UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-07 18:06

Vívás: junior-világbajnoki bronzérmes a férfi tőrcsapat

Ilyen még nem volt: remek teljesítménnyel bronzérmet szerzett a dubaji junior-világbajnokságon a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő alkotta tőrcsapat.

Fantasztikus menetelés után bronzérmet szerzett a magyar férfi tőrcsapat a dubaji junior-világbajnokságon. A Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő összetételű válogatott az indiaiak (45:25), majd a belgák (45:27) sima legyőzésével került a legjobb 8 közé, ahol a kiváló erőket képviselő Egyesült Államok fiataljai ellen bravúros győzelemmel jutott az elődöntőbe.

A magyar fiúk öröme Forrás: FIE
A magyar fiúk öröme Forrás: FIE
A tavalyi vb-ezüstérmes amerikaiak közül az egyéni versenyben hárman is a legjobb nyolcban zártak Dubajban, a magyar fiúk azonban megmutatták, hogyan kell egymásért küzdeni. A Mazza Lorenzo irányította kvartett előnye megnyugtatónak is tűnt menet közben (35:25), de az amerikaiak gyorsan visszajöttek a meccsbe (39:40), majd 44:41-nél egy tus választotta el őket a négy közé jutástól. Szemes Gergő azonban végig hitt a győzelemben, bravúros vívással egyenlített, majd az utolsó tust is ő adta az aktuális kihívójának, Brandon Linek (45:44). Az elődöntőben a franciák vártak a magyarokra, akik remekül kezdték a találkozót, és 20:8-ra is vezettek, ám Paul Antoine De Belval Mihályi, Anas Anane pedig Bálint ellen parádézott, megfordítva azzal az állást (29:35). A végén mindent megtettek a sikerért a magyar fiúk, de a döntőbe a franciák mentek 45:42-vel.
Balról: Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő és Bálint Álmos Forrás: FIE
Balról: Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő és Bálint Álmos Forrás: FIE
A lengyelek elleni bronzcsata végig szorosan alakult, és az izgalmakat csak tetézte, amikor Bagdányt 39:38-as hátrányban ápolni kellett. A magyar fiatal azonban a rövid szünet után összekapta magát és egytusos előnnyel adta át a pástot. Az egész nap folyamán pazarul vívó befejezőember, Szemes Gergő pedig ezúttal is koncentrált maradt, és 45:41-es sikerhez, egyben nagyon értékes bronzéremhez segítette a csapatot. A siker nem mindennapi, ugyanis a hazai szövetség a helyszíni beszámolójában kiemeli, hogy még soha nem nyert érmet a junior-világbajnokságok történetében magyar férfi tőrcsapat. „Nagyon messziről indultunk, elvégre a szezon előtt tizenhatodikak voltunk a világranglistán, és végül sikerült nagyon messzire is elérnünk – idézi Mazza Lorenzo keretedzőt a hunfencing.hu. – Természetesen nagyon örülök ennek a bronzéremnek, még ha akadt pillanat, amikor messzebbre is kacsintgathattunk. Gratulálok kollégáimnak, Kessler Zoltánnak és Szabó Istvánnak, Bagdány Albert kadétként vívott egész nap kimagaslóan, Szemi pedig egész egyszerűen elképesztő volt. Az élet kicsit ismételte önmagát, a szezon során már győztük le az amerikaiakat, és kaptunk ki jelentős előnyről a franciáktól, de ez most majdnem mindegy. A lényeg az, hogy meg nem mondom pontosan, mennyi év után, csapatban szereztünk junior-világbajnoki érmet! Az is könnyen meglehet, hogy az elsőt történetünk folyamán. És ebből a kvartettből három fiú jövőre is junior.”  A magyar lányoknak korán véget ért a versenynap. A Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika összetételű válogatott a 32 között a koreaiaktól kapott ki 45:26-ra, így a 20. helyen zárta a vébét. Pénteken a párbajtőrözők is megkezdik szereplésüket Dubajban.

KADÉT- ÉS JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, DUBAJ Férfi tőrcsapat, 37 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország–India 45:25 (Bálint +8, Mihályi +6, Szemes +6). Nyolcaddöntő: Magyarország–Belgium 45:27 (Szemes +9, Mihályi +5, Bagdány +4). Negyeddöntő: Magyarország–Egyesült Államok 45:44 (Szemes +7, Bagdány +3, Mihályi -9). Elődöntő: Magyarország–Franciaország 42:45 (Szemes +7, Bagdány +7, Mihályi -7, Bálint -10). A 3. helyért: Magyarország–Lengyelország 45:41 (Szemes +10, Bagdány +1, Mihályi -7). Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő, válogatott edző: Mazza Lorenzo, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Szabó István). Női tőrcsapat, 32 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország–Korea 26:45 (Kalocsai +2, Kollár -6, Kovács -7, Nekifor -8). Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Olaszország, 3. Japán, …20. Magyarország (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika).

A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.