UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-05-13 14:56

Asztalitenisz: miért hiányoznak a kiemelkedő eredmények a hazai ifjúsági leánymezőnytől?

Az U19-es leány asztaliteniszezők országos ranglistáját a mindössze 14 éves, ugyanakkor már kétszeres ifjúsági magyar bajnok Molnár Kendra vezeti, míg a harmadik helyen a még nála is fiatalabb, 13 éves Dohóczki Nóra áll. De vajon hol vannak az élmezőnyből a ténylegesen ifi korú játékosok? Türei Ferenc női utánpótlás-szakágvezetőt kérdeztük a témában.

Az áprilisi asztalitenisz utánpótlás országos bajnokságon több figyelemre méltó eredmény is született, azonban talán mind közül kiemelkedett az U19-es lányok egyes versenyszáma, amelyben a négy dobogós közül ketten, az aranyérmes Molnár Kendra (14) és a harmadik Polónyi Nóra (14) is még csak serdülőkorú volt, míg az ezüstérmesként záró Dohóczki Nóra csupán 13 évesen jutott be a fináléba. A legjobb ifjúsági játékosként Volentics Anna kikapott a döntőbe jutásért, így ő is harmadik lett. Adódik a kérdés: vajon miért hiányoznak a minőségi, sokra hivatott asztaliteniszezők a hazai U19-es leánymezőnyben?

Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években Forrás: WTT
Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években Forrás: WTT
„Ez nemcsak a mostani korosztályra jellemző egyedi eset, hanem már évek óta tapasztaljuk, hogy a kevés nemzetközi siker miatt az ifi korba átlépve sokaknak megcsappan a motivációja, és nem mindig teszik bele a szükséges edzésmunkát, így idővel még inkább elmaradnak az eredmények. Emellett az érettségi közeledtével többen inkább a tanulásra fókuszálnak a pingpong helyett – fogalmazott Türei Ferenc női utánpótlás-szakágvezető az Utánpótlássportnak. – Ehhez képest a pályafutásuk elején járó újonc- és serdülőkorú játékosokban még nagyobb a lelkesedés, valamint minőségben és mennyiségben is többet edzenek, ráadásul pillanatnyilag a legtöbbjük a Statisztikában készül, így napról napról nyomon követhetjük a fejlődésüket. Azonban a legtehetségesebb ifjúsági játékosaink közül Tölgyes Dorottya és Laskai Írisz egyaránt vidékiek, és ott edzenek a mindennapokban, ahol nem mindig kapnak megfelelő szintű edzőpartnert. Régóta mondjuk, hogy központosítani kellene az itthoni képzést, mint ahogyan Nyugat-Európában is tették az egyes országok, és az ilyen jellegű problémák kiküszöbölhetők lennének. Bízom benne, hogy a Statisztikában rövid időn belül megvalósulhat az akadémiai képzés, amelynek ennek keretében már valóban beszélhetnénk kiemelt tehetséggondozásról." Azonban nemcsak ez az egyetlen tényező, amely miatt a legnagyobb ígéretnek tartott, Tölgyes Dorottyánál elmaradtak az átütő teljesítmények az elmúlt időszakban.
Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik kulcsembere a nyári Eb-n Forrás: MOATSZ / ETTU
Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik kulcsembere a nyári Eb-n Forrás: MOATSZ / ETTU
„Emellett fontos kiemelni, hogy Dodó – mint a legjobb játékosunk – már évek óta sérülésekkel bajlódik, és bár rendre elér kisebb-nagyobb nemzetközi sikereket is, de a problémai miatt nem tud eleget edzeni és versenyezni ahhoz, hogy az európai élmezőny stabil tagja legyen." Ugyanakkor Türei azt is hangsúlyozta, a fiatalabbak között jóval biztatóbb a helyzet. „Úgy néz ki, hogy a serdülő- és az újonckorosztályban jelenleg igazán tehetséges generáció jött össze. Az U15-ös és az U13-as mezőnyben ugyancsak akad több kiemelkedő tehetségünk, akik nagyon elhivatottak, és egymást is sarkallják a jobb teljesítményre. Ennek köszönhető, hogy gyakran már az ifiket is legyőzik a hazai versenyeken" – mondta a szakvezető. A mieinkre július első felében Belgrádban serdülő és ifjúsági Európa-bajnokság vár. Az U19-es leányválogatott keretét Szappanos Csaba szövetségi edző a jövő héten hirdeti ki. Türei Ferenc annyit elárult, hogy a névsorban csak az idősebbek kapnak majd helyett, míg a serdülők kizárólag a saját korosztályukban szerepelnek a kontinensviadalon. További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.