UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-03-05 16:21

Akrobatikus torna: a 14. helyen zárt a legjobb magyar egység a bakui világszintű korosztályos bajnokságon

Véget értek az akrobatikus tornászok Bakuban megrendezett világszintű korosztályos bajnokságának selejtezői a 12-18 évesek korcsoportjában, ahol magyar egységek is érdekeltek voltak, a legjobb helyezést, a 14.-et, Paunoch Izabella és Molnár Jázmin duója érte el.

A női párosok mezőnyében a Balance ATC kettőse, Vass-Kovács Kamilla és Lovász Eszter, valamint az FTC duója, Paunoch Izabella és Molnár Jázmin szerepelt az akrobatikus tornászok világszintű korosztályos bajnokságán, a World Age Group-versenyen Bakuban.  (A nemzetközi szövetség a korábbi években még hivatalosan utánpótlás-világbajnokságnak nevezte a viadalt.) A MATSZ beszámolója szerint a magyarok csütörtökön a statikus gyakorlatok bemutatásával kezdtek, amely az FTC kettősének sikerült jobban (25.750 pont), de a Balance párosa sem maradt le sokkal (25.650 pont). Pénteken a dinamikus sorok következtek, amely szintén a zöld-fehérek számára ment jobban (25.180 pont), az óbudaiak duója 23.880 ponttal zártak. Az összesített versenyben a Paunoch Izabella és Molnár Jázmin alkotta kettős 50.930 ponttal a 14., míg a Vass-Kovács Kamilla és Lovász Eszter duó 49.530 ponttal a 20. pozícióban fejezte be a viadalt.

A 14. helyen zárt Bakuban Forrás: FIG
A 14. helyen zárt Bakuban Forrás: FIG
A női csoport (trió) versenyében szintén két magyar egység vett részt: Horváth Léna, Monori Janka, Sztojka Zsófia (BASE) és a Benyó Gerda, Borbély Ninetta, Taczmann Luca (Balance ATC) mérette meg magát. A BASE hármasa 49.270 ponttal a 27. helyen zárt (statikus gyakorlat: 23.900; dinamikus 23.820), a Balance ATC triója pedig 48.850 egységgel a 29. pozíciót (statikus 24.950; dinamikus 23.900) szerezte meg. Vincze Gábor, az akrobatikus torna szakági elnöke így értékelt a Magyar Torna Szövetség honlapján. „Számunkra véget ért a FIG által rendezett világszintű korosztályos bajnokság. A FIG egy korábbi döntése értelmében a tavalyi genfi viadal volt az utolsó, ahol 11-16, 12-18, illetve 13-19 korosztályokban rendeztek versenyt. Az idei évtől a fiatalok csak 12-18 és 13-19 kategóriák mérhették össze a tudásukat. Ez azt jelentette, hogy néhány egységünket idő előtt fel kellett hozni magasabb korcsoportba, – ahol már nehezebb elemek vannak, magasabb nehézségi értékű elvárásokkal – ahhoz, hogy részt tudjanak venni a versenyen. Főleg azért is volt erre szükség, mert a következő nagy világverseny, a bulgáriai Eb, csak 2023 második félévében lesz. Mindez nemcsak technikailag nagy kihívás, de komolyabb fizikai felkészültséget igényel. Ennek tudatában alakítottuk ki elvárásainkat, aminek egységeink odaadó, fegyelmezett versenyzéssel meg is feleltek. Külön ki kell emeljem az FTC vezetőedzője, Bertha Zsolt által felkészített női páros,  Molnár Jázmin és Paunoch Izabella ragyogó teljesítményét, és az elért tizennegyedik helyezést, valamint a BASE vezetőedzőjének, Szücsi Ildikónak az irányításával huszonhetedikként végző női hármast. Monori Janka, Sztojka Zsofi és Horváth Léna remek hajrával küzdötték fel magukat előkelőbb helyekre a végső összetett ranglistán" – fogalmazott Vincze. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.