UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-03-21 18:23

Sportlövészet: újabb két magyar érem a junior Eb-n

Hétfőn mindkét friss egyéni junior Európa-bajnok magyar sportlövő folytatta az éremszerzést a korosztály hamari, 10 méteres kontinensviadalán: Bajos Gitta Csendes Dáviddal a légpuskások között ezüstöt, Jákó Miriam Nagy Bálinttal a légpisztolyosok mezőnyében bronzot érdemelt ki.

A nyitónapi két arany-, és egy bronzérem után tovább folytatták remeklésüket a magyar sportlövők a norvégiai Hamarban zajló 10 méteres junior Európa-bajnokságon.

Csendes Dávid és Bajos Gitta párosa ezüstérmet szerzett Forrás: MSSZ
Csendes Dávid és Bajos Gitta párosa ezüstérmet szerzett Forrás: MSSZ
A vegyes csapatok versenyeiben a légpuskások között az újdonsült Európa-bajnok, Bajos Gitta az egyéniben elődöntőig jutó Csendes Dáviddal lépett lőállásba. A 19 éves Bajos és a mindössze 15 éves Csendes az alapversenyből nagyszerű teljesítménnyel, 627 körrel a második helyen jutott tovább. A magyar kettőstől csak az olasz Sofia Ceccarello, Danilo Dennis Sollazzo duója volt. (Az olimpikon, 50 méteren összetettben felnőtt Eb-győztes Ceccarello és a junior Eb-címét vasárnap megvédő Sollazzo 631.4 körös junior Európa-csúccsal zárt a kvalifikációban.) Az elődöntős csoportjában a magyar páros a svédekkel vívott nagy csatát, ám végül magabiztosan, 54.5 ponttal (5 pontos előnnyel) zárt az élen, és készülhetett az aranycsatára. Az első helyért a Ceccarello, Sollazzo egységgel küzdött a magyar kettős, és bár kiválóan lőtt, az olaszok 17–5-re nyertek, így  Bajos Gitta és Csendes Dávid ezüstéremnek örülhetett. A másik magyar vegyes csapat, az egyéni bronzérmes Nagybányai-Nagy Anna és Kálmán Bálint 621.1 körrel a 11. helyen zárt az alapversenyben, a továbbjutásukhoz csupán 7 tized hiányzott.
Jákó Miriam És Nagy Bálint bronzérmet érdemelt ki Forrás: MSSZ
Jákó Miriam És Nagy Bálint bronzérmet érdemelt ki Forrás: MSSZ
A légpuskásokat követő légpisztolyosok között a 18 éves, egyéni Európa-bajnok, Jákó Miriam és az előző napon elődöntőt lövő, 17 esztendős Nagy Bálint pazar, 572 körös teljesítménnyel zárt a selejtezőben, és a második helyen jutott az elődöntőbe. Az olaszok itt is brillíroztak az alapversenyben, hiszen Alessandra Fait és Matteo Mastrovalerio 578 körös junior Európa-rekordot villantott. Az elődöntős kvartettjében Jákó és Nagy megtartotta kiváló formáját, és a hajrában a németek kettősével ki-ki meccset vívott az aranycsatába jutásért. A végletekig izgalmas párharcban az utolsó lövés döntött, amely Vanesse Seeger és az egyéni Eb-ezüstérmes Eduard Baumeister párosának kedvezett, a németek 52.5, a magyarok 49 ponttal zártak. Jákó Miriam és Nagy Bálint így bronzérmet szerzett. A döntőben  Seeger és Baumeister a törökök két reménységét, az egyéni döntőt Jákó ellen elveszítő Simal Yilmazt és Alp Eren Erdurt múlta felül. A másik magyar légpisztolyos csapat, Varga-Zalay Babett és Rédecsi Máté 543 körrel a 18. lett a selejtezőben. Ezzel két nap után a magyar „kincstárban” két arany-, egy ezüst-, valamint két bronzérem csillog, és a fiatalok produkcióit látván joggal bizakodhatunk abban, hogy a gyűjtemény a keddi csapatversenyek után gyarapodni fog. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.