UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-05-05 21:15

Kosár: Kékesi Kolos már nemcsak Pakson, hanem az Eb-re készülő U16-os válogatottban is vezérré vált

Az Atomcity-Atomerőmű SE 16 éves kosárlabdázója, Kékesi Kolos az egész évadban kiegyensúlyozott, pazar formát mutat, és elsőszámú pontgyárosként rájátszáselsőségig vezette a paksiakat a kadétbajnokságban. Eközben a B divíziós korosztályos Eb-re hangoló U16-os válogatottban is hasonlóan fontos szerepet vállal; több rangos nemzetközi tornán is beválasztották az All-Star-csapatba.

Mint arról korábban is írtunk, az Atomerőmű SE kadét fiúcsapata ellenállhatatlan játékkal menetel a korosztályos kosárlabda-bajnokságban. A bajnokság szeptemberi rajtja óta mindössze háromszor kaptak ki a Jan Pavlik vezette paksi fiatalok, minek köszönhetően az első helyen zártak a legerősebb Piros rájátszáscsoportban, és – az NKA Pécs mellett – az egyik legfőbb esélyesként várhatják a május 12-15. közötti nyolcsapatos országos döntőt.

Kékesi Kolos az ASE mellett az U16-os válogatottban is rendre igazolja tehetségét Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
Kékesi Kolos az ASE mellett az U16-os válogatottban is rendre igazolja tehetségét Forrás: DEAC Kosárlabda Akadémia
Az ASE sikereinek legfőbb letéteményese a 16 éves hátvéd, Kékesi Kolos, aki meccsenként 31,1 pontot és 34,6-es VAL-mutatót átlagolt a playoffban, amellyel a teljes mezőny legjobbja – kilenc ponttal megelőzve a bajnokság második legjobbját, a szintén paksi Pavlik Botondot (22,1). „„Amikor két évvel ezelőtt, a serdülők között legutoljára együtt szerepeltünk ugyanezzel a 2006-2007-es korosztállyal, a mostanihoz hasonlóan bajnokesélyesek voltunk, viszont 2020 tavaszán a járványhelyzet miatt lefújták a bajnokságot, így nem derült ki, mire lehetnénk képesek az országos döntőben. Ennek fényében tavaly ősszel ismét úgy vágtunk neki, hogy ezúttal is a legjobbak között lehetünk – kezdte Kékesi az Utánpótlássportnak. – Nagyon összetartó csapat vagyunk, ez meglátszik az eredményekben is. Bár magasposzton nem állunk jól, de az összeszokottsággal tudjuk ezt kompenzálni, szinte ismerjük egymás gondolatait a pályán." A korosztályos válogatott vezérletével menetelő Atomerőmű a Budapesti Honvéddel, a Vasas Akadémiával és a Zalakerámiával ZTE együttesével került azonos négyesbe az országos döntő csoportkörében. Ám egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, ha megakarja állítani Kékesit. „Ahogyan a számok is ezt mutatják, a támadójáték a legfőbb erősségem, ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy a védekezésemen még bőven lehetne javítani" – mondta önkritikusan a tehetség.
Kékesi Kolos (kékben, hetes számmal) védekezésben is a legjobbak közé tartozna idővel Forrás: Soproni Sportiskola
Kékesi Kolos (kékben, hetes számmal) védekezésben is a legjobbak közé tartozna idővel Forrás: Soproni Sportiskola
Klubedzője, Jan Pavlik is elismerő szavakkal illette Kolost: elmondta, ha így folytatja, szép karrier állhat előtte. „Öt éve foglalkozom Kolossal, és az első pillanattól fogva látszott, hogy különleges érzéke van a kosárlabdához, abszolút nyerő ember és rendkívül elhivatott. A csapatedzések mellett három-négy évvel ezelőtt elkezdett külön egyéni képzésekre járni, amely egyértelműen a javára vált. Mostanra olyan repertoárja van támadásban, hogy itthon senki nem tudja megállítani őt. Bízom benne, hogy így fejlődik a jövőben is, akkor a profik között, a felnőttmezőnyben is sokra viheti" – fogalmazott a paksiak edzője, aki a kadétok mellett jelenleg az NB I/A-csoportos csapatot is irányítja. A fiatal játékosra a májusi nyolcas döntő után nyáron is nagy feladatok várnak, ugyanis az U16-os válogatottal Európa-bajnokságon szerepelhet. A Faragó Péter vezette nemzeti csapatban egyaránt vezéregyéniség, amelyet az is bizonyít, hogy a decemberi ORV-n és az április Cívis-kupa rangos nemzetközi mezőnyében is bekerült a torna All-Star ötösébe. „Alig várom már, hogy Európa-bajnokságon is kipróbálhassam magam. Az elmúlt időszakban több, nagyon hasznos tornán játszhattunk a válogatottal, és mind egyéni, mind csapatszinten hatalmas léptünk előre, mióta Faragó Péter decemberben átvette a válogatottat. Az a legfőbb vágyunk, hogy kiharcoljuk a feljutást az A-divízióba, amely tudjuk, hogy egyáltalán nem lesz könnyű, de mindent megfogunk tenni érte." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.