UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-06-24 18:36

Cselgáncs: Igaz Laura ifjúsági Európa-bajnok Porecben, Bognár Inez ezüstérmes

Igaz Laura (52 kg) révén a magyar cselgáncsválogatott megszerezte az első aranyérmét a Porecben zajló ifjúsági Európa-bajnokság második versenynapján. Bognár Inez (57 kg) szintén a döntőig menetelt Horvátországban, végül ezüstérmesként zárt.

A nyitó napon begyűjtött egy ezüst- és két bronzérem után pénteken, a második versenynapon is remekeltek a magyar cselgáncsozók a poreci ifjúsági Európa-bajnokságon. A Budapesti Honvéd kiválósága, Igaz Laura ötödik kiemeltként vágott neki az 52 kilósok küzdelmeinek, és nagyon magabiztosan, sorban vette az akadályokat. A bosnyák Sandra Popovicon, az azerin Vusala Hajiyeván, a belga Line Martensen túljutva a magyar lány a legjobb négy között találta magát. Az elődöntőben a holland Emma Van Leeuwen várt rá, és hatalmas csatára késztette őt – hosszabbításba torkollott a meccs, ott végül 5 perc 39 másodperc után Igaz győzött vazarival, így bejutott a fináléba.

Igaz Laura (kékben) ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Porecben Forrás: EJU
Igaz Laura (kékben) ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett Porecben Forrás: EJU
A kontinensbajnoki címért Laura kezdett aktívabban a román Luciana Catana ellen, emiatt a román lány kapta a meccs első intését. Majd bő másfél perc elteltével Catana próbálkozott halovány támadással, amelyet Igaz ki is használt, földre vitte ellenfelét, és ott befejezte az ütközetet, ezzel pedig ifjúsági Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Igaz Laura a magyar csapat első aranyát szerezte meg Porecben. Ugyanakkor klubtársa, a szintén Honvédos Bognár Inez is kiváló formát mutatott az 57 kilósok súlycsoportjában Horvátországban. Az ötödik kiemelt Bognár sima győzelemmel rajtolt az észak-macedón Reino Jenniferrel szemben a legjobb 32 mezőnyében. Ezután a ciprusi Marina Azinou, a francia Carla Bonito (negyedik kiemelt), illetve az olasz Gaia Stella (első kiemelt) ellen is hasonlóan gyorsan, ipponnal nyert, és menetelt egészen a döntőig, ahol az azeri Fidan Alizada (harmadik kiemelt) következett. Az azeri lépett fel támadóbban az aranycsata elején, továbbá a találkozó nagy részében az ő akarata érvényesült, de Ineznek ugyancsak akadtak kísérletei az akcióra. Bő másfél perccel a vége előtt ismét Bognár próbálkozott, amelyet ellenfele megkontrázott, és lezárta a finálét. Bognár Inez ezüstérmesként fejezte be az Eb-t.
Bognár Inez ezüstérmes az ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Bognár Inez ezüstérmes az ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
A 63 kilós lányok mezőnyében Botzheim Bodza képviselte a magyar színeket, és a portugál Mariana Simoes ellen kezdte meg szereplését a legjobb 32 között. A Ledényi Judo Iskola ígérete ipponnal alulmaradt, ezzel kiesett. A második versenynapon Eichmüller Gergő (73 kg) egyedüli fiúként lépett tatamira a válogatottból. A Ceglédi VSE reménysége az első meccsén legyőzte a görög Vaszili Cikarovot a legjobb 64 között, majd az első kiemelt, holland Joshua De Lange jutott ellenfélül, aki végül túl nagy falatnak bizonyult, így a magyar fiú búcsúzott. Két versenynap után a mieink egy arany, két ezüst-, és két bronzéremmel az összesített éremtáblázat negyedik helyén állnak. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

A további program: Június 25., szombat 10:00: fiú 81, 90 és +90 kg, leány 70 és +70 kg 16:00: bronzmérkőzések és döntők Június 26., vasárnap 10:00: vegyes csapatverseny 16:00: bronzmérkőzések és döntők A magyar indulók: Fiúk: 50 kg: Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd SE), Galó Bence (Óbudai JC); 60 kg: Major Ádám (Budapesti Honvéd SE); 73 kg: Eichmüller Gergő (Ceglédi VSE); 90 kg: Kenderesi Péter (Pécsi VSK), Bötös Noel (MTK Budapest); +90 kg: Dobos Levente (Ledényi JI), Balogh János (Rákosvidéke Hajtós DSE). Lányok: 44 kg: Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE); 48 kg: Vég Luca (Ceglédi VSE), Jüttner Janka (Diósdi DSE); 52 kg: Igaz Laura (Budapesti Honvéd SE); 57 kg: Bognár Inez (Budapesti Honvéd SE); 63 kg: Botzheim Bodza (Ledényi JI); +70 kg: Perlaki Hanna (Ceglédi VSE).

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.