UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-07-20 16:04

Kézi: Krakovszki Bence lehetőségként fogta fel az U20-as Eb-t, és úgy érzi, az ötödik helynél is több volt benne

Régóta várt, remek szereplést láthattunk a férfi juniorválogatottól a Portugáliában rendezett U20-as Európa-bajnokságon. A siker alapjairól, a tapasztalatokról és az esetleges hiányérzetről a csapat balszélsőjét, Krakovszki Bencét kérdeztük.

Az idei tornát megelőzően 2004-ben jutott a legjobb nyolc közé a magyar csapat a férfi U20-as kézilabda Eb-n, akkor negyedik lett, azt megelőzően 1998-ban volt az egyetlen (bronz)érem, így a Portóban elért ötödik helyezés minden idők harmadik legjobb szereplésének mondható.

Krakovszki Bence pályafutása első Európa-bajnokságán szerepelt Portóban Forrás: EHF
Krakovszki Bence pályafutása első Európa-bajnokságán szerepelt Portóban Forrás: EHF
A mieinkre jellemző volt, hogy szinte minden találkozó után mást lehetett kiemelni, nem egy-két emberre épült ennek a csapatnak a sikeressége. Az első, sokak által a torna legfontosabb összecsapásának tartott szlovénok elleni csörte nyerőembere a balszélső Krakovszki Bence volt, akit aztán nem meglepő módon a meccs legjobbjának választottak. „Nagyon jó tapasztalat volt részt venni a tornán, nekem személy szerint ez volt az első Európa-bajnokságon – kezdte az Utánpótlássportnak a NEKA 20 éves játékosa, akinek ikertestévre, Zsolt is a keret tagja volt. – Ami a saját játékomat illeti, tényleg jól indult az Eb, azt viszont sajnálom, hogy az utolsó pár mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Büszkék vagyunk az ötödik helyre, de közben kicsit csalódottak is vagyunk, két vereségünk volt, a dánok és a spanyolok ellen, úgy éreztük, hogy azokat a meccseket is meg kellett volna nyernünk. Az előbbin a második félidőben saját magát verte meg a csapat, az utóbbin pedig az első harminc percben összeszedett nagy hátrányt nem tudtuk ledolgozni.” A sikerekben fontos szerepe volt a stábnak, amely azt kérte a játékosoktól, hogy lehetőségként fogják fel a tornát és ne görcsöljenek rá az eredményességre. A csoportból való továbbjutás végülis magabiztosan meglett, ami azért is nagy szó, mert erre tényleg szűk két évtizede nem volt példa.
A 20 éves balszélső szerint az ötödik helynél is több volt a portói tornában Forrás: EHF
A 20 éves balszélső szerint az ötödik helynél is több volt a portói tornában Forrás: EHF
„Az látszott, hogy az egész mezőny nagyon erős, mondhatjuk reálisnak az ötödik helyet, de a top négy sem volt elérhetetlen távolságban, úgy gondolom, mi is odaérhettünk volna. Fizikailag egyértelműen előrébb tartanak nálunk a skandinávok, az NB I-ben szerzett tapasztalatokat tudtuk kamatoztatni és bírtuk a nagy terhelést.” Jövő nyáron még egy nagy torna vár a fiúkra, a német-görög közös rendezésű U21-es vb lesz az utolsó korosztályos világversenyük. „Nagyon bízom benne, hogy akkor még előrébb tudunk lépni. Tudjuk, mindenkinek van min dolgoznia a következő egy évben, de ha még jobban összeszokunk, szerintem képesek lehetünk egy ennél is jobb eredményre.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.