UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-03 16:11

Vívás: Péch Kornél hatodik, üzbég és amerikai arany a kadét kardozók vb-jén

Péch Kornél legjobb magyarként a hatodik helyen zárt a dubaji kadét-világbajnokság kardmezőnyében; az aranyérem az üzbég Zuhriddin Kodirov és a juniorok között is győztes, amerikai Magda Skarbonkiewicz nyakába került.

Miután a szombati nyitónapon Battai Sugár Katinka bronzérmet szerzett a juniorok között, vasárnap a kadét kardozók mérték össze a tudásukat a dubaji korosztályos vívó-világbajnokságon.

Péch Kornél legjobb magyarként a hatodik lett vasárnap Forrás: FIE
Péch Kornél legjobb magyarként a hatodik lett vasárnap Forrás: FIE
Magyar versenyző ezúttal nem jutott a legjobb négybe, a legközelebb ehhez a bravúrhoz Péch Kornél állt. A Kertvárosi VSE fiatalja a csoportmérkőzések után izlandi, román, majd üzbég ellenfelet legyőzve jutott a nyolcaddöntőbe. Ott újabb üzbég kardvívó, Zuhriddin Kodirov várt, aki 15:7-es sikerrel jutott túl az addigra már egyedüliként talpon maradó magyar ígéreten. Péch így is az előkelő hatodik helyen fejezte be a vébét. Nagyszerűen kezdett Hanzély Zsombor, aki hibátlan maradt a csoportmeccseken, majd a 64 között szaúd-arábiai, aztán román ellenfelet győzött le. Utóbbi, 15:7-es sikere különleges skalpnak számított, hiszen a 2000-es olimpia bajnokának, Mihai Covaliunak a fiát, Vladot gyűrte le. A következő körben aztán ugyanúgy 15:7-tel zárult Hanzély asszója, de ekkor már az amerikai William Morrill nyert, és jutott a 16 közé. A kadét Eb-bronzérmes Godó Frigyes számára a 64 között ért véget a vébé japán ellenféllel szemben.
Domonkos Emese a nyolcaddöntőig menetelt Forrás: FIE
Domonkos Emese a nyolcaddöntőig menetelt Forrás: FIE
A lányok mezőnyében az egy hónapja fölényesen kadét Eb-aranyat nyerő Spiesz Anna már a 64 között elbúcsúzott a további küzdelmektől. Korai, 15:13-as veresége váratlannak mondható, bár a brit legyőzője, Melissa Jane a negyeddöntőig menetelve (és ott is a junior-világbajnok Magda Skarbonkiewicztől kikapva) megmutatta, hogy a Spiesz elleni sikere nem a véletlennek volt köszönhető. A legjobban Kovács Zsanett kezdett, aki az összes csoportmeccsét megnyerte, aztán a mexikói vetélytársát is könnyedén legyőzte, ám a 32 között az olasz Martina Giancola 15:12-re jobbnak bizonyult nála. Domonkos Emese viszont bejutott a legjobb 16 közé. A Vasas reménysége előbb georgiai vetélytársat ejtett ki, majd a 32 között a remek eredményekkel büszkélkedő, üzbég Gulistan Perdibaeva 15:12-es legyőzése már bravúrnak számított. A negyeddöntőbe azonban már nem került be a legjobban teljesítő magyar lány, mert a későbbi bronzérmes, koreai Kim Eunyun 15:10-re nyert ellene.
Magda Skarbonkiewicz junior- és kétszeres kadét-világbajnok lett Dubajban Forrás: FIE
Magda Skarbonkiewicz junior- és kétszeres kadét-világbajnok lett Dubajban Forrás: FIE
Négybe tehát nem került magyar, de az érmek színéről ettől függetlenül izgalmas csörték döntöttek. A fiúk között az utóbbi időben szárnyaló, és a kadét, valamint a junior Eb után vasárnap a junior-vb-t is megnyerő, német színekben versenyző Colin Heathcock a többek között Péchet is legyőző Zuhriddin Kodirovval találkozott a döntőben. Heathcocknak ezúttal nem jött össze a duplázás, a 15:13-as Kodirov-siker után az üzbégeknek járt az arany. A hazai szövetség a helyszíni beszámolójában arra is kitért, hogy az Amerikából a közelmúltban a közép-ázsiai országba költöző korábbi világklasszis vívó és mester, Vlagyimir Nazlimov munkáját dicséri az üzbég fiatalok remeklése. A lányok között összejött a duplázás. A junioroknál is vb-első amerikai Magda Skarbonkiewicz az aranycsatában a honfitársát, Siobhan Sullivant győzte le 15:9-re. Skarbonkiewicz diadala papírformának is nevezhető, miután a tavalyi kairói kadét-vb-aranya után címvédőként érkezett Dubajba.

KADÉT- ÉS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, DUBAJ Kadét fiú kard egyéni, 96 induló. A csoportmérkőzéseken: Hanzély Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Godó Frigyes 5/1, Péch Kornél 3/2 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 32 közé jutásért: Hanzély–Almutairi (szaúd-arábiai) 15:8, Péch–Vidar (izlandi) 15:11, Godó–Ito (japán) 12:15. A legjobb 16 közé jutásért: Hanzély–Covaliu (román) 15:7, Péch–Cidu (román) 15:13. Nyolcaddöntő: Péch–Abdazov (üzbég) 15:10, Hanzély–Morrill (amerikai) 7:15. Negyeddöntő: Péch–Kodirov (üzbég) 7:15. Végeredmény: 1. Zuhriddin Kodirov (üzbég), 2. Colin Heathcock (német), 3. Cody Ji (amerikai) és William Morrill (amerikai), …6. Péch Kornél (edző: Kocsis Zsolt, válogatott edző: Kósa Miklós), …10. Hanzély Zsombor, …35. Godó Frigyes. Kadét leány kard egyéni, 92 induló. A csoportmérkőzésen: Kovács Zsanett 5 győzelem/0 vereség, Spiesz Anna 5/1, Domonkos Emese 4/2 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 32 közé jutásért: Domonkos–Csanava (grúz) 15:8, Kovács–Henry (mexikói) 15:5, Spiesz–Jane (brit) 13:15. A legjobb 16 közé jutásért: Domonkos–Perdibajeva (üzbég) 15:12, Kovács–Giancola (olasz) 12:15. Nyolcaddöntő: Domonkos–Kim (koreai) 10:15. Végeredmény: 1. Magda Skarbonkiewicz (amerikai), 2. Siobhan Sullivan(amerikai), 3. Kim Eunyu (koreai) és Alejandra Manga (francia), …12. Domonkos Emese, …17. Kovács Zsanett, …34. Spiesz Anna.

A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.