UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-06-04 09:02

Asztalitenisz: az ifjúsági fiúválogatott a legjobbak nélkül vág neki az Eb-nek – hogyan áll össze így az utazó keret?

András Csaba tavalyi hatalmas sikerei után idén egyelőre elmaradnak a figyelemre méltó nemzetközi eredmények a hazai ifjúsági fiú asztaliteniszezőktől. Ennek okairól Somosi Miklós szövetségi edzőt kérdeztük, aki a válogatott összetételéről is beszélt az egy hónap múlva esedékes, belgrádi korosztályos Európa-bajnokság előtt. Jelen állás szerint a honi ranglista két éllovasa, Huzsvár Erik és Ócsai Máté sem lesz ott a kontinensviadalon.

Ahogyan a néhány héttel ezelőtti írásunkban a hazai asztaliteniszsport ifjúsági leánymezőnyét vettük jobban szemügyre, úgy ezúttal a korosztály fiúszakágával foglalkozunk. A 2021-es esztendőben az U19-es fiúk – elsősorban András Csaba révén – számos nagy sikert elértek. András az ifjúsági vb-n és az U21-es Eb-n is ezüst-, míg az ifi Eb-n bronzérmet szerzett, továbbá jó néhány nemzetközi utánpótlás-bajnokságon is dobogósként zárt, illetve az Európa top10-bajnokságon negyedik lett.

Szántosi Dávid lehet az ifjúsági válogatott húzóembere a belgrádi korosztályos Eb-n Forrás: WTT
Szántosi Dávid lehet az ifjúsági válogatott húzóembere a belgrádi korosztályos Eb-n Forrás: WTT
Majd a korábban a BVSC-ben nevelkedett fiatal az év végén elbúcsúzott az utánpótlásévektől, és mostanra már a felnőttválogatottat erősíti. Ugyanakkor az utódja, aki hasonlóan szállíthatná az eredményeket, egyelőre nincs meg a korosztályos válogatottban. Idén már több nemzetközi versenyen is túl vannak a Somosi Miklós vezette ifik, ám a negyeddöntőnél továbbjutni eddig nem sikerült egyszer sem: Szántosi Dávid és a még serdülőkorú Lei Balázs Tuniszban egyaránt a legjobb nyolc között esett ki egyesben az U19-esek között. A szövetségi edző szerint több oka is van a siker elmaradásának. „Egyrészről rendkívül fiatal a mostani keretünk: Szántosi Dávid és Wei Chen Yu is csupán elsőéves az ifik között, így az idein túl még további három évük lesz bizonyítani és fejlődni, valamint kiemelném, a serdülőkorosztály utáni átmenetet egyáltalán nem könnyű abszolválni. Az idősebbek közül Krebs Levente és Hőgye Dániel még szintén viszonylag rutintalan nemzetközi szinten, mindketten mindössze néhány hónapja erősítik a válogatottat" – nyilatkozta Somosi az Utánpótlássportnak. A szakvezető felsorolásából viszont a hazai korosztályos ranglista első helyezettje, Huzsvár Erik, illetve a második Ócsai Máté egyaránt kimaradt, amely nem véletlen, ugyanis egyikük sem lesz ott az utazó keretben a júliusi belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon.
Huzsvár Erik nem lesz ott az Eb-n Forrás: MOATSZ
Huzsvár Erik nem lesz ott az Eb-n Forrás: MOATSZ
„Erik jelezte nekem, hogy nem tud részt venni az Eb-n. Ennek a pontos okát nem tudom, de igazából nem is érdekel, nem faggattam róla. Mint a válogatott edzője, számomra csak az a fontos, hogy kire számíthatok – a rendelkezésre álló játékosokból kell kihozni a legtöbbet. Ócsai Máté kapcsán más a helyzet: egy elhúzódó konfliktusnak tavaly nyáron az lett vége, hogy féléves eltiltást kapott a válogatottban, amely decemberben járt le, majd idén januárban Máté kijelentette, nem kíván szerepelni a nemzeti csapatban, ezt pedig elfogadtuk." Ennek fényében a Szántosi Dávid, Wei Chen Yu, Krebs Levente, Hőgye Dániel négyes szerepelhet majd az Eb-n. A tréner úgy látja, nagyon nehéz dolga lesz együttesének. „A csapattal az a legfőbb célunk, hogy kiharcoljuk a bennmaradást az első ligában. Már tavaly sem volt könnyű dolgunk, hogy ne essünk ki a legjobbak közül, pedig András Csabi révén akadt egy remek éljátékosunk, de ezúttal még nehezebb lesz a feladat, ugyanis hárman is először szerepelnek az ifik mezőnyében kontinensviadalon. Az egyest illetően még nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, próbáljuk a legjobb formába hozni a fiúkat. A jövő héten Havirovba utazunk, a csehországi nemzetközi utánpótlás-bajnokságra." További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.