UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-02-18 14:08

Gyorskorcsolya: kiemelkedően teljesítenek a Savaria ST fiataljai

A szombathelyi Savaria Speedskating Team 18 éves gyorskorcsolyázói, Mercs Abigél és Bödei Bálint a január végén rendezett junior-vb után a februári országos bajnokságon is megmutatták a tudásukat, korosztályuk legjobbjai lettek.

Eredményes nevelőmunkát végeznek a szakemberek a szombathelyi székhelyű Savaria Speedskating Teamben, a csapat zászlóvivői között pedig megtaláljuk a két junior A korosztályos gyorskorcsolyázót, Mercs Abigélt és Bödei Bálintot, akik január végén az ausztriai Innsbruckban rendezett korosztályos vb-n is bizonyítottak, majd február első felében megnyerték az országos bajnokságon a kategóriájuk összetett versenyét. Azonban nemcsak idén közlekednek villámtempóban, a tavalyi évben mindketten számos hazai rekordot döntöttek meg, sőt Mercs a felnőttek 3000 méteres távjának legjobb magyar eredményéből is faragni tudott. A tehetségekről a Savaria ST edzőjét, Tóth Attilát kérdeztük.

Mercs Abigél és Bödei Bálint Forrás: Savaria Speedskating Team
Mercs Abigél és Bödei Bálint Forrás: Savaria Speedskating Team
„Abigéllel nagyjából tíz éve dolgozom együtt, kis túlzással apa-lánya kapcsolatnak is lehetne nevezni a viszonyt. Bálint nagyjából öt évvel ezelőtt csatlakozott hozzánk; fontos kiemelni, hogy mindketten görkorcsolyázók voltak, és csak később jelent meg az életükben a gyorskorcsolya – emlékszik vissza Tóth, aki a Savaria Speedskating Teammel párhuzamosan a Szombathelyi Sportiskola korcsolyaszakosztályában is oktat – előbbi érinti a jeges szakágat, utóbbi a görkorizást. – Ez a két fél összetartozik. Jellemzően a szárazföldön kezdenek a fiatalok, és a legtehetségesebbeket, akiknek van érzékük hozzá, igyekszünk a gyorskorcsolyázás felé terelni. A görkorcsolyázást tartjuk az alapsportágnak, mivel ez remek alapot ad a jégen is, emellett infrastrukturális okokból is így a legegyszerűbb tervezni.” Nem egyszerű a felkészülés a nagypályás gyorskorcsolyázóknak, azonban a fővárosban és a külföldi edzőtáborokban Mercs és Bödei is a jól megszokott terepen készülhet. „Több mint féléve már Budapesten tanul Abigél, így neki könnyebb a helyzete, de vele együtt Bálint is a válogatott kerettel tud készülni az utóbbi időben, ez mindenképp pozitívan hat rájuk. Gyakran kijutnak Inzellbe is, ahol szintén kiváló körülmények állnak a rendelkezésükre.” Az említett németországi helyszín volt az otthona a tavalyi magyar gyorskorcsolya-rekordoknak, a két 18 éves fiatal is ott futotta a jobbnál jobb eredményeket. „Mindkettejük esetében elmondható, hogy nagyon tudatosan készülnek, az olimpiai részvétel lebeg a szemük előtt. A jövő zenéje, hogy ez sikerül-e, de nagyon jó a fizikai és a technikai felkészültségük, a szülői támogatás is megvan, úgyhogy bizakodó vagyok. A rekordokra nagyon büszkék vagyunk, remek formában korcsolyáztak egész évben. Aminek külön örülünk, hogy az őket követő korosztályban is vannak tehetségeink, elég csak a junior B-s Sipos Jánost vagy Szélinger Benjámint említeni.” Úgy tűnik, a tavalyi év után sem lassít a két szombathelyi versenyző, Mercs Abigél és Bödei Bálint, hiszen a junior-vb-n is megmutatták magukat, majd az országos bajnokságot is behúzták a kategóriáikban. „Nagyon boldogok vagyunk, hogy komolyan számolnak velük a válogatottban. Örültek az innsbrucki eredményeknek, egyedül a tömegrajtos verseny hagyott hiányérzetet Abigélben, hiszen jó pozícióban esett el, közel állt egy top 10-es helyezéshez. Én azt sajnálom a legjobban, hogy a COVID miatt nem tudtam őket a helyszínen bíztatni; reméljük legközelebb már ez sem fog bezavarni.” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.