UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-07-21 21:14

Röplabda: a 10. helyen zárt a magyar válogatott a csehországi U17-es leány Európa-bajnokságon

Az utolsó csoportmeccsén a törököket is nagy csatára késztette a Kőnig Gábor vezette U17-es leány röplabda-válogatott, de végül négy játszmában kikapott zárásként a csehországi korosztályos Eb-n. A mieink egy győzelemmel és négy vereséggel a csoportjuk ötödik helyén végeztek, ezzel pedig tizedikként fejezték be a kontinenstornát.

A magyar válogatott a csoportkör első négy fordulójában minden alkalommal négyszettes találkozót vívott a Csehországban zajló U17-es leány röplabda Európa-bajnokságon. Kőnig Gábor tanítványai előbb 3:1-re alulmaradtak az olaszok ellen, majd ugyanilyen arányban szenvedtek vereséget a szlovénoktól és a lengyelektől, míg a legutóbbi mérkőzésen, a finnek ellen első győzelmüket is megszerezték. Azonban az Eb negyedik játéknapja után eldőlt, hogy a mieink a szerdai siker ellenére sem juthatnak már tovább a csoportjukból, mindenképpen ötödikek lesznek a hatosukban. (Az első négy helyezett folytathatja a kontinenstornát; az első és a második az elődöntőben, a harmadik és a negyedik pedig az 5-8. helyért.) Ennek fényében az utolsó, törökök elleni meccs már tétnélkülinek bizonyult, mivel a magyar lányok biztosan a 10. helyen fejezik be a kontinensviadalt.

A 10. helyen fejezte be az Eb-t az U17-es leányválogatott Csehországban Forrás: MRSZ / CEV
A 10. helyen fejezte be az Eb-t az U17-es leányválogatott Csehországban Forrás: MRSZ / CEV
A magyar szövetség beszámolója szerint a záró összecsapás nem kezdődött túl jól a mieinknek, hiszen 1:5-nél Kőnig Gábor szövetségi időt is kért. Ez abszolút használt, mert a lányok összeszedték magukat. Ezután nem nőtt tovább a különbség, mi több 15:13-nál a törököknek kellett időt kérnie, ez viszont nekik vált be, mert innentől kezdve a magyarok már csak négy pontot értek el a játszmában (17:25). Az már megszokott az Eb-n, hogy a második játszmát rendre a mieink kezdik jobban, s az első három meccsen meg is nyerték. (Csak a finnek ellen nem sikerült, ott viszont a meccset hozták.) Most is vezettek az elején 8:2-re – ekkor már egyébként Fekete Ramóna osztogatta a labdákat –, s bár a törökök többször is visszazárkóztak három pontra, de 14:8-nál megint hattal állt jobban a magyar válogatott, sőt volt 18:11 is, ám adott már le nagyobb előnyt is a csapat ezen a tornán, szóval azért volt miért izgulni még. (A lengyelek ellen például a mieink 20:11-es előnyről bukták el a negyedik felvonást.) Ezt követően fel is jöttek a törökök 19:15-re, de aztán egy időkérés helyre tette a lányokat, és 24:18-nál hat szettlabdához jutott a magyar együttes, amelyből a harmadikat beütötte Erőss Mirtill (25:20). A szettgyőzelem tehát ezen a meccsen is összejött, akárcsak az összes többin. (Ez csak az olaszoknak, a szlovénoknak és a szerbeknek sikerült eddig az Eb-n.) A mieink a harmadik játszma elején is tudták tartani a lépést a törökökkel, azonban a szett közepén – ezúttal Kőnig Gábor időkérése sem hatott – jött egy kilencpontos sorozat, amellyel az ellenfélnek sikerült elhúznia tizenkettővel. Ez gyakorlatilag el is döntötte a játszma sorsát (10:25). A törököknek győzniük kellett az elődöntőbe kerüléshez, és a negyedik etapban bele is kezdtek, viszont a mieink nem hagyták magukat, kilencnél egyenlítettek, majd a vezetést is átvették (10:9). Ezután 13:13-ig fej fej mellett haladtak a felek, de sikerült a törököknek megint ellépnie hárommal (13:16). Ekkor már nem volt visszaút: összesen hat pontot szereztek még a mieink, a végén három meccslabdát is hárítva (19:25). Ugyanakkor mindent egybevetve, a 10. hely megszerzésével emelt fővel búcsúzhattak az Eb-től.

U17-ES LEÁNY EURÓPA-BAJNOKSÁG (CSEHORSZÁG), II. CSOPORT, 5. FORDULÓ: Magyarország–Törökország 1:3 (–17, 20, –10, –19) Prostejov, 100 néző. V: Moula (görög), Vanaveski (észt). MAGYARORSZÁG: Jámbor 8, Fekete F. 7, Erőss 6, Botyánszki 8, Nagy S. 13, Tóth S. 1. Csere: Nagy-Hegyesi, Gergácz (liberók), Tuska 1, Fekete R. 2, Gajdács, Vértes, Kállai 2, Báder 2. Szövetségi edző: Kőnig Gábor. TÖROKORSZÁG: Yilmaz 8, Eroguz 9, Mumcular 15, Kuyan 13, Kacmaz 14, Olcay. Csere: Hürriyet (liberó), Boztepe 5, Devrim 7. Szövetségi edző: Rasit Berk Inanc.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.