UtánpótlásSport
2023. február 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-04-28 12:47

Sportlövészet: az idén ismét lesz ifjúsági Eb Budapesten

Két év szünet után ismét ifjúsági sportlövő Európa-bajnokságot rendez Magyarország, amely a légpuskások és a légpisztolyosok között is címvédőként várhatja a budapesti eseményt.

Az idén szeptember 30. és október 2. között Budapesten, a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezik az ifjúsági sportlövő Európa-bajnokságot – tájékoztat a hazai szövetség.

Három éve Mészáros Eszter, Török Ferenc, Hammerl Soma és Dénes Eszter is ifiként nyert a légpuskás csapattal Fotó: Dróth Kristóf
Három éve Mészáros Eszter, Török Ferenc, Hammerl Soma és Dénes Eszter is ifiként nyert a légpuskás csapattal Fotó: Dróth Kristóf
A versenysorozat magyar kezdeményezésre 2019-ben indult, és akkor is a magyar főváros volt a házigazda. A hírlevél kitér arra, hogy 2020-ban és tavaly a világjárvány miatt elmaradt az esemény, és kiemeli, hogy az ifjúsági korosztály kontinensviadala nem hagyományos sportlövőverseny, hiszen nincsenek egyéni számok, hanem 10 méteren puskában és pisztolyban versenyeznek az egyes országok vegyes csapatai. Magyarország három éve mindkét versenyszámban aranyérmes lett, így automatikusan résztvevője az eseménynek, amelyen mindkét szakágban a (selejtezőkből továbbjutott) nyolc legjobb nemzet együttese indulhat el. „Nagyon magasra tettük a mércét három éve, amikor a magyar fiatalok mindkét versenyszámban aranyérmet nyertek – mondja Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára. – A magyar csapatok idén is mindent megtesznek majd azért, hogy megint a legfényesebb érmekért legyenek harcban. Köztudott, hogy a sportversenyek rendezésében Magyarországnak nagy a presztízse. Úgy szeretnénk megrendezni ezt az eseményt, hogy a résztvevők azt a hírt is vigyék rólunk, hogy a magyarok nemcsak jól rendeznek, hanem kitűnő házigazdák is.”

A SZABÁLYOKRÓL Az egyes országok csapatai hat főből állhatnak, de egyszerre csak négyen (két fiú, két lány – az alapfelállás) lőnek. Az első napon mindegyik ország csapata mindegyikkel megmérkőzik. A jelenlegi szabályok szerint aztán a második napon az első két helyen álló válogatott az aranyéremért, a harmadik-negyedik helyen álló két nemzet pedig a bronzért csatázik. A két ország versenyzői párban lőnek (a1-b1, a2-b2, a3-b3, a4-b4), és 10 lövésenként az a versenyző, aki nagyobb eredményt ért el, 2 pontot kap. Köregyenlőség esetén 1-1 pont jár mindkét félnek. Összesen 4x10 lövésre kerül sor, vagyis 4x8 pont kerül szétosztásra. Szélsőséges esetben akár 32–0-ra is győzhet az egyik csapat a másik ellen.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.