UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-03-23 14:57

Asztalitenisz: a hosszabb szünet után májusban folytatódik a Nebuló-kupa

Hosszas előkészítő munka után tavaly ősszel elrajtolt a hazai asztaliteniszsport új utánpótlás-fejlesztési programja, melynek keretében életre hívták a Nebuló-kupát, valamint a Palánta-programot. A kezdeti lendület – a téli járványhelyzet miatt – némileg megtorpant, de Fazekas Péter szövetségi sportigazgató szerint tavasszal legalább akkora, hanem nagyobb elánnal folytatódik a munka.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség által 2021-ben elindított komplex utánpótlás-fejlesztési program egyik legfőbb eleme, a Nebuló-kupa, amely az U9-es és az U10-es korcsoportokhoz tartozó reménységek számára biztosít országos találkozási és vetélkedési lehetőséget. Ennek első állomását tavaly szeptemberben tartották a Statisztika otthonában, az Ormai László Asztalitenisz Csarnokban.

Forrás: MOATSZ
Forrás: MOATSZ
„Egyöntetűen pozitív volt a fogadtatása az új kezdeményezésnek, a gyerekek és az edzőik egyaránt nagyon élvezték – nyilatkozta Fazekas Péter szövetségi sportigazgató az Utánpótlássportnak. A versenyek mellett különleges ügyességi feladatokban is versenghettek egymással a pingpongozó palánták. Összesen közel hatvan gyerek részt vett az eseményen, ha ezt korosztályra és nemekre is lebontjuk, akkor egy-egy kategóriában tízen-tizenöten álltak rajthoz, de szeretnénk, ha ez a szám a jövőben még nagyobb lenne. Eredetileg két ilyen alkalmat terveztünk az őszi szezonra, azonban a decemberi másodikat a felerősödő járványhelyzet miatt végül töröltük. Tavasszal folytatjuk a sorozatot, májusban ismét az Ormai-csarnokban várjuk majd a gyerekeket." Az M4 Sporton látható Jövünk! című utánpótlás-magazin stábja is ellátogatott anno az első Nebuló-kupára. Eközben a szintén tavaly meghirdetett Palánta-programmal a legkisebbeket, az öt-hét éveseket célozzák meg. A program elsődleges célja, hogy minél több gyerekkel megismertessék az asztalitenisz szépségét. A kezdeményezésnek köszönhetően tíz klub (ATSK Szeged, Budaörsi SC, BVSC-Zugló, Celldömölki VSE, Gödöllői AK, High Life SE, Kecskeméti Spartacus SK, Jászkun Volán SC, Szombathelyi AK és VSE Dunakeszi) kapott – egyenként – 1,2 millió forintos támogatást a sportági bázis bővítésére. „A Palánta-program abszolút összefügg a Nebuló-kupával, az új utánpótlás-fejlesztési projektünkben ezek az elemek kimondottan egymásra épülnek, hiszen a most öt-hat évesek egy-két év múlva már elindulhatnak a Nebuló-kupán – fogalmazott a sportvezető. – A pályázaton nyertes tíz egyesületnek hat-nyolc fős kezdőcsoportot kell indítaniuk. Reméljük ezekből a csoportokból minél többen megragadnak az asztalitenisz mellett, így néhány éven belül például megduplázhatjuk majd a Nebuló-kupa résztvevőit, ezzel párhuzamosan pedig szélesíthetjük a sportági piramis alját." További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.