UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-06-13 09:00

Asztalitenisz: a hazai fiúutánpótlás legjobbjai jobbnak látják, ha nem szerepelnek a válogatottban – de vajon miért?

Az ifjúsági fiú asztaliteniszezők magyar ranglistáját vezető, Huzsvár Erik és a második helyen álló Ócsai Máté sem tagja a korosztályos válogatottnak, továbbá a serdülő második legjobbja, Kizakisz Nikolaosz szintén nem szerepel a nemzeti csapatban. Az utóbbi két fiatal már hosszabb ideje jár ebben a cipőben, míg Huzsvár mindössze néhány hete mondta le a válogatottságot. A három játékost, illetve a szövetségi szakágvezetőt, Lakatos Gyulát kérdeztük a kialakult helyzetről.

Június elején beszélgettünk Somosi Miklóssal az ifjúsági fiú asztalitenisz-válogatott szövetségi edzőjével a korosztály pillanatnyi helyzetéről, valamint a csapat összetételéről a közelgő korosztályos Európa-bajnokság előtt. Mint kiderült, a hazai ranglista éllovasa, a KSI tehetsége, Huzsvár Erik nem lesz ott a kontinensviadalon, amelyet akkor Somosi így kommentált. „Erik jelezte nekem, hogy nem tud részt venni az Eb-n. Ennek a pontos okát nem tudom, de igazából nem is érdekel, nem faggattam róla. Mint a válogatott edzője, számomra csak az a fontos, hogy kire számíthatok. A rendelkezésre álló játékosokból kell kihozni a legtöbbet." Adódott a kérdés: vajon mi az oka pontosan, hogy Huzsvár nagyjából másfél hónappal az Eb előtt lemondja a szereplést?

Huzsvár Erik (18) május végén lemondta az ifi válogatottságot Forrás: MOATSZ
Huzsvár Erik (18) május végén lemondta az ifi válogatottságot Forrás: MOATSZ
„Hosszú, elhúzódó konfliktus végeredményeként alakult így, hogy május végén lemondtam a válogatottságot – kezdte Huzsvár az Utánpótlássportnak. – A tavalyi Eb-n nem tudtam részt venni a vállsérülésem miatt, ezt követően pedig nagyon megromlott a kapcsolatom a szakágvezetővel, Lakatos Gyulával, és mostanra úgy éreztem, feloldhatatlan ez az ellentét. Ugyan személyesen nem tőle hallottam, de többen is megerősítették ezt nekem, hogy úgy látja, igazából nem is vagyok sérült, csak nem veszem elég komolyan a pingpongot. Továbbá, hogy lusta vagyok, mindössze kibúvót keresek az Eb-részvétel alól. Majd az ilyen visszhangok után idővel kezdett elfajulni a helyzet: az edzéseken rendre kipécézett valamivel, mindenki előtt ordítozott velem, megalázott, illetve fenyegetett, hogy kirúg a válogatottból. Gyakorlatilag mindennapossá váltak ezek az események, és lelkileg egyre jobban megviselt.” Az U19-es mezőny kétségtelenül legjobb játékosa nyolcéves kora óta a KSI-ben nevelkedik, ahol Lakatos Gyula irányításával jelenleg is zajlanak a korosztályos válogatottak tréningei. A szakember a szövetségi feladatai mellett a Központi Sportiskola szakosztályvezetője is. „A válogatott edzőknek semmilyen beleszólása nincs a szakmai döntésekbe, mindent kizárólag a szakágvezető dönt el: legyen szó az edzésbeosztásról, vagy a konkrét feladatokról. Eközben pedig egyre inkább azt éreztem, hogy az edzők jobban értenek hozzá, hogyan kellene dolgoznunk. Ugyanakkor azt kiemelném, az ifi válogatott trénerével, Somosi Miklóssal például soha nem volt konfliktusom, mindig nagyon jól kijöttünk szakmailag és emberileg egyaránt, viszont összességében a vele való jó kapcsolatom sem segített a helyzetemen – fogalmazott Erik, aki elmondta, nem hirtelen döntést hozott. – A válogatottedzések minősége gyakran elmaradt attól, ami a folyamatos fejlődésünkhöz szükséges lenne. Rendre hiányoztak a megfelelő edzőpartnerek, általában velem azonos szinten lévő, vagy gyengébb képességű játékosokkal gyakoroltam. Magamnak kellett szervezni külön edzéseket, és nem én voltam az egyetlen ilyen játékos, aki így tett. Szóval nem egyik napról a másikra döntöttem így, hanem ez egy hosszú folyamat utolsó lépése, egyszerűen betelt a pohár. Azonban itt nem ért véget az egész: amikor bejelentettem, hogy nem szeretnék válogatott lenni, kitiltott a Statisztikából, így jelenleg az Ormai-csarnokban sem készülhetek.” A kialakult helyzetről Lakatos Gyulát is megkérdeztük, aki merőben másképpen látta az eseményeket.
