UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-07-04 14:47

Röplabda: a Vasas Óbuda a legjobb utánpótláskorú játékosaival elindul a felnőttmásodosztályban

A Magyar Röplabda Szövetség közzétette a 2022/23-as bajnoki évad versenykiírásait, amelyek lehetőséget biztosítanak az Extraliga klubjainak, hogy fiókcsapataikkal az NB I-ben indulhassanak. A Vasas Óbuda, amely a javaslat kezdeményezője volt, Kőnig Gábor vezetésével az U17-es és az U19-es csapatokból épített kerettel vág neki a felnőttmásodvonal küzdelmeinek.

A felnőttélvonalbeli egyesületek fiókcsapataiban a 2001. január 1. és a 2006. december 31. között született korosztályos röplabdázók szerepelhetnek, a javaslat célja az volt, hogy állandó játéklehetőség biztosításával segítse az átmenetet az utánpótlás-bajnokságok és a felnőtt Extraliga között. A Vasas új NB I-es női csapatának vezetőedzője, Kőnig Gábor, aki jelenleg az U17-es leányválogatottat készíti fel a júliusi Európa-bajnokságra, örül, hogy a fiatalok a felnőttbajnokságban kapnak lehetőséget a bizonyításra.

Kizárólag utánpótláskorúakkal a keretben a Vasas Óbuda ősztől rajthoz áll az NB I-ben Forrás: Vasas Óbuda
Kizárólag utánpótláskorúakkal a keretben a Vasas Óbuda ősztől rajthoz áll az NB I-ben Forrás: Vasas Óbuda
„Az utánpótlásból az NB I-be átlépni is nagy lépcső, ha meg egyből az Extraligában kell bizonyítani, az meg egyenesen több emelet. A szakma már jó ideje szeretett volna valami megoldást találni a fiatal játékosok sportág mellett tartására és versenyeztetésére, örülök, hogy idén végre nyitott fülekre talált a kezdeményezés" – mondta Kőnig a Vasas Óbuda honlapjának nyilatkozva, majd azt is elmondta, hogy mindenképpen a saját utánpótlásukra támaszkodnak. Átalakulnak az utánpótlás-bajnokságok is: az U19-es és az U21-es korosztályok között annyira nagy volt az átfedés, hogy a továbbiakban nem volt értelme két külön korcsoportban versenyeztetni a játékosokat: a helyzet megoldására hozták létre az U20-as sorozatot. A Vasas utánpótlás játékosai az NB I-ben és a korosztályos bajnokságban is játszanak majd, ugyanis Kőnig Gábor szeretné, hogy versenyhelyzet legyen és minden fiatal megküzdjön a helyéért. A tréner szerint ez jó lehetőség arra is, hogy nagyobb figyelmet kapjon az utánpótlás. „Azt mindenkinek látnia kell, hogy az eddig csak az utánpótlás-sorozatokban részt vevő játékosok sokkal jobban szem előtt lesznek, emiatt a jövőben szinte biztos, hogy megnő irántuk az érdeklődés. Nekünk olyan hátországot kell kiépítenünk, hogy ha valaki megsérül, eligazol, vagy a legjobb esetben az extraligás csapathoz felkerül, pótolni tudjuk. Nem egy idényt szeretnénk az NB I-ben játszani, hosszú távon szeretnénk ezen a bajnokságon keresztül építeni az utánpótlásunkat, és így kívánunk megfelelő versenyeztetési lehetőséget adni, jövőképet mutatni a fiataloknak." További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.