UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2022-06-16 13:23

Jégkorong: Keresztes Levente kulcsjátékossá nőtte ki magát az NAHL-bajnok New Jersey Titansben

Az egyik legnívósabb tengerentúli junior jégkorongligában, az NAHL-ben ünnepelhetett bajnoki címet májusban Keresztes Levente. A New Jersey Titans 20 éves magyar csatára több mint negyven pontot szerzett az évadban, az elődöntőben pedig ő tartotta életben csapat reményeit.

Az már az NAHL (North American Hockey League) négyes döntője előtt biztossá vált, hogy lesz magyar résztvevője a rangos junior amerikai juniorbajnokság fináléjának, hiszen a Keresztes Leventét (20) felvonultató New Jersey Titans és a kapuban Halász Bénivel (20) felálló New Mexico Ice Wolves találkozott az elődöntőben. A kiélezett párharcból végül 2:1-gyel Keresztesék jöttek ki jobban, majd a bajnoki aranyért vívott találkozón Anchorage Wolverinst is legyőzték 3–0-ra. Az alapszakaszban 36 pontot (14 gól, 22 gólpassz) szerző magyar csatár így értékelte a bajnoki végjátékot.

Keresztes Levente több mint negyven pontot szerzett a májusban véget ért évadban Forrás: New Jersey Titans/NAHL
Keresztes Levente több mint negyven pontot szerzett a májusban véget ért évadban Forrás: New Jersey Titans/NAHL
„Annyira intenzív volt a négyes döntő pár napja és annyira gyorsan történt minden, hogy igazából csak mostanában tudtam összeszedni a gondolataimat – kezdte Keresztes az Utánpótlássportnak. – Az elődöntős párharc első meccsét a New Mexico ellen elvesztettük, de nem estünk kétségbe, hiszen az összes korábbi playoff-körben hátrányba kerültünk az elején. A második – nekem személy szerint a legjobb – meccsen a hosszabbításban én szereztem a győztes gólt, majd a harmadikon is kétszeri hosszabbítás után nyertünk. Nagyon hosszú három meccs volt, ami játékidőben igazából négynek felelt meg. A döntőre pedig úgy mentünk ki, hogy egész évben azért dolgoztunk, tényleg minden adott volt a győzelemhez, és lehet furcsán hangzik, de szerintem az volt a legkönnyebb meccsünk.” A juniorválogatottal a decemberi, dániai I/A csoportos vb-t is megjárt játékos elmondta, szerinte miért ők örülhettek a végén. „Olyan társaság jött itt össze, amely tényleg soha nem adta fel. A rájátszás első fordulójában például a mindent eldöntő ötödik meccsen egy tizedmásodperccel a vége előtt lőttük a győztes gólt, aztán a Jamestown ellen is hátrányból kapaszkodtunk vissza. Rengeteg hosszabbításos meccsünk volt egész évben, nagyon bíztunk magunkban és a munkában, amit elvégeztünk.”
A 20 éves csatár az NAHL-győzelemért járó Robertson-kupával Forrás: New Jersey Titans
A 20 éves csatár az NAHL-győzelemért járó Robertson-kupával Forrás: New Jersey Titans
Keresztes kiemelte, hogy azért is marad emlékezetes számára a szezon, mert csapattársaival történelmet írtak, amelynek egyébként ő is fontos szereplője volt. „A franchise történetében ez volt az első bajnoki cím, sőt a Keleti divízió csapatai közül sem nyert korábban senki. Ezt nagy dolognak tartom, szerintem jó, hogy ezt mi értük el először. Bár ezúttal nem volt meg a pont/meccs átlagom, mint az első amerikai szezonomban, mégis azt gondolom, hogy ez volt az eddigi legjobb. Sok jégidőt kaptam, emberelőnyben és emberhátrányban is számítottak rám, és az egyik olyan játékos voltam a keretben, aki egy-egy mozdulattal eldönthetett meccseket.” Az életkora alapján akár még egy évet lehúzhat a juniorok között; most ezt tartja a legreálisabb forgatókönyvnek. „Valószínűleg – bár vannak más ajánlataim, illetve az egyetemi ligában is van már előszerződésem – maradok még egy szezont New Jerseyben, hiszen miért ne tenném?  Folyamatosan érzem a bizalmat az edzők részéről, rutinos játékosként az öltözőben is egyre nagyobb szerep jut nekem. Az előttünk álló időszakban vár még rám egy megbeszélés az ügynökömmel, illetve a klub-, illetve egyetemi edzőkkel, de most úgy érzem, maradnék még egy idényt az NAHL-ben, és erre is látom a legnagyobb esélyt.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.