UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-07-14 08:59

Úszás: a bukaresti ifjúsági Eb hősei ott lehetnek a római felnőtt kontinensviadalon is

A vasárnap véget ért, nagyszerűen sikerült romániai ifjúsági Európa-bajnokság után, augusztusban a felnőttek között is megmérethetik magukat a legígéretesebb fiatalok, akik közül Molnár Dóra és Pádár Nikolett bizonyos szempontból már Michael Phelpst másolja.

Kétezeröt után végzett ismét az ifjúsági úszó Európa-bajnokság éremtáblázatának élén a magyar csapat, ami két dolognak köszönhető: részint az idei viadalon nem indulhattak az oroszok, akik 2017-ben Netanyában és 2018-ban Helsinkiben Milákékat is felülmúlták, részint pedig a mieink várakozáson felül teljesítettek – hat arany, öt ezüst- és három bronzérmet hoztak haza Bukarestből. Elsősorban a Budafóka ígérete Molnár Dóra – aki száz és kétszáz háton nyert egyéni aranyat – és a 100 és 200 m gyors bajnoka, a szegedi Pádár Nikolett vitte a csúcsig a mieinket, de ott van a két váltógyőzelem is, na meg a sok-sok dobogós helyezés, amelyről hétfői értékelőcikkünkben mind beszámoltunk. Ennek fényében nem meglepő, hogy az elnökség jóváhagyására váró római névsorban (az Európa-bajnokságot augusztus 11. és 17. között tartják az olasz fővárosban) mindkét remeklő fiatal helyet kapott, Sós Csaba szövetségi kapitány is elismerően beszélt róluk az nso.hu-nak, és elmondta, nem véletlen, hogy a lányok extra terhelést kaptak Romániában, és ezt tartják a helyes iránynak a jövőben is.

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra a római felnőtt Európa-bajnokságon folytathatja a sűrű szezont Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra a római felnőtt Európa-bajnokságon folytathatja a sűrű szezont Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
„Nem csomagoltuk vattába fiataljainkat Bukarestben, legeredményesebb úszóink közül Pádár Nikolett és Molnár Dóra azt csinálta, mint Michael Phelps fénykorában. Tudjuk, hogy az amerikai klasszis rendre végigúszta az étlapot egy-egy világversenyen, a junior Eb-n Niki és Dóri is ezt tette, egyiküknek tizenöt, másikuknak tizenhat rajtja volt a hat nap során. Ezt csinálja az egész világ ma már, nekünk is ezt kell. Szükség van arra, hogy az úszóink ehhez hozzászokjanak, s ne csak a felkészülési viadalokon ússzanak sok számot, hanem erre legyenek képesek világversenyeken is.”      Mint az előzetes névsorból kiderül, a bukaresti garnitúrából még a 200 m vegyesen nagy egyéni csúccsal ezüstérmes Ábrahám Minnának lehet jelenése Rómában, na meg ott lesz a hazai rendezésű felnőtt-világbajnokságon nyílt vízen parádézó Betlehem Dávid, ám ő a medencés versenyeken már nem számít utánpótláskorúnak. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.