UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-08 19:04

Vívás: Keszthelyi Zsombor a párbajtőr junior-világbajnoka!

A párbajtőröző Keszthelyi Zsombor az újvidéki junior Európa-bajnokságon szerzett aranyérme után a korosztály dubaji világbajnokságát is fantasztikus teljesítménnyel nyerte meg.

Keszthelyi Zsombor elképesztő! A Budapesti Honvéd párbajtőrözője, miután egy hónappal ezelőtt junior Európa-bajnok lett Újvidéken, pénteken a dubaji junior-világbajnokságon is aranyérmet szerzett. A Dancsházy-Nagy Tamás edzette 19 éves kiválóság az egész nap folyamán ihletett formában vívott, és korántsem könnyű ágon küzdötte fel magát a világ tetejére. 

Keszthelyi Zsombor junior-világbajnok lett Dubajban Forrás: FIE
Keszthelyi Zsombor junior-világbajnok lett Dubajban Forrás: FIE
Keszthelyi a csoportmérkőzések után szaúd-arábiai ellenfél legyőzésével (15:7) folytatta, majd a 64 között az az egyiptomi Mohamed Elsayed várt rá, aki tavaly bronzérmes lett a kairói junior-vb-n, a tokiói olimpián pedig a nyolcadikként zárt. A magyar fiatal remek vívással, egyetlen tussal nyert (15:14) a korosztályos világelső ellen, és ment tovább. Aztán már semmi nem alakult túl simán, de Keszthelyi a kanadai David Gornovskyt 15:13-ra, majd a junior Eb-bronzérmes izraeli Yonatan Cohent 15:11-re győzte le. Ekkor még mindig csak a negyeddöntője következett, ám a japán Ryu Matsumoto sem tudta az útját állni (15:11). Keszthelyi az elődöntőben a francia Lina Heurlin Vazquezzel találkozott, és a végletekig kiélezett ütközetben 15:13-mal jutott a döntőbe. Az aranyéremért az egyiptomiak másik szupertehetsége, a tavaly is junior-vb-döntőt vívott Mohamed Yasseen állt a magyar kitűnőséggel szemben. Yasseen akkor elveszítette a finálét, most nagyon szerette volna megnyerni, és bár mindkét fél taktikusan, fegyelmezetten kezdett, 6:2-es előnyre tett szert.
Yasseen és Keszthelyi aranycsatája Forrás: FIE
Yasseen és Keszthelyi aranycsatája Forrás: FIE
Keszthelyit az sem zökkentette ki, amikor Yasseen ápolást kért a lábfejére, sőt, úgy tűnt, hogy ekkor rendezte sorait az Európa-bajnok. A magyar párbajtőröző folyamatos zárkózásba kezdett, és 9:8-nál már nála volt az előny. Akármekkora is volt a tét, Keszthelyi 10:10-nél a sportszerűségéről is tanúbizonyságot tett, egyúttal a fair play-díjra is bejelentkezett amikor jelezte, hogy magát találta el. Na, de aztán kétszer az egyiptomit! Yasseen az órára pillantva már látta, hogy rohamoznia kell, de az együttes találat, majd az újabb Keszthelyi-tus 14:12-t eredményezett, amikor elfogyott az idő. Nem volt tovább: Keszthelyi Zsombor junior világbajnok lett! Nem akármilyen búcsú ez egyéniben a juniorévektől, és nemcsak Dancsházy-Nagy Tamásnak jár az elismerés, hanem Galli Zsoltnak is, aki tavaly nyárig nevelőedzője volt a junior Eb- és vb-győztesnek Békéscsabán.  „A csoportkör után sok mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy világbajnok leszek – idézi az aranyérmest a hunfencing.hu. – Nem ment a vívás, az járt a fejemben, hogy az Eb-n minden összejött, most valahogy nem érzem ugyanazt. Aztán, amikor a világranglistát vezető egyiptomit a harminckettőért sikerült megvernem szoros meccsen, minden megváltozott. A döntőben már nem az aranyérem lebegett a szemem előtt, tudtam a vívásra koncentrálni, és ekkor már összejöttek azok az akciók, amik reggel még nem. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült dupláznom, de még nincs itt a helye és ideje az ünneplésnek. Holnapután csapatverseny, és a szép junior egyéni búcsú után csapatban is szeretnék valami hasonlót elérni. Aztán csütörtökön már Párizsba utazom, a felnőttvilágkupára, remélem, a kettő között valamicskét azért tudok majd pihenni.” Bár Keszthelyi elvitte a showt, mellette Kovács Gergely is megsüvegelendően szerepelt, és egészen a nyolcaddöntőig jutott. Ott a portugál Miguel Frazao 15:12-re győzte le. Bartkó Levente a magyarok szerencsétlenségére a 32 között éppen Kovácstól kapott ki (9:8), míg a csoportmeccseket hibátlanul abszolváló Hamilton-Meike Jonathan a 64 között búcsúzott az izraeli Alon Sarid ellen (15:10).  A lányok is kitettek magukért, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy magyar elődöntőt láthassunk Dubajban. Végül amerikai lett belőle. A többek között a 2019-es kadétvilágbajnok, valamint a legutóbbi junior Eb-ezüstérmese, Muhari Eszter a nem sokkal később aranyérmet nyert Hadley Husisiantól 15:12-re, a kadét-vb-bronzérmes, junior Eb-ezüstérmes (és nála is még sorolhatni...) Büki Lili Ketki Ketkartól 15:13-ra kapott ki a nyolc között. Addig mindkét magyar lány fantasztikusan vívott, és megérdemelte volna a négy közé jutást, ami ezúttal nem jött össze. Hogy Büki remek formában volt, annak a magyarok pechére a még kadétkorú, de már junior Eb-bronzérmes Gachályi Gréta itta meg a levét, aki a 64 között kapott ki tőle 15:11-re. A negyedik magyar lányt, Salamon Rékát spanyol ellenfél ejtette ki a csoportmérkőzéseket követően. 

