbizalommal telve lép a felnőttkorosztályba az idén Forrás: mtk.hu
Baranyi Zsófia önbizalommal telve lép a felnőttkorosztályba az idén Forrás: mtk.hu
Arany- és ezüstérme már van U21-es Eb-ről a sokra hivatott sportolónőnek, aki nevetve teszi hozzá, hogy nem a kollekció teljessé varázsolása az elsődleges célja, így a bronznál jobban motiválja a legfényesebb medál kiérdemlése. Tervét akár már némileg megújulva viheti véghez. „Az idén szeretnék szélesíteni a technikai repertoáromon, hiszen az utóbbi időben a versenyeken többnyire azokat a dolgokat használtam, amelyekről tudtam, hogy jó eséllyel beválnak. Az edzéseken gyakoroltakat tervezem a meccseken is határozottan alkalmazni. A felnőttek közé lépés előtt bizakodó vagyok, és remélem, hogy a korosztályos múltam kellő magabiztosságot ad. Az edzőmnek és a csapattársamnak az eddigi támogatást is köszönöm, hiszen nélkülük semmire nem mennék.” Azzal, hogy a karatéka hamarosan elköszön az utánpótláséveitől, még nem biztos, hogy nem találkozhatunk Baranyi Zsófival a közeljövő korosztályos viadalain. Érdekesség, hogy az MTK szakosztályában ugyanígy hívják az egyik kilenc éves reménységet. „Amikor megtudtam, hogy még a keresztnevünk is ugyanaz, akkor teljesen meglepődtem. Találkoztunk már, nagyon aranyos kislány, és szurkolok neki. Ennél kedvesebb véletlen nem is lehetne.” További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.