UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2022-06-21 12:58

Országúti kerékpár: remek szereplés az ifjúsági fiúválogatottól Olaszországban

Az országúti kerékpárosok ifjúsági fiúválogatottja az elmúlt hét végén a nagy presztízsű olaszországi Gran Premio Eccellenze Valli del Soligo nemzetközi csapatidőfutam-versenyen vett részt, és a viadal történetének legjobb magyar eredményét elérve, az előkelő ötödik helyen zárt.

A rangos (UCI 1.1-es besorolású) észak-olaszországi nemzetközi verseny mezőnyének erősségét jól mutatja, hogy olyan neves utánpótláscsapatok álltak rajthoz, mint az olasz Borgo Molino, a szlovén Adria Mobil vagy a francia AG2R Citroën U19. A magyar ifjúsági fiúválogatott az Anda Attila, Feldhoffer Bálint, Pollner Balázs, Takács-Valent Márk és Tóth Márkó alkotta ötössel indult az országúti kerekesek csapatidőfutamában, de ott volt a viadalon a Lotus Team is, melyben négy szerb bringás mellett Takács Péter képviselte a nemzeti színeket – számolt be a bringasport.hu. A 17,6 kilométeres távot 22 perc 14 másodperc alatt, remek, 47,49 kilométer/órás átlaggal abszolválta a srácok öt fős kerete. Ezzel a teljesítménnyel a 30 induló csapat közül az előkelő 5. helyet szerezték meg a fiúk, mely egyben az eddigi legjobb magyar válogatott helyezés is a verseny történetében. Korábban a válogatott 2021-ben 11., 2019-ben 33., 2018-ban pedig a 22. helyen végzett, tehát nagy előrelépés az idei szereplés.

Az ötödik helyen zárt az ifjúsági fiúválogatott az olaszországi csapaidőfutam-versenyben Forrás: bringasport.hu
Az ötödik helyen zárt az ifjúsági fiúválogatott az olaszországi csapaidőfutam-versenyben Forrás: bringasport.hu
„A csapatidőfutamról tudni kell, hogy az egyik legnehezebb versenyszám. Hasonlóan kegyetlen, mint az egyenkénti időfutam. Itt is minden versenyző a saját határait feszegeti, de e mellett oda kell figyelnie a csapattársaira, az egység megőrzésére. Fontos az összhang és hogy a versenyzők egymásra legyenek hangolódva, de még a biztonságos kerékpározásra is ügyelniük kell, nehogy bukást idézzenek elő. Versenyzőinkkel a múlt heti mátraházi edzőtáborban volt alkalmunk kicsit gyakorolni ezt a versenyszámot, ami bizonyára hasznos volt. A srácok remekül versenyeztek jövőre egyértelmű cél a dobogós helyezés!” – nyilatkozta a versenyt követően Dér Zsolt szövetségi kapitány. A versenyt az olasz Team Work Service Speedy Bike csapata nyerte 21:19-es eredménnyel – a Lotus Team 23:22-vel a 22. helyen végzett. „Sikerült végig tartanunk az egyenletes és magas tempót, sajnos volt néhány hátráltató külső tényező is mint például az épp előttünk feltorlódott kisebb kocsisor, ami lassításra kényszerített minket, de végül sikerült a várakozásokon felül teljesítenünk. A dobogó elérhető lett volna, de így is elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel és ez mindannyiunknak motivációt ad a jövőre nézve” – mesélték a válogatott versenyzők az időfutamot követően. A másnapi mezőnyversenyeben egyetlen magyarként Takács-Valent Márknak sikerült célba érnie, ő a főmezőnnyel a 22. helyen érkezett meg. A részletes eredmények ITT megtekinthetők. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.