UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-06-03 12:27

Vízilabda: a társakért is sorjáztak a Szalai-gólok a duplázó KSI-ben

A KSI 18 éves vízilabdázója, Szalai Péter Miklós az ob I/B-s és az ifjúsági bajnoki cím, valamint a másodosztály gólkirályának járó elismerés után a korosztályos világbajnokságon is bizonyítana.

A 18 éves Szalai Péter Miklós oroszlánrészt vállalt abban, hogy a KSI szinte csak utánpótláskorú játékosok alkotta vízilabdacsapata veretlenül, 26 győzelemmel nyerje meg az ob I/B-s bajnokságot, és egy év után visszajusson az élvonalba. A Horváth János irányította gárda ráadásul az ifjúsági pontvadászat rendes játékidejében sem talált legyőzőre, majd a bajnokság nyolcas döntőjében is a legjobbnak a bizonyult, így két trófeát hódított el az évad végén.

Szalai Péter Miklós újabb eredményes bajnoki évadon van túl Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
Szalai Péter Miklós újabb eredményes bajnoki évadon van túl Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
„Az ifjúsági bajnoki címet talán azért volt nehezebb megszerezni, mert ezeket a meccseket vasárnap, a szombati kemény ob I/B-s mérkőzések után játszottuk – mondja a társak körében Pepének becézett ígéret. – Sokszor fáradtabban érkeztünk az utánpótlásmeccsekre, és ez egyszer-kétszer meg is látszott a játékunkon, de mindent alárendeltünk az elsődleges célunknak, hogy újra az élvonalban szerepelhessünk. Rengeteget edzettünk, hogy két bajnokságban is nyerni tudjunk, és a munkának meglett a gyümölcse.” Szalai a másodosztályban amellett, hogy a hazai szövetség pontszámítása alapján – amely a játékosok statisztikáit összesíti – a legértékesebb pólós lett, 83 góljával a gólkirályi címet is kiérdemelte. Ennél csak eggyel kevesebbet, 82-t szerzett az ifjúsági bajnokságban. Az évadban összesen játszott 51 meccsén 3,2-es gólátlagot hozott, és az is megsüvegelendő mutató, hogy csupán egyetlen találkozó akadt, amelyen nem talált a kapuba. Eredményessége persze nem meglepő, hiszen tavaly a világ legerősebb bajnokságaként számon tartott ob I huszadik legjobb gólszerzője volt az 55 találatával. Akkor még 17 évesen. „Számítottam rá, hogy az idén a korábbiaknál is nagyobb feladat hárul rám. Természetesen nem öncélúan vízilabdáztam, és nem arra törekedtem, hogy minden meccsen én lőjem a legtöbb gólt. Mindig a győzelmet tartottuk szem előtt, és annak csak külön örülök, hogy összességében ennyi góllal tudtam segíteni a csapatot.” A KSI fiataljai azt is megmutatták, hogy nemcsak egyénileg, hanem csapatként is kiválóan funkcionálnak. Az egységességre talán akkor volt a legnagyobb szükség, amikor az ifjúsági döntő első negyedében a gárda gyorsan 6–1-es hátrányba került a BVSC-Zugló ellen. Végül 14–13-ra nyertek Szalaiék.
Szalai a korosztályos válogatottat ezúttal vb-éremhez segíteni Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
Szalai a korosztályos válogatottat ezúttal vb-éremhez segíteni Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
„Végig hittünk a fordításban, de a leginkább az segített, hogy például Pető Attilának és Danka Benedeknek is ez volt az utolsó utánpótláséve, és mi is nagyon akartuk, hogy bajnoki címmel lépjenek a felnőttkorosztályba. A vízben is úgy éreztem, hogy az egymásért való küzdés volt a kulcs.” Szalai néhány éve tagja volt annak az U15-ös válogatottnak, amely sporttörténelmi sikert ért el Burgaszban azzal, hogy megnyerte a korosztály számára első ízben kiírt Európa-bajnokságot. Ez a csapat tavaly már az U17-esek máltai kontinensviadalán állt fel a dobogó harmadik fokára, az idén pedig újabb nemzetközi kihívások várnak a fiúkra. Az U18-asok számára Belgrádban világbajnokságot, az U19-eseknek Podgoricában Eb-t rendeznek. „Szeretnék ott lenni mindkét tornán, de a vébé van hamarabb, és egyelőre csak az jár a fejemben. Ennek a korosztálynak ez lesz az utolsó utánpótlás-világversenye, és mint mindig, most is azért fog harcolni, hogy megnyerje.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.