UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-03-25 17:45

Sportlövészet: a 18 éves Vukojevics a légpuskás női Európa-bajnok

A 18 éves Teodora Vukojevics a 19 esztendős címvédő, Océanne Muller elleni aranycsatában nyerte meg a 10 méteres felnőtt Európa-bajnokság légpuskás versenyét Hamarban.

A sportlövők a norvégiai Hamarban zajló 10 méteres felnőtt Európa-bajnokságának női légpuskás versenye pénteken a fiatalokról szólt. A mezőnyben két magyar junior, a 20 éves Dénes Eszter és a 19 esztendős olimpikon Mészáros Eszter is ott volt, és ha kevéssel is, lecsúsztak a legjobb nyolc közé kerülésről. Dénes a kilencedik (628.1) , Mészáros a tizenhetedik (627.1) lett az alapversenyben, melyben a 19 éves Océanne Muller nagyszerű, 634.2 körös Európa-csúccsal zárt az élen.

Balról: az Eb-második Muller, a győztes Vukojevics és a bronzérmes belga Jessie Kaps Forrás: ISSF
Balról: az Eb-második Muller, a győztes Vukojevics és a bronzérmes belga Jessie Kaps Forrás: ISSF
A franciák kiválósága ezzel jelezte, hogy kiváló formában érkezett a megméretésre. A rekord persze nem a semmiből jött, 10 méteren Muller címvédőként várta a felnőtt Eb-t, és tavaly többek között megnyerte a junior-világbajnokságot, valamint ötödik lett a tokiói olimpia döntőjében. Az Eb-re pedig kairói világkupa-győzelemmel hangolt. A hamari alapversenyben a szerbek 18 éves reménysége, Teodora Vukojevics volt a másik, aki átlépte a 630 kört. A két fiatal a folytatásban is remekelt, és az elődöntőjéből a döntőbe, majd az egymás elleni aranymeccsbe jutott. Ott Vukojevics bravúrosan kezdett, és az első nyolc lövése 10.5 kör fölöttire sikerült. A színvonalat jól jelzi, hogy Muller az ötödik lövésnél csupán 10.9-cel, a tökéletes találattal tudta megszerezni az első két pontját a 10.8-cat elérő szerb ellen. A folytatásban azért Vukojevics is bemutatta a 10.9-cet, és előnyét megőrizte. Az Eb-t 10.7 körrel zárta, a döntőt 17–11-re nyerte. A 19. születésnapját április elején ünneplő Vukojevics ezzel pályafutása legnagyobb sikerét érte el, tavaly Eszéken a 19. helyen végzett. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.