UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-04-13 09:00

Asztalitenisz: Lei Balázsnak eljött az áhított nemzetközi áttörés Szlovéniában

Az asztaliteniszezők hazai serdülő fiúmezőnyének kiemelkedő ígérete, Lei Balázs parádés játékkal rukkolt ki az utánpótlás szlovéniai nemzetközi versenyén. A soltvadkerti játékos egyesben ezüst-, Cseri Ádámmal párosban aranyérmet nyert az U15-ösök mezőnyében Otocecben. Eközben hazai porondon – az idősebbek között – is remekel. A sikerszéria hátteréről kérdeztük a fiatalt.

Az év eddigi legnagyobb magyar sikerét hozta az asztaliteniszezők Szlovéniában rendezett nemzetközi utánpótlás-bajnoksága: a 15 éves Lei Balázs egyesben a második helyen zárt a serdülők egyes viadalán, míg párosban – Cseri Ádám oldalán – játszmaveszteség nélkül szerzett aranyérmet. Bár az otoceci kiemelt korosztályos eseményen ázsiaiak nem indultak, az európai mezőny legjobbjai jelen voltak. „Régóta reménykedtem benne, hogy egyszer végre nemzetközi szinten is kijön a lépés. Már az előjelek is biztatóak voltak, mert a szlovéniai versenyt megelőző hét végén elindultam a felnőtt Budapest-bajnokságon, és egyesben ezüst-, párosban – szintén Ádámmal – bronzérmet szereztem. Ennek köszönhetően tényleg önbizalommal telve vártam az újabb kihívást. Az egyes selejtezőjében jól kezdtem Otocecben, csak egy szettet veszítettem a három meccsen. A párosverseny első fordulójában a második legerősebbnek tartott francia duót kaptuk, és legyőztük őket 3:0-ra, ez pedig abszolút megadta az alaphangot a folytatásra – nyilatkozta a soltvadkerti Ambrus Asztalitenisz Akadémia fiatal kiválósága az Utánpótlássportnak.

Lei Balázs (jobbra) pályafutása legnagyobb sikerét érte az U15-ösök versenyében a szlovéniai Otocecben Forrás: WTT
Lei Balázs (jobbra) pályafutása legnagyobb sikerét érte az U15-ösök versenyében a szlovéniai Otocecben Forrás: WTT
Lei – akivel kapcsolatban külön érdekesség: éppen úgy második a kínaiak és más számottevő ázsiai játékos nélküli U15-ös világranglistán, mint korosztálya hazai rangsorában – az egyes főtábláján három játszmában győzött a nyolcad-, a negyed-, illetve az elődöntőben egyaránt. Ezt követően jöhetett a finálé, amelyben ötszettes, nagy csatát vívott a francia Nathan Lammal – a magyar fiú nagyot küzdött, de riválisa került ki győztesen a meccsből. „Hiába kerültem kétszettes hátrányba az egyes döntőjében, úgy éreztem, még mindig maradt esélyem. És tényleg megérte küzdeni, mert sikerült kiharcolnom az ötödik játszmát, amelyben 8:3-ra is vezettem. Sajnos ezután szétesett a játékom, és elbuktam az aranyérmet. Akkor nagyon bosszantott a vereség, de néhány nap elteltével már büszkén tekintek vissza az ezüstre” – összegzett Balázs. Eközben párosban ellenállhatatlannak bizonyult a magyar egység, így felállhatott a dobogó legfelső fokára. Lei korábban több alkalommal is nyert már érmet nemzetközi viadalon, ám aranyat még egyszer sem, ráadásul – ehhez hasonlóan rangos mezőnyben – egyesben sem ért hasonló sikert mindeddig. A fiatal nagyszerű szériája a szlovéniai verseny után hazai porondon folytatódott: a két évvel idősebbek, az U17-esek országos bajnokságán egyesben és Cseri Ádámmal párosban ezúttal két aranyérmet szerzett. „Az elmúlt időszakban sokkal stabilabban játszom, nincsenek olyan hullámvölgyeim, mint amelyek korábban jellemeztek. Fejben rengeteget léptem előre, és egy bizonyos szintet mindig tudok hozni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobbakkal felvegyem a versenyt, mert ha elrontok néhány könnyű labdát, az ellenfelek azonnal kihasználják. Április végén Linzben folytatjuk a nemzetközi szereplést, bízom benne, hogy ott már az egyéni aranyérem is összejön.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.