UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-04-01 08:56

Úszás: Bujdosó Zsombor vegyesen uralja az Európa-ranglistát, de tudja, a lényeg a nyáron jön

Nagyszerűen kezdte a szezont a Vasas 17 éves versenyzője, Bujdosó Zsombor, aki az idén eddig 200 és 400 m vegyesen is a leggyorsabb az európai juniormezőnyben. Vele beszélgettünk az edzőtáborokról, a kiválóan sikerült marseille-i Golden Tour-versenyről és a rá váró, még nagyobb feladatokról.

Igazán fontos versenyt még nem tartottak az évben, de mégis biztató, hogy április elején három számban is magyar úszó vezet a juniorok (18 év alatti fiúk és 17 év alatti lányok) Európa-ranglistáján. Leány 200 m gyorson a szegediek Eb-címvédője, Pádár Nikolett (16) a legjobb, míg a fiúk mezőnyében 200 és 400 m vegyesen is a Vasas 17 éves ígérete, Bujdosó Zsombor áll a rangsor élén.

Bujdosó Zsombor jól kezdte az évet, és még erősebb folytatásra készül Forrás: MÚSZ
Bujdosó Zsombor jól kezdte az évet, és még erősebb folytatásra készül Forrás: MÚSZ
Bujdosó a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon első éves juniorként 400 m vegyesen hatodik lett, a ciprusi edzőtábor közben értül őt utol, ahol trénerével, Lőrinczi Györggyel és csapattársaival gőzerővel készül az április 20-án startoló felnőtt országos bajnokságra. „Már az előző edzőtábor is nagyon jól sikerült, utána Marseille-ben sikerült megúszni kétszázon az egyéni csúcsot és négyszázon is javítottam a korábbiakhoz képest – kezdte Bujdosó Zsombor az Utánpótlássportnak. – Most Ciprusban az első hetet tapossuk, és úgy érzem, még jobban megy az edzés, mint Tenerifén. Azért jók ezek az edzőtáborok, mert csak az úszásra tudunk fókuszálni, semmi nem vonja el a figyelmet a munkáról. A körülmények tökéletesek, gyönyörű idő van, remélem, a felnőtt országos bajnokságon is minden jól alakul majd.” Zsombor korábban az Iron SE-ben edzett együtt Hosszú Katinkával Shane Tusup irányítása alatt, 2019 áprilisában került jelenlegi edzőjéhez Lőrinczi Györgyhöz – és néhány hónapra ugyan még visszatért Tusuphoz –, már bő két éve megszakítás nélkül együtt dolgoznak.
A Vasas 17 éves versenyzője keményen dolgozik a melegégövi edzőtáborokban Forrás: MÚSZ
A Vasas 17 éves versenyzője keményen dolgozik a melegégövi edzőtáborokban Forrás: MÚSZ
„Boldogan emlékszem vissza arra az időszakra is, amikor Katinkáékkal edzettem, jó volt látni azt a profizmust, amit ők képviseltek. Én is az ő mentalitásukat szívtam magamba nap mint nap mind az edzéseken, mind pedig a magánéletben, és persze szakmailag is sokat tanultam tőlük. Most pedig a Vasasban adott minden a kiváló munkához, edzőm, Lőrinczi György mindenben támogat, egy remek csapatnak vagyok a tagja, így a jó hangulat is mindig garantált.” Visszatérve a jelenbe, kijelenthető, az évkezdés nem sikerült rosszul Bujdosónak, de ő is tudja, a lényeg csak ez után következik, a legjobb formáját a nyár közepén kell hoznia. „Így a szezon elején nagyon jók ezek az idők, de nem iszunk előre a medve bőrére, mert biztos vagyok benne, hogy a júliusi, bukaresti junior Európa-bajnokságon nagyon nehéz dolgom lesz. Határozottan érzem, hogy jó úton haladunk, az Eb-n a vegyesszámok élvezik a prioritást, de szeretnék mellette kétszáz mellet úszni és esetleg még a váltókba bekerülni. De előtte még következik a felnőtt országos bajnokság, amelyre a konkrét helyezésbeli céljaimat egyelőre nem árulnám el, de annyit igen, hogy szeretnék döntőket és egyéni csúcsokat úszni.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.