UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2022-03-28 09:00

Öttusa: Zemán Zóra és Tamás Botond az U19-es bajnok

Az U19-es öttusázók budapesti országos bajnoksága a csupán 15 éves Zemán Zóra és a korosztályos világbajnok, 17 esztendős Tamás Botond győzelmét hozta.

Vasárnap a fővárosban rendezték az öttusázók Mizsér Jenő Emlékversenyét, egyben U19-es országos bajnokságát, amely a korosztály idei Európa- és világbajnokságának válogatóviadala is volt. A megméretésen a legígéretesebb hazai versenyzők mérték össze a tudásukat a korosztályhoz tartozó négytusában, bár hiányzó azért akadt: például a címvédő, az U17-es vb- és Eb-bronzérmes, legutóbb a lengyel nyílt nemzetközi bajnokság abszolút női győztesének járó címet kiérdemlő Bauer Blanka nem volt ott a mezőnyben.

Zemán Zóra 15 évesen nyerte meg az U19-es ob-t Fotó: Buza Virág
Zemán Zóra 15 évesen nyerte meg az U19-es ob-t Fotó: Buza Virág
A klubtársa, a szintén a Budapesti Honvédot erősítő Zemán Zóra viszont igen. A sportág alapjait Dombóváron elsajátító, még csak 15 éves reménység mindegyik versenyszámban az élmezőnyhöz tartozott. A 200 méteres úszást a legjobb idővel meg is nyerte, és végül a kombinált számban (3000 méteres futással egybekötött lövészet, más néven laser run) a harmadik helyről indulva, összesen 1101 pontot gyűjtve szerzett bajnoki címet a nála két évvel idősebbeket is megelőzve. Az ezüstérem a Volán Fehérvárban edződő Gyugyi Lauráé (1095) lett, a bronz pedig a Swimming Pentathlon színeiben versenyző, a kombinált számban jelentősen előre törő Tóth Dorka Sárát (1085) illette. A lányok csapatversenyében a fehérváriak Gyugyi Laura, Gyarmati Lili, Szalféter Nadin összetételű egysége bizonyult a legjobbnak.
Tamás Botond nagyot hajrázva lett U19-es bajnok Fotó: Buza Virág
Tamás Botond nagyot hajrázva lett U19-es bajnok Fotó: Buza Virág
A fiúk ob-ján az UTE kitűnősége, az U17-es világbajnok Tamás Botond, bár a hatodik helyről vágott neki a kombinált számnak, ötven másodperces hátrányát sikerült ledolgoznia az addig vezető, vívásban és úszásban a legjobban teljesítő Csák Milánnal szemben. A 17 éves Tamás Botond így 1180 ponttal aranyérmes lett, a Volán Fehérvár fiataljának, Csáknak (1173) pedig be kellett érnie az ezüsttel. A dobogó harmadik fokára az egész nap kiegyensúlyozott formát mutató Marosvári Ádám (1163) állhatott fel a Honvédból. A csapatbajnoki címnek a KSI örülhetett, az aranyéremért Tóth Ákos, Fábián Máté és Kiss-Szőlősi Álmos harcolt meg sikerrel. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon