UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-03-07 17:37

Short track: eredményes junior-vb-t zártak a magyar fiatalok

Két egyéni- és két csapatéremmel fejezte be a gdanski junior-világbajnokságot a magyar short track-válogatott; a fiúk között Nógrádi Bence és Jászapáti Péter is duplázni tudott.

A március 4. és 6. között megrendezett lengyelországi junior-világbajnokság előtt bizakodva nyilatkozott az utánpótlás-válogatott vezetőedzője, Szabó Krisztián az Utánpótlássportnak, aki a verseny előtti nehézségekre is kitért, amit a tavalyi vb törlése idézett elő. „Az ellenfelekkel kapcsolatban nehéz tervezni, az ázsiai, tengerentúli országokat két éve nem láttuk, az utolsó junior-vb óta pedig valószínűleg rengeteg új fiatallal kell majd számolni. Kíváncsian várjuk, hogy például USA vagy Kanada legjobbjai milyen teljesítménnyel rukkolnak elő” – mondta a szakember a múlt hét első felében, aki hozzátette, hogy a magyar fiatalok felkészülését csak dicsérni lehet.

Négy magyar éremnek örülhettünk a gdanski junior-vb-n Forrás: MOKSZ
Négy magyar éremnek örülhettünk a gdanski junior-vb-n Forrás: MOKSZ
Ennek megfelelően már a pénteki napon máris megmutatták a csapattagok, hogy számolni kell velük: a lányok között Somodi Maja az összes egyéni kategóriában (500, 1000, 1500 m) továbbjutott, vele a leghosszabb távon Végi Diána Laura, az egy kilométeres versenyszámban pedig Albert Viktória igyekezett tartani a lépést, sikerrel. A fiúkról sem mondható el, hogy lassan korcsolyáztak: Jászapáti Péter (500, 1000 és 1500 m) és Nógrádi Bence (500 és 1000 m) is sikerrel vette az első nap akadályait. Szombaton már komolyabb megméretéseket figyelhettünk, amelyek után egyaránt ünnepelhettek a magyar csapattagok és a szurkolók is. A legrövidebb távon (500 m) Nógrádi és Jászapáti is kvalifikálta magát az A-döntőbe, végül előbbi a második, utóbbi a harmadik helyet szerezte meg. Jászapáti kis híján 1500 méteren is érmet szerzett, mindössze néhány tizeddel maradt le a dobogóról. A lányok között ketten is harmadikok lettek a B-döntős futamaikban: Somodi Maja 500, Végi Diána Laura 1500 méteren. A zárónap hasonló izgalmakat tartogatott, mint a középső, hiszen újabb, magyar résztvevős finálékat rendeztek. A korábbi napokon remekül versenyző egynemű váltók egyaránt bejutottak a 3000 méteres versenyszám A-döntőjébe, ha pedig már ott voltak, meg sem álltak az újabb medálok begyűjtéséig. A fiúk egysége (Granasztói Ádám, Jászapáti Péter, Major Dominik és Nógrádi Bence) a második, a lányok kvartettje (Albert Viktória, Somodi Maja, Szigeti Dóra és Végi Diána Laura) a harmadik helyen csúszott át a célvonalon. A csapatversenyek mellett vasárnap Nógrádi, Jászapáti és Somodi is B-döntőig jutott 1000 méteren. A lányok váltójának sikere kellemes meglepetés volt, így nem csoda, hogy az utánpótlás-válogatott menedzsere, Knoch Viktor is úgy fogalmazott: „a vasárnap fénypontja a női váltónk bronzérme volt!” További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.