KADÉT- ÉS JUNIOR-VB, DUBAJ Junior férfi párbajtőr egyéni, 210 induló. A csoportmérkőzéseken: Hamilton-Meike Jonathan 5 győzelem/0 vereség, Bartkó Levente 5/1, Kovács Gergely 4/2, Keszthelyi Zsombor 4/2 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 64 közé jutásért: Kovács-Walmsley (brit) 15:7, Bartkó-Djurovics (szerb) 15:11, Hamilton-Meike-Kacsarava (grúz) 15:6, Keszthelyi-Altaweel (szaúd-arábiai) 15:7. A legjobb 32 közé jutásért: Kovács-Tobias (észt) 15:9, Bartkó-Laasik (észt) 15:10, Keszthelyi-Elsayed (egyiptomi) 15:14, Hamilton-Meike-Sarid (izraeli) 10:15. A legjobb 16 közé jutásért: Keszthelyi-Gornovsky (kanadai) 15:13, Kovács-Bartkó 9:8. Nyolcaddöntő: Keszthelyi-Cohen (izraeli) 15:11, Kovács-Frazao (portugál) 12:15. Negyeddöntő: Keszthelyi-Matsumoto (japán) 15:11. Elődöntő: Keszthelyi-Heurlin Vazquez (francia) 15:13. Döntő: Keszthelyi-Yassen (egyiptomi) 14:12. Végeredmény: 1. Keszthelyi Zsombor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Mohamed Yasseen (egyiptomi), 3. James Jeal (brit) és Lino Heurlin Vazquez (francia), …14. Kovács Gergely, …18. Bartkó Levente, …36. Hamilton-Meike Jonathan. Junior női párbajtőr egyéni, 161 induló. A csoportmérkőzésen: Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 6/0, Gachályi Gréta 4/2, Salamon Réka 2/4 (valamennyien továbbjutottak). A legjobb 64 közé jutásért: Gachályi-Rodopulu (görög) 12:9, Büki-Tan (szingapúri) 15:8, Salamon-Raposo (spanyol) 13:15. A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Alvim (portugál) 15:7, Büki-Gachályi 15:11. A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Park (amerikai) 15:7, Büki-Stefanova (bolgár) 15:9. Nyolcaddöntő: Muhari-Galper (izraeli) 15:9, Büki-Murzatajeva (üzbég) 15:13. Negyeddöntő: Muhari-Husisian (amerikai) 12:15, Büki-Ketkar (amerikai) 13:15. Végeredmény: 1. Hadley Husisian (amerikai), 2. Nicole Feygin (izraeli), 3. Aleyna Ertürk (török) és Ketki Ketkar (amerikai), …6. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 7. Büki Lili (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Partali Csaba), …48. Gachályi Gréta, …107. Salamon Réka.

A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.