UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-06-23 19:07

Cselgáncs: Major Ádám ezüst-, Kollár Sebestyén és Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n

Három magyar érem született az első versenynapon Porecben, az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságán: Major Ádám (60 kg) a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet szerzett, míg Kollár Sebestyén (50 kg) és Szeleczki Szabina (44 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Csütörtökön elrajtolt a horvátországi ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság, és a nyitó napon hat magyar versenyző lépett tatamira.

Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
A mieink közül Major Ádám (60 kg; Budapesti Honvéd) jutott a legmesszebb, végig kirobbanó formában küzdött, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Az addig vezető úton – sorrendben – a horvát Fran Sedmak, a luxemburgi Lucas Trapp, a román Tudor Mosoi és a francia Kelvin Ray sem jelentett akadályt neki. A fináléban az azeri Nizami Imranov várt magyar fiúra. Imranov idén két korosztályos Európa-kupán (Fuengirola és Strasbourg) indult, mindkettőt megnyerte, míg Major Bukarestben állhatott a dobogó tetején. Az azeri a döntőig valamennyi meccsét ipponnal nyerte, és az Eb-címért Major ellen ugyancsak igazolta kivételes képességeit – már az elején vazaris előnyre tett szert. Ezután Ádám is próbálkozott akciókkal, de egyiket sem tudta eredményesen befejezni. Végül bő másfél perccel a vége előtt Imranov ippon értékűen eldobta a magyar fiatalt, így lezárta a finálét. Major Ádám ezüstérmesként fejezte be a küzdelmeket. Azonban a magyar válogatottból nem ő volt az egyetlen, aki a nyitó napon érmet akasztottak a nyakába. Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd) a tavalyi Eb-bronzérme után ezúttal az aranyra hajtott, és a végső sikerre jó eséllyel pályázott, hiszen 2022-ben három Európa-kupa-versenyen is diadalmaskodott.
Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Kollár magabiztos sikerrel kezdett a brit Laurence Hill ellen. Majd hasonló folytatta az örmény Gor Szafariannal szemben, és bejutott a legjobb négy közé, ahol a francia Yahn Motoly Bongambe következett. A felek nemrég Bielsko Bialában találkoztak, az Európa-kupa-viadal döntőjében – akkor a francia nyert. Óriási csatát hozott a mostani mérkőzés is, négy perc alatt nem is tudták döntésre vinni a dolgot, így jöhetett a hosszabbítás. A „golden score" már több mint nyolc perce tartott, amikor Sebestyén begyűjtötte harmadik intését is, úgyhogy a francia lett a finalista. A Honvéd tehetségének a grúz Luka Maiszuradzével kellett megküzdenie a harmadik helyért. Kollár Sebestyén végül sikeresen abszolválta bronzcsatát, és megszerezte a mieink második érmét. A 44 kilósok vitézkedő Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE) tavaly – Kollárhoz hasonlóan – szintúgy bronzérmes volt, ám akkor még a 40 kilósok mezőnyében állt rajthoz. Ezúttal nem indult jól a verseny a magyar lánynak: a legjobb 16 között kikapott a cseh Marketa Korcakovától, ugyanakkor a vigaszágon bizonyíthatott még.
Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Szeleczki élt is második lehetőséggel: előbb a spanyol Marta Beorlegui Oses, majd az ukrán Anasztazija Szuperszon ellen is győzött, ezzel kiharcolta a bronzmeccset. Szabina a dobogóért felülmúlta az olasz Rebecca Valerianit, és bezsebelte a magyar válogatott harmadik medálját. Galó Bence (50 kg; Óbudai JC) az első meccsén legyőzte a portugál Daniel Viegast a legjobb 32 között, majd a nyolcaddöntőben kikapott a svéd Alexander Marlovtól, így kiesett. Vég Luca (48 kg; Ceglédi VSE) már a nyitó körben búcsúzott, ugyanis vereséget szenvedett az ukrán Julia Stefanyak ellen. A 48 kilós súlycsoport másik magyar indulója, Jüttner Janka (Diósdi DSE) a legjobb 32 között megverte a görög Maria Eleni Goguát, majd a következő fordulóban alulmaradt a tavalyi bronzérmes Wiktoria Slazokkal szemben. Ezután Jüttner a vigaszágon folytathatta, ahol nem bírt az olasz Sofia Mazzolával, ezzel véget ért számára az Eb. Az egy ezüst és két bronzzal a mieink a hatodik helyen állnak az éremtáblázaton az első nap után. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

A további program: Június 24., péntek 10:00: fiú 66 és 73 kg, leány 52, 57 és 63 kg 16:00: bronzmérkőzések és döntők Június 25., szombat 10:00: fiú 81, 90 és +90 kg, leány 70 és +70 kg 16:00: bronzmérkőzések és döntők Június 26., vasárnap 10:00: vegyes csapatverseny 16:00: bronzmérkőzések és döntők A magyar indulók: Fiúk: 50 kg: Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd SE), Galó Bence (Óbudai JC); 60 kg: Major Ádám (Budapesti Honvéd SE); 73 kg: Eichmüller Gergő (Ceglédi VSE); 90 kg: Kenderesi Péter (Pécsi VSK), Bötös Noel (MTK Budapest); +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI), Balogh János (Rákosvidéke Hajtós DSE). Lányok: 44 kg: Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE); 48 kg: Vég Luca (Ceglédi VSE), Jüttner Janka (Diósdi DSE); 52 kg: Igaz Laura (Budapesti Honvéd SE); 57 kg: Bognár Inez (Budapesti Honvéd SE); 63 kg: Botzheim Bodza (Ledényi JI); +70 kg: Perlaki Hanna (Ceglédi VSE).

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.