UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-08-01 16:57

Úszás: a serdülőkorosztály az EYOF-on megmutatta, hogy a kontinens élmezőnyébe tartozik

Két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyert a magyar válogatott a besztercebányai EYOF pénteken véget ért úszóversenyein, ezzel túlszárnyalta a három évvel ezelőtti, bakui szereplést, mindezt a legjobbja, Jackl Vivien nélkül.

A Szlovákiában rendezett Európai ifjúsági olimpiai fesztivál rajtja előtt nem sokkal komoly gyomrost kapott a magyar úszócsapat: kiderült, legjobbja, a 400 m vegyesen ifjúsági Eb-bronzérmes Jackl Vivien pozitív koronavírusteszt miatt nem utazhat el a versenyre. A helyére beugró Elekes Tamara azonban tökéletesen helyettesítette őt, és utcahosszal nyerte meg az uszodai közmegegyezés szerint egyik legnehezebbnek tartott számot. Ezzel egyébként már az első napon eldőlt, hogy Bakuval ellentétben – amikor hat ezüst és egy bronz volt a termés – ezúttal nem marad aranyérem nélkül a magyar csapat.

Kováts Alex háromszor is dobogóra állhatott Bakuban, egyszer a legfelső fokára Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
Kováts Alex háromszor is dobogóra állhatott Bakuban, egyszer a legfelső fokára Fotó: Szalmás Péter/Magyarock
A csapat „MVP-je” viszont a kaposváriak – a bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságot is megjárt – ígérete, Kováts Alex volt. Amellett, hogy kétszáz és négyszáz vegyesen is nagyszerűen úszott (ez mindkét esetben második helyet ért), fő számában, kétszáz háton tetemes előnnyel ért célba, vagyis egy arany- és két ezüstéremmel zárt Szlovákiában. Bronzból sem volt hiány, Elekesen és Kovátson kívül még négy magyar állhatott dobogóra: Bagi Zoltán 100 m gyorson, Kovács