UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-04-26 16:58

Röplabda: „Sokáig úgy tűnt, oda az Eb-kijutás, majd nagyot fordult velünk a világ" – Kőnig Gábor

Egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a bursai Eb-selejtezőcsoportját az U17-es leány röplabda-válogatott, de a legfőbb célját így is elérte a csapat, ugyanis kiharcolta a részvételt a nyári kontinenstornán. Kőnig Gábor szövetségi edzőt kérdeztük.

Hétfőn kora délután vált hivatalossá, hogy bár szombaton Törökországtól vereséget szenvedett, de legjobb csoportmásodikként így is kiharcolta a nyári csehországi Európa-bajnokságon való részvételt a magyar U17-es leány röplabda-válogatott. A mienk előbb 3:0-ra (11, 7, 16) verték Albániát, majd 3:0-ra (–15, –19, –24) kikaptak Törökországtól. Kőnig Gábor szövetségi edző értékelte érdeklődésünkre a selejtezőtorna mérkőzéseit, illetve arról is faggattuk, hogyan fogadta a hírt, amikor kiderült, ott lehet csapata a júliusi kontinenstornán.

A Kőnig Gábor vezette U17-es leányválogatott kijutott a nyári korosztályos Eb-re Forrás: CEV
A Kőnig Gábor vezette U17-es leányválogatott kijutott a nyári korosztályos Eb-re Forrás: CEV
„Az utolsó, törökök elleni mérkőzésünk után nagyon bosszankodtam, mert azt éreztem, hogy sokkal több volt a meccsben, a harmadik szettet mindenképpen meg kellett volna nyernünk, hiszen szinte végig vezettünk. A továbbjutásunk szempontjából is kulcsfontosságúnak gondoltam, sokáig az járt a fejemben, hogy ezen az egy játszmán múlhat a kijutásunk, de nagyon örülök, hogy végül nem így lett – kezdte Kőnig az Utánpótlássportnak. – Vasárnap este, amikor haza érkeztünk Törökországból, még azt az információt kaptuk a lányokkal, hogy nem sikerült a továbbjutás, és nyilvánvalóan, rendkívül szomorúan fogadtuk a hírt. Majd hétfőre hatalmasat változott velünk a világ, hiszen az európai szövetség közölte, hogy legjobb csoportmásodikként mi lehetünk ott az Eb-n. Elsőre nem is hittem el, hogy tényleg kijutottunk az Európa-bajnokságra. Hosszú percekig libabőrös voltam, nem tudtam felocsúdni a sokkból." A mieink négy fős csoportjában az ukrán együttes végül visszalépett, így a magyaroknak is 3:0-val ítélték oda a győzelmet. Azonban ezután kérdésessé vált, hogy az európai szövetség (CEV) végül vajon figyelembe veszi-e a csoportutolsók elleni eredményeket a másodikok összevetésénél, hiszen a másik négy kvartettben teljes volt a mezőny. Végül maradt az eredeti szabályzat, így az ukránok elleni siker is számított, minek köszönhetően a magyar lányok eredménye lett a legjobb a csoportmásodikok között. „Ahogy említettem korábban, a törökök elleni találkozó miatt maradt bennem némi hiányérzet, hiszen nem kezdtünk jól, majd a végjátékot is elrontottuk, de összességében szépen dolgoztak, helytálltak a lányok. Az albánok elleni kötelező győzelmet magabiztosan hoztuk, ráadásul pontosan ugyanannyi pontot engedve, mint a törökök is tették ellenük. A tavalyi Eb-n szintén találkoztunk a török csapattal, akkor simábban kaptunk kaptunk ki, mostanra egyértelműen előreléptünk, szorosabb csatára késztettük őket." Július 16. és 24. között a csehországi Prostejovban és Hradec Kralovéban rendezik meg az Eb-t. Az U17-es Európa-bajnokság döntőjén résztvevő tizenkét válogatott: Bulgária, Csehország (rendező), Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia, Törökország.

A magyar U17-es leányválogatott kerete: Báder Júlia (Vasas SC), Bencze Panna (Vasas SC), Botyánszki Fanni (Vasas SC), Erőss Mirtill (Vasas SC), Fekete Fanni (Vasas SC), Fekete Ramóna (BRSE), Jámbor Cecília (Vasas SC), Kállai Laura (Vasas SC), Nagy Sophia (Vasas SC), Nánási Zoé (BRSE), Tóth Sára (Vasas SC), Tuska Brigitta (BRSE). Szakmai stáb: Kőnig Gábor (szövetségi edző), Bedőcs Gergely (másodedző), Kleczli Csaba (statisztikus), Papp Zsófia (gyógytornász, erőnléti edző), Kővári Gergő (masszőrterapeuta).

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.