UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-07-26 20:19

Birkózás: Darabos László ezüstérmes a római U17-es világbajnokságon

A kötöttfogású Darabos László révén megszületett az első magyar érem a Rómában zajló U17-es birkózó-világbajnokság keddi helyosztóin. A Budapesti Honvéd nehézsúlyú tehetsége a döntőig jutott, majd ott nagy csatában kikapott török riválisától, így ezüstérmet nyert.

A júniusban Bukarestben megszerzett korosztályos Európa-bajnoki címe után a kötöttfogású birkózó, Darabos László a római U17-es világbajnokságon is döntőig menetelt a nehézsúlyúak között. A Budapesti Honvéd versenyzője két sima és egy szoros győzelemmel abszolválta a hétfői előcsatározásokat. Az első mérkőzésén 9–0-ás előnyben kétvállra fektette az egyiptomi Elkelinyt a nyolcaddöntőben, majd az iráni Dzsahangiri ellen 0–3-ról 4–3-ra fordított a legjobb nyolc között. Ezután az elődöntőben az ukrán Sztrizsekozin következett, akivel az Eb-n szintén összecsapott a döntőbe jutásért. A román fővárosban 9–0-ra győzött a magyar fiú, és ugyanez a forgatókönyv zajlott le Olaszországban is, az első menetben technikai tussal verte az ukránt.

Darabos László (pirosban) ezüstérmes a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Darabos László (pirosban) ezüstérmes a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Így jöhetett a másnap esti finálé, amely előtt ugyancsak déjà vu érzése lehetett Darabosnak, hiszen az a török Bakir várt rá, akit az egy hónappal ezelőtti Európa-bajnokság döntőjében már legyőzött egyszer (tus 5–1-es vezetésnél). Rómában ismét megmérkőztek a felek, ám ezúttal már a vb-aranyért. Az első menetben Darabost ítélték aktívabbnak (1–0), ezzel a lenti pozícióból ő támadhatott elsőként, de végül nem tudott akciózni, állásból folytatták. A szünetig már nem született újabb pont (1–0). A folytatásban továbbra sem bírtak egymással állásból, úgyhogy a török is megkapta a lehetőséget, hogy lentről próbálkozzon (1–1), ám neki sem sikerült, Darabos remekül védekezett. Ezt követően még egy szűk perc volt hátra, viszont a később szerzett ponttal az eredmény már a töröknek kedvezett (1–1). A Honvéd fiatalja ment előre a győzelemért a legvégén, de nem tudott mit kezdeni ellenfelével, így nagy csatában kikapott a fináléban (1–1). Ezzel Darabos László ezüstérmet nyert, és megszerezte a mieink első érmét a világbajnokság első helyosztóin. Fige Levente (48 kg; Csepel TC-KIMBA) és Lévai Levente (65 kg; Budapesti Honvéd) is kiesett a selejtezőben. Kovács Olivér (80 kg; ESMTK-KIMBA) vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben, majd a vigaszágon folytathatta, azonban nem jutott el a bronzmérkőzésig.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, RÓMA A magyar versenyzők mérkőzései: KÖTÖTTFOGÁS Második versenynap (kedd este), helyosztók: Döntő: 110 kg: Cemal Bakir (török)–Darabos László 1–1' (később szerzett ponttal) Második versenynap, vigaszági mérkőzések: 80 kg: Kovács Olivér–Wojciech Iwanowski (lengyel) 1–1' (később szerzett ponttal) 80 kg: Branko Dukics (szerb)–Kovács Olivér 4–3 Első versenynap (hétfő), előcsatározások: Selejtezők: 48 kg: Arszen Zsuma (kazah)–Fige Levente 9–0 (a kazah kikapott az elődöntőben, ezzel Fige nem folytathatta a vigaszágon, kiesett) 65 kg: Ali Alizada (azeri)–Lévai Levente 2–0 (az azeri vereséget szenvedett a döntőbe jutásért, így Lévai búcsúzott) Nyolcaddöntők: 80 kg: Ismayil Rzayev (azeri)–Kovács Olivér 4–1 (az azeri a döntőig menetelt, Kovács vigaszágasként folytathatta) 110 kg: Darabos László–Omar Elkeliny (egyiptomi) tus 9–0-nál Negyeddöntők: 110 kg: Darabos László–Mohammad Dzsahangiri (iráni) 4–3 Elődöntők: 110 kg: Darabos László–Dmitro Sztrizsekozin (ukrán) 9–0

A keddi kora délutáni programban újabb négy magyar kötöttfogású fiatal mutatkozhatott volna be, ám a korosztályos Eb-ezüstérmes László Mózes (45 kg; ESMTK-KIMBA) a sérülése miatt nem lépett szőnyegre a selejtezőben, emiatt végül csak hárman próbáltak szerencsét. Tótok Péter (51 kg; Vasas-KIMBA) az első meccsét technikai tussal nyerte a selejtezőben, majd a nyolcaddöntőben kikapott. Czuczor Dominik (71 kg; Budapesti Honvéd) és Gyuricza Marcell (92 kg; Tököl-KIMBA) egyaránt alulmaradt a nyitó meccsén a legjobb 16 között. Tótok legyőzője nem jutott el a döntőig, így ő búcsúzott, míg Czuczor és Gyuricza szerencsésebbnek bizonyult, mindketten folytathatják a vigaszágon.

Második versenynap, délutáni program: Selejtezők: 45 kg: Hiro Szakamoto (japán)–László Mózes (László sérülés miatt nem állt ki) 51 kg: Tótok Péter–Elyle Francisco (amerikai) 12–3 Nyolcaddöntők: 51 kg: Manis Manis (indiai)–Tótok Péter 7–0 (az indiai kikapott a következő körben, ezzel Tótok versenye véget ért) 71 kg: Anri Putkaradze (grúz)–Czuczor Dominik 9–0 (a grúz bejutott a döntőbe, így Czuczor a vigaszágon folytathatta) 92 kg: Darius Kiefer (német)–Gyuricza Marcell 4–0 (a német kikapott a következő meccsén, így Gyuricza kiesett) Vigaszági mérkőzések: 71 kg: Czuczor Dominik–Mihael Lukac (horvát) 92 kg: Gyuricza Marcell–Josip Benko (horvát)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.