UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-06-13 14:53

Kézilabda: Úgy küldtem fel őket, hogy történjék bármi, nálam ők a királyok – id. Rosta Miklós

Szinte mesebeli történet a győri ifjúsági fiú kézilabdacsapaté, amely előbb nagy meglepetésre megnyerte a Nyugati csoport alapszakaszát, majd a Final Four aranymeccsén utolsó másodperces góllal győzte le a PLER-Budapestet. A gárda vezetőedzőjét, a győri ikont, id. Rosta Miklóst kérdeztük, akinek az is nagy boldogságot okozott, hogy szombaton fia döntötte el a Szeged javára a felnőtt NB I döntőjét.

Ahogyan haladt előre a szezon, egyre „gyanúsabb” volt, hogy valami nagy meglepetésre lehet képes az ETO UNI Győr ifjúsági fiúcsapata, amely makacsul tartott a helyét a Nyugati csoport élmezőnyében. Végül meg is nyerte az alapszakaszt, amely természetesen Final Four-szereplést ért id. Rosta Miklós együttesének. A szigetszentmiklósi végjáték elődöntőjében a Ferencvárost győzte le 29–25-re a csapat, majd a fináléban hatalmas mérkőzésen, Mátés István utolsó másodperces góljával 32–31-re múlta felül a szintén minden dicséretet megérdemlő PLER-Budapestet. Utána természetesen óriási ünneplésbe fogott a kisalföldi csapat a telt házas közönség győri felével. Volt is mit, hiszen nem akármilyen évadot zárt le a társaság. „Azzal küldtem fel őket a pályára szombaton és vasárnap is, hogy történjék bármi, nálam ők a királyok – kezdte a győri ikon, id. Rosta Miklós vezetőedző. – Azt kívántam nekik, hogy ha elsők leszünk, akkor se ez legyen életük legnagyobb sportsikere, hanem maradjon meg egy lépcsőfoknak. Fontos volt, hogy a szülőknek is szerezzenek örömöt, amiért több száz kilométerről eljöttek szurkolni. Azt gondolom, szép kerek történet volt, nemcsak a mai meccs, hanem az egész szezonunk.”

A bajnoki döntő megnyerésével lett kerek a győriek szezonja
A bajnoki döntő megnyerésével lett kerek a győriek szezonja
A győriek játékában szembetűnő volt, hogy a kiélezett döntő minden pillanatát próbálták kiélvezni. Talán ez is vezetett oda, hogy a végén feléjük billent a mérleg nyelve. „A szezonban volt már tíz-tizenöt végletekig kiélezett mérkőzésünk, amely tényleg az utolsó pillanatokban dőlt el. Talán éppen ez lehetett az oka, hogy még akkor sem estünk kétségbe, amikor esetleg három-négy góllal elment az ellenfél. Nekünk az a jelmondatunk, hogy mindent mosolyogva csinálunk, még ha esetleg hibázunk is. Ugyanis ezt most kell megtenni ebben az életkorban. Kölnben, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki döntőben, na, ott már ne hibázzanak!” A kézilabda világában jól tájékozottaknak biztosan nem újdonság, hogy a hétvégén nem egy, hanem két arany került a Rosta családba, hiszen a Pick Szeged beállója, ifj. Rosta Miklós hat gólt lőtt a Telekom Veszprém elleni bajnoki döntő szombati visszavágóján, nem mellesleg az utolsó percben szerzett győztes találat is az ő nevéhez fűződik. Vasárnap már édesapjával közösen, Szigetszentmiklóson ünnepelte nevelőegyesülete aranyérmét. „Természetesen nagy az öröm, nagy a boldogság. Ma meg holnap ünneplünk, de utána nemsokára indul egy újabb szezon, nekünk is, a gyereknek is, a Szegednek is, a Veszprémnek is, mindenkinek.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.