Lakatos Gyula Forrás: MOATSZ
Lakatos Gyula Forrás: MOATSZ
„Huzsvár Erik az elmúlt egy évben hol járt edzésre, hol nem. Gyakran eltűnt, a válogatott edzéseit sem látogatta mindig, míg a klubmunkából szinte teljesen kimaradt. Utóbbi miatt már rég el kellett volna tiltanom. Nálam csak az a játékos viselheti a címeres mezt, aki hajlandó alávetni magát a válogatottban lefektetett elveknek. Az a minimum, ha valaki a nemzeti csapatban játszik, részt vesz az edzéseken. Azok az idők már elmúltak, amikor nem tartottak keretedzéseket. Erik egyszerűen nem hajlandó beállni a sorba, mindig kitalálta, hogy fáj a válla, és mindig akadt valami problémája, ami miatt nem edzett. Így nagyon nehéz kijelölni a keretet az Európa-bajnokságra, ha a papíron az egyik legjobb játékosunk nem végzi el a szövetségi edző által elvárt edzésmunkát” – nyilatkozta a szakágvezető. Azonban nemcsak a ranglista első helyezettje, hanem a második sem lesz ott az Eb-n, ugyanis a Ceglédi VSE ígérete, Ócsai Máté már egy éve nem tagja az ifi válogatottnak.
Az ifi mezőny második legjobbja, Ócsai Máté sem tagja a korosztályos válogatottnak Forrás: Facebook
Az ifi mezőny második legjobbja, Ócsai Máté sem tagja a korosztályos válogatottnak Forrás: Facebook
„A játékosokkal nagyon jól kijöttem, viszont állandóan feszültséggel teli légkör uralkodott, és leginkább az edzők miatt. Mindig találtak okot a konfliktusra, folyamatosak voltak a kisebb-nagyobb viták” – mondta Ócsai. Majd tavaly nyáron ezelőtt féléves eltiltást kapott, miután nem utazott el az egyik nemzetközi versenyre. Az eltiltás december végén járt le. „Januárban megkaptam a kérdést, hogy szeretnék-e ismét szerepelni a válogatottban. A nem túl pozitív élmények után végül úgy döntöttem, hogy a tanulásra fókuszálok, mivel nem fér bele, hogy folyamatosan Budapestre járjak edzésre, miközben edzőpartner híján szakmailag egyáltalán nem érte meg a válogatott edzéseit látogatni.” A szövetség felelős vezetője ezúttal is a játékos hozzáállását kifogásolta. „Ócsai Máté maga mondta le a válogatottságot, ugyanis nem volt hajlandó részt venni a válogatott összetartásain, amelyek összességében hetente három napot igényeltek volna. Ennek fényében nincs miről beszélni” – kommentálta Lakatos Gyula. Az ifjúságiak mellett a serdülők között is felütötte a fejét hasonló jelenség, ugyanis az U15-ös ranglista második legjobbja, a Yorgos SE kiválósága, Kizakisz Georgiosz Nikolaosz közel két éve nem szerepel válogatottban. „A konfliktus kiindulópontja 2019-re tehető, amikor – sokak számára teljesen váratlanul – leváltották a serdülőválogatott edzőjét, Vitsek Ivánt – kezdte a szekszárdi reménység edző-édesapja, Kizakisz Georgiosz érdeklődésünkre. – Nagyon jó viszonyt ápoltunk vele, kéthetente jártunk a Statisztikába a válogatott keretedzéseire. Nikosz remek edzőpartnerek ellen fejlődhetett, és kisújoncként már a serdülők közé is meghívták. Majd, amikor Lakatos Gyula szakágvezetőként átvette az irányítást, a válogatottedzések átköltöztek a KSI-be. Ami önmagában már csak logisztikailag megnehezítette a dolgunkat, hiszen a Statisztikában aludtunk Nikosszal, és a többi gyerekkel együtt őt is minden nap át kell vinni az Istvánmezei útra, ahol viszont szinte soha nem volt minőségi edzőpartner, Nikosz mindenkinél előrébb tartott a mezőnyből. Pázsy Ferenc igyekezett segíteni nekünk, de azt vettem észre, hogy ezek a gyakorlások nem adnak hozzá túl sokat a fiam fejlődéséhez.”
