UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-06-01 09:00

Vízilabda: négy klub osztozott a korosztályos ob-k aranyérmein

A triplázó UVSE mellett a KSI, a Szeged és a Szentes csapata is trófeának örülhetett a korosztályos vízilabda-bajnokságban.

Az utánpótlás vízilabda-bajnokságok hat trófeája négy különböző klubhoz került, ami mutatja, hogy továbbra is több helyen zajlik kiváló utánpótlás-nevelés a magyar sikersportágban. 

Két fronton is kiválóan teljesítettek a KSI fiataljai FOTÓ: KOVÁCS ANIKÓ/MVLSZ
Két fronton is kiválóan teljesítettek a KSI fiataljai FOTÓ: KOVÁCS ANIKÓ/MVLSZ
A leány gyermekkorosztályt kivéve (amelyben nem rendeztek külön finálét) valamennyi pontvadászat színvonalas és izgalmas nyolcas döntővel ért véget. A fiú ifjúsági bajnokság aranymeccsén az évad egyik legnagyobb fordítását láthattuk, miután a KSI az első negyedben összeszedett 6–1-es hátrányból állt fel, majd 14–13-ra legyőzte a BVSC-Zugló együttesét a Szőnyi úton. A sportiskolások az egész évadban kitűnően teljesítettek, és a rendes játékidőben veretlenek maradtak. Szinte ugyanez a csapat játszott az ob I/B-ben is, melyben ugyancsak bajnoki aranyérem és feljutás lett a fiatalok jutalma. A KSI a másodosztályban mind a 26 mérkőzését megnyerte, a 441 lőtt gól pedig kimagaslik a mezőnyből. Szalai Péter ebből egymaga 83-at szerzett, s ezzel a góllövőlista élén zárt.   „Eszméletlen mennyiségű munkát végeztek el a gyerekek – értékel Horváth János vezetőedző. – Természetesen minden szezonnak úgy futunk neki, hogy szeretnénk eredményesek lenni, de két fronton nyerni különösen nehéz. Július elsején kezdem a huszadik évemet a KSI vezetőedzőjeként, és ez a második vagy a harmadik alkalom, amikor az ifibajnokságot és az ob I/B-t is sikerült ugyanabban az évadban megnyernünk. Nem egyszerű feladat ez, hiszen a fiúk hét közben edzenek, szombaton a felnőttbajnokságban, vasárnap az ifjúságiban játszanak. A gyerekek minden napja a vízilabdáról szól, és ez fizikailag, valamint szellemileg is meglehetősen amortizáló hatású. Az idén olyan társaság jött össze, amely gyakorlatilag a végtelenségig terhelhetőnek mutatta magát. A játékosok partnerek volt abban, hogy emelt mennyiségű munkát végezzünk, és ennek lett meg az eredménye.” 
Szeged első bajnoki címét nyerték a serdülő fiúk FORRÁS: SZVPS
Szeged első bajnoki címét nyerték a serdülő fiúk FORRÁS: SZVPS
Az összes nyolcas döntőt nagy érdeklődés követte, ám a sorból kiemelkedik a serdülő fiúk szegedi fináléja. Fergeteges hangulatot teremtettek a szurkolók, a házigazda Szegedi Vízipóló Suli csapat pedig egészen az aranyéremig menetelt. A csongrádiak a döntőben a remek erőkből álló Vasast győzték le 11–9-re, így megszerezve a város férfi pólótörténetének első bajnoki címét. Juhász Zsolt legénysége a legkiegyenlítettebb erőviszonyú bajnokság végén emelhette magasba a győztesnek járó serleget.  A KSI közel járt az aranyhoz a fiú gyermekbajnokság szolnoki döntőjében is, de a minitorna utolsó mérkőzésének negyedik negyedében a Korényi Balázs irányította UVSE nagyon elkapta a fonalat, és állva hagyta ellenfelét. A záró nyolc percet 6–1-re hozó lilák végül 14–10-re nyertek.  A leány ifjúsági bajnokságban ennél egyértelműbb volt az UVSE sikere. Áts Bertalan egész évadban hibátlan együttese a margitszigeti döntőben 14–9-re győzte le az FTC-t. Az aranytalálkozó nívójáról árulkodik, hogy a mérkőzésen három felnőttválogatott-kerettag is szerepelt: Szegedi Panni az UVSE-t, Dömsödi Dalma és a kapus Neszmély Boglárka az FTC-t erősítette. 
Az UVSE-s Lendvay Zoé hat gólt lőtt a serdülő lányok döntőjében FOTÓ: VARGA JENNIFER
Az UVSE-s Lendvay Zoé hat gólt lőtt a serdülő lányok döntőjében FOTÓ: VARGA JENNIFER
Az UVSE szintén Áts Bertalan által irányított serdülőcsapata is révbe ért a Hajós uszodában. A középkorosztály” mindegyik közül a legsimábban jutott bajnoki címig, a döntőben a hat gólt lövő Lendvay Zoé vezérletével korán ellépett a KSI-től, és 15–6-ra nyert.  A leány gyermekbajnokságban a tabella alapján hirdettek aranyérmest. Az évadban az Oltyán Gyula szakmai felügyelete mellett pólózó szentesiek érdemelték ki az első helyet, és ezzel a tavalyi leány ifjúsági bajnoki cím után újabb nagy trófeát szállítottak a kisvárosba.  „Végre megtört az a tendencia, hogy három-négy klub játssza az elődöntőket, döntőket – mondja a bajnokságokról Székely Bulcsú, a hazai szövetség utánpótlás-bizottságának elnöke. – És olyan klubok jöttek vissza az élmezőnybe, mint a Szeged, amely bár hihetetlen nagyságokat adott már a sportágnak, most nyerte az első aranyérmét. Amikor a korábbi lebonyolítási rendszerhez hozzányúltunk, akkor az volt a fő cél, hogy az azonos erősségű csapatok több mérkőzést játszanak egymás ellen. Természetesen a tapasztalatok alapján még tovább lehet alakítani a szisztémán, de összességében jól vizsgázott a rendszer. A nyolcas döntők hihetetlen hangulatot és parádés mérkőzéseket hoztak. A majdnem teltházas meccsek pedig felvetik a kérdést, hogy a jövőben érdemes-e valamilyen formában összekapcsolni a felnőtt- és a korosztályos mérkőzéseket.”  A legjobb utánpótláskorú játékosok a bajnokságok végeztével csatlakoztak a korosztályos nemzeti csapatokhoz. A nyáron az U19-esek számára Európa-bajnokságot, az U18-asoknak és az U16-osoknak pedig vb-t rendeznek mindkét nemben.  További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.