UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-03-21 16:48

Short track: Somodi Maja ezüstérmet szerzett az EYOF-on

Nem kellett sokat várni a hétfőn kezdődő téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál első magyar érmére: a 17 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Somodi Maja 1500 méteren ért be másodikként az A-döntőben.

A valaha volt legnépesebb magyar csapattal (harminc sportoló) startolt el a tizenötödik alkalommal megrendezett téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál, amelynek házigazdája a Finnországban található Vuokatti. A játékok több mint három évtizedes története során összesen huszonegy érmet, köztük tíz aranyat zsebeltek be a fiataljaink; ezüst színűből akasztottak a legkevesebbet a nyakukba, ezen a számon azonban a szegedi rövid pályás gyorskorcsolyázó, Somodi Maja már a viadal első napján kozmetikázott. A magyar short trackesek közül mind a négyen jégre léptek a hétfői versenynapon, egyaránt a leghosszabb távon, 1500 méteren. A fiúk mezőnyében a 16 éves Granasztói Ádámnak (FTC) és a vele egyidős Czank-Varga Benjáminnak (MTK) szurkolhattunk: előbbi az A-, utóbbi a B-döntőbe kvalifikálta magát. Granasztói a hatodik idővel jutott be a legjobbak futamába, amelyben nem tudta tartani a lépést az egyaránt 2:24-es időt futó kvartettel, végül mögöttük az ötödik pozícióban ért célba. Czank-Varga a kisdöntőben mérette meg magát, abban pedig a harmadik, összességében a tizedik helyet szerezte meg.

A short trackes Somodi Maja rögtön az első napon érmet szerzett a finnországi EYOF-on Fotó: Magyarock
A short trackes Somodi Maja rögtön az első napon érmet szerzett a finnországi EYOF-on Fotó: Magyarock
A lányok között két 17 éves magyar induló mutatta meg a tudását: a Szegedi Korcsolyázó Egyesületből Somodi Maja, illetve az MTK Budapestből Schönborn Melinda. Mindketten eredményesen vették az első akadályokat, a negyed- és az elődöntőkből is futamgyőztesként jutottak tovább, így készülhettek az A jelű fináléra. Rendkívül kiélezett csatát hozott a döntő, a befutóban az első és a negyedik helyezettet alig több mint három tized választotta el egymástól. Legnagyobb örömünkre mindkét magyar fiatal részese volt ennek a hajrának, amelyből kettejük közül Somodi jött ki jobban: ő a második, míg Schönborn a negyedik pozícióban csúszott át a célvonalon. A márciusi junior-vb-n – Granasztóihoz hasonlóan – medált szerző szegedi versenyző így ezüstérmet ünnepelhetett Finnországban, rögtön az EYOF első napján. A magyar indulók még egy szép eredményt hagytak a hétfői programjuk végére: a 3000 méteres vegyesváltó (az említett fiatalokkal) megnyerte az előfutamát, ráadásul az egész mezőny leggyorsabb idejével, így bizakodva várhatja az elődöntőt. Részletes eredmények ITT olvashatók. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.