UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2022-02-12 13:12

Még az U23-as vb lesz a főversenye

Három világbajnoki aranyérmet is nyert tavaly a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, Mol Alapítvány által támogatott 20 éves versenyzője, Kőhalmi Emese, aki az idén is hasonló sikerekben bízik.

Nagyszerű szezont zárt 2021-ben az utánpótlás leány kajakszakág legnagyobb reménységeinek egyike, Kőhalmi Emese. A Kovács Katalin NKKA 20 esztendős kajakosa a nyáron az U23-as Eb-n K4 500 méteren lett második, szeptemberben a korosztály világbajnokságán pedig amellett, hogy a négyessel győzött K1 1000 méteren is aranyérmes lett. A hab a tortán pedig a még utána következő felnőtt-vb, amelyen 5000 m egyesben nem talált legyőzőre. „Nem is gondoltam volna az év elején, hogy ilyen jól sikerül majd a szezonom – kezdte az Utánpótlássportnak Kőhalmi. – Az utánpótlás-világbajnokság remekül alakult, elértem a céljaimat, majd ráadásként még jött a felnőttvébé. Már annak is örültem, hogy indulhattam, az aranyérem pedig tényleg nagyon emlékezetessé tette ezt az évet. Az idén voltam először az U23-asok között, a korosztályváltás mindig nehéz, de én igyekeztem ezt valamennyire kizárni, és mindig csak a következő versenyre, feladatra figyeltem.”

Kőhalmi Emese az idén megismételné a tavalyi bravúrokat Forrás: MKKSZ
Kőhalmi Emese az idén megismételné a tavalyi bravúrokat Forrás: MKKSZ
Az ősszel klubot váltott, már nem a KSI-t, hanem a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu akadémiát erősíti. Az edzője viszont maradt Gintl Andrea, aki Samu Andreával közösen vezeti azt a csoportot, amelyben Emese is készül. Jelenleg javában zajlik a téli felkészülés, amikor természetesen a többszörös utánpótlás világ- és Európa-bajnok versenyző is keményen dolgozik. „Most a kondiedzések dominálnak, kiegészülve természetesen futással, valamint úszással. Nemrégiben Tatán voltunk egy hetet, tavasszal pedig megyünk három hétre Sevillába melegégövi edzőtáborba. Jót tesz ilyenkor a környezetváltozás, mert a téli edzések eléggé monotonná tudnak válni.” A 2022-es célok egybecsengenek a tavalyiakkal. Igaz, miért is változnának azok egy ilyen sikeres év után. „A legfontosabb verseny az idén is még az U23-as világbajnokság lesz, emellett felnőttek között nagyon szívesen mennék újra ötezer métert. Elindulok a válogatókon, aztán majd meglátjuk, milyen számban, számokban sikerül kvalifikálnom – mondta a rövid távú tervekről, majd kérésünkre kicsit a távolabbi jövőbe is tekintett. – Szerintem minden sportolónak az olimpia a legnagyobb álma, én sem vagyok ezzel másképpen. Óvatosan merem csak kimondani, sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon nagy dolog lenne, ha már a 2024-es párizsi játékokon ott lehetnék.” A 20 éves sportolónak nagy segítséget jelent a Mol Alapítvány támogatása, amelyből ergométert vásárolt, s ennek köszönhetően már otthon is van edzéslehetősége. Ez főleg akkor hasznos, amikor az iskolai kötelezettségek miatt nem tud ott lenni a tréningeken. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.