Kizakisz Georgiosz Nikolaosz közel két éve nem szerepel a serdülőválogatottban, pedig az eredményei alapján egyértelműen helyen lenne ott Forrás: MOATSZ
Kizakisz Georgiosz Nikolaosz közel két éve nem szerepel a serdülőválogatottban, pedig az eredményei alapján egyértelműen helyen lenne ott Forrás: MOATSZ
Kizakisz idén áprilisban egyesben, párosban és vegyes párosban is ezüstérmet szerzett a mohácsi országos bajnokságon. „A 2019-es szombathelyi nemzetközi bajnokság előtt például többhetes edzőtáborba vonultak a válogatottal. Ezután Nikosz olyan állapotban érkezett meg a versenyre, hogy gyakorlatilag nem tudta átütni a labdát. Teljesen kimerülten, tompán játszott. A nála gyengébb képességűektől is kikapott. Ekkor kezdtem teljesen elveszteni a hitemet abban, hogy a válogatottban tényleg értenek hozzá, miként kellene felkészíteni a gyerekeket. Majd néhány hónap elteltével kiderült, öthetes edzőtábort tartanak az Eb-előtt. Tisztában voltam vele, hogy Nikosz nem fogja végig bírni ezt időszakot sem fizikailag, sem mentálisan, vagy ha végigcsinálja, biztosan nem fog tudni teljesíteni az Európa-bajnokságon. Hosszas gondolkodás után végül nem engedtem el a válogatottba. Mindez már két éve történt, de azóta nem beszéltem senkivel a szövetség részéről.” Azóta az édesapa rendre elégtételt érez, ha a fia válogatott játékosok ellen bizonyít. „Nincs jobb érzés annál, mint amikor a fiam válogatott játékost legyőz a versenyeken. Ez mindig visszaigazolás, hogy mégiscsak jól tesszük a dolgunkat. Idén Nikosz összesen hat serdülő- vagy ifjúsági válogatottal találkozott, abból ötöt megvert, kizárólag Szántosi Dávidot nem tudta felülmúlni. Az U15-ös ranglista éllovasa, Lei Balázs ellen is nyert már, de persze volt olyan is, hogy kikapott tőle. Nemrégiben az ob-n nagyon szoros, ötjátszmás meccset vívtak a döntőben – akkor végül Lei diadalmaskodott, ám az is látszik, hogy így sem vagyunk lemaradva. Saját kútfőből dolgozunk, de úgy tűnik, nem végzünk rosszabb munkát, mint ami a válogatottban zajlik.” Lakatos Gyula szerint az edző-édesapa bele akart szólni a válogatott edzésprogramjába, amely úgy véli, szakmailag elfogadhatatlan. „Többször előfordult olyan, hogy Kizakisz Nikoszt meghívtuk a válogatottba, de ő nem jelent meg. Az édesapja – aki az edzője is egyben – közölte, nem hozza fel a fiát Szekszárdról Budapestre a válogatottba, mert az túl sok pénzbe kerül nekik, illetve Nikosz az iskolából is sokat hiányzik. Majd néhány ilyen alkalom után már nem hívtuk meg az összetartásokra.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.