UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2022-02-10 13:05

Eredményes hónapok állnak mögötte

A mindössze 13 éves műkorcsolyázó, Ekker Léna január végén hatodik alkalommal nyerte meg a korosztálya országos bajnokságát, a Mol Alapítvány által immár harmadik éve támogatott fiatal az elmúlt hónapokban azonban nemcsak hazai eseményeken mutatta meg a tudását.

A Sebestyén Korcsolya SE 13 esztendős versenyzője, Ekker Léna a január utolsó napjaiban megrendezett országos bajnokságon hatodik alkalommal lett korosztálya legjobbja. A jelenleg az advanced novice (10-15 évesek) kategóriában bizonyító fiatal esetében nem volt meglepő a sportágválasztás, hiszen a családjában korábban más is foglalkozott a műkorcsolyázással.

Ekker Léna (középen) aranyéremmel a nyakában a Mikulás-kupa eredményhirdetésén Forrás: SKSE
Ekker Léna (középen) aranyéremmel a nyakában a Mikulás-kupa eredményhirdetésén Forrás: SKSE
„A nagymamám vitt el kiskoromban egy foglalkozásra, aki szintén űzte a sportágat korábban – emlékszik vissza a kezdetekre az ifjú sportoló, akinek a bátyja is magabiztosan közlekedik a csúszós talajon a jégkorongtudásának köszönhetően. – Egyből megtetszett, hogy igazi csajos sport, nagyon jól érzem magam benne. Táncolni is nagyon szeretek, ami fontos eleme a programoknak, és rendkívül élvezem, hogy a jégen mozoghatok.”  A fiatal versenyző az Európa-bajnok és többszörös olimpikon Gór-Sebestyén Júlia egyesületében fejlődik, akit – többek között az országos bajnokságon elért remek eredmények miatt – A hónap utánpótlásedzője díjra is jelöltek. „Szépen és egyenletesen fejlődik, ami elsősorban az óriási szorgalmának köszönhető. Nagyon tehetséges, mellette pedig a hozzáállása is remek. Folyamatosan szem előtt tartja a céljait; maximalista, addig gyakorol egy-egy elemet, amíg az nem sikerül neki, sokszor már nekünk kell leállítani – mondja nevetve a mester a tanítványáról. – Edzéseken már ötféle triplát ugrik, folyamatosan fejlődik a technikája, ami a versenyeken elért eredményekben is megmutatkozik. Ráadásul a kora ellenére a junior- és a Héraklész-válogatottnak is a tagja.”
Ekker Léna és Gór-Sebestyén Júlia Forrás: SKSE
Ekker Léna és Gór-Sebestyén Júlia Forrás: SKSE
A  dobogós helyezések valóban nem kerülték el az ifjú tehetséget, aki a decemberi Mikulás-kupán nívós, 39 fős nemzetközi mezőnyben tudott diadalmaskodni, míg az elmúlt hetekben Belgrádban, a Skate Helena emlékversenyen a második, a korábban már említett országos bajnokságon az első helyet szerezte meg a korosztályában. Az eredményekre természetesen Léna is szívesen emlékszik vissza. „Minden éremnek örülök, de talán a Mikulás-kupára vagyok a legbüszkébb; nagyon jól sikerült mindkét programom, és ügyes versenyzőket tudtam megelőzni. Emiatt kifejezetten szeretem a nemzetközi kupákat; akkor látom, hogy a külföldi vetélytársak hol tartanak épp a tudás terén.” Az SKSE műkorcsolyázóját azonban nemcsak a saját versenyei tartották lázban az utóbbi időszakban, hiszen a jelenleg is zajló pekingi téli ötkarikás játékokon az első napokban a műkorcsolyázók is felléptek. „Az olimpián is szereplő Loena Hendrickx koreográfusa tervezte meg az én mozdulataimat is a jelenlegi programomban, ami óriási megtiszteltetés. A célom, hogy minél komolyabb ugrásokat tanuljak meg a jövőben, amiket a versenyeken is be akarok mutatni. Ha picit távolabbra tekintek, akkor az olimpiai aranyérem lebeg a szemem előtt. Ez egy szép álom, amiért megéri gyakorolni.” A remek eredmények elérésében – immár harmadik éve – a Mol Alapítvány is segíti a fiatalt, aki a támogatást a nyári edzőtáborra és a minél magasabb minőségű felkészülésre fordítja. További korosztályos hírek MŰKORCSOLYÁBAN a sportági aloldalunkon.