UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-03-30 20:25

Birkózás: Nagy Bernadett és Szabados Noémi is a bronzéremért küzdhet a budapesti felnőtt Eb-n

Két győzelmével az elődöntőig jutott a 22 éves Nagy Bernadett (76 kg) a budapesti felnőtt birkózó Eb-n, majd ott kikapott, így csütörtökön a bronzéremért küzdhet. A 20 éves Szabados Noémi (68 kg) szintén a harmadik helyért léphet szőnyegre, ő a vigaszágról jutott el az éremcsatáig. A szabadfogású férfiak között a 23 éves Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) az ötödik helyen zárt a fiatalok közül.

Az újdonsült U23-as Eb-győztes Nagy Bernadett szerda délelőtt egészen kiválóan szerepelt a 76 kilogrammosok kategóriájában a budapesti felnőtt birkózó Európa-bajnokságon. Az újpesti tehetség az első meccsén az olimpiai ötödik, Európa-bajnoki ezüstérmes osztrák Martina Künzöt verte óriási hajrával, majd a német Francy Rädel ellen imponáló magabiztossággal, tussal nyert – írja az MTI. A kora esti elődöntőben aztán a lehető legnehezebb ellenféllel, a négyszeres kontinensbajnok, egyszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes török Yasemin Adarral csapott össze, akivel korábban nem mérkőzött, csupán egy éve edzésen találkoztak.

Nagy Bernadett (22) a bronzéremért száll harcba a budapesti felnőtt Eb-n Fotó: MTI / Illyés Tibor
Nagy Bernadett (22) a bronzéremért száll harcba a budapesti felnőtt Eb-n Fotó: MTI / Illyés Tibor
„Sokkal erősebb volt, jól el is vert" – mondta negyeddöntője után a korábbi találkozóról Nagy, hozzátéve, reméli, az elmúlt egy évben erősödött annyit, hogy komoly csatára késztethesse a törököt. A csata végül nem lett szoros, ugyanakkor a 22 éves hazai sportoló az első másfél percben keményen harcolt és egyenlő ellenfél volt, a második perc végén pedig ő ment lábra, ám Adar nagyszerűen kontrázott, lefogta riválisa fejét és villámgyorsan elkapta a jobb lábát, majd hátára döntötte és azonnal tusolta. „Lehet, hogy a török így is, úgy is megvert volna, de ennyivel nem éreztem jobbnak, szorosabb mérkőzésre számítottam" – nyilatkozta csalódottan az elődöntő után Nagy. Hozzátette, bár a vereségnek nyilván nem örül, annak azért tud, hogy csütörtökön éremért birkózhat majd. „Megvoltak a lehetőségeim, hogy ki tudjak bújni, de mindig jókor rakta fel a karját, én pedig rosszkor indultam. Lehet, kicsit türelmesebbnek kellett volna lennem" – összegezte az elődöntőt a fiatal versenyző, akinek a bronzmérkőzése előtt elmondása szerint még fogyasztania is kell majd. Nagy Bernadett a csütörtök esti helyosztós programban a bolgár Marija Orjaskovával csap össze a dobogóért.
Szabados Noémi (kékben) is a harmadik helyért küzdhet csütörtökön Fotó: Kovács Anikó / MTI
Szabados Noémi (kékben) is a harmadik helyért küzdhet csütörtökön Fotó: Kovács Anikó / MTI
A délelőtti programban további három 23 év alatti magyar sportoló is szőnyegre lépett. Bognár Erika (22 éves; 55 kg) 3–0-ra vereséget szenvedett a háromszoros Eb-harmadik török Bediha Günnel szemben a negyeddöntőben. Szabados Noémi (20 éves; 68 kg) ugyanilyen arányban alulmaradt a francia Pauline Lecarpentier ellen a legjobb nyolc között. Míg Szekér Szimonetta (21 éves; 50 kg) az azeri Turkan Nasirovától kapott ki 3–2-re a selejtezőben. Szekér és Bognár legyőzője sem jutott döntőbe, így mindketten kiestek, azonban Szabados szerencsésebbnek bizonyult, a francia finalista lett, így ő a vigaszágon folytathatja, méghozzá egyből a bronzmérkőzésen, ahol a lengyel Natalia Strzalka vár rá. A harmadik versenynapon az is kiderült, hogy a szabadfogásúak 61 kilogrammos kategóriájában szereplő, 23 éves Halidov Gamzatgadzsi nem tud szőnyegre lépni a szerda esti bronzmérkőzésén, így az ötödik helyen zárta az Eb-t. Az orosz származású magyar versenyző kedden a nyolcaddöntőben óriási csatában győzött a georgiai Teimuraz Vanishvili ellen, ám súlyosnak tűnő combsérülést szenvedett a mérkőzésen, így már a negyeddöntőre sem állt ki. A legjobb nyolc között a török Suleyman Atli lett volna az ellenfele, aki ezzel meccs nélkül jutott négy közé, majd kedden kora este a döntőbe jutást is kivívta. Mindez azt jelentette, hogy Halidovot a hiányos vigaszágra vitte, ami azonnal bronzmérkőzést ért a magyar színeket képviselő szabadfogásúnak, aki a sérülése miatt a helyosztón sem tudott birkózni, ezzel az ötödik helyen végzett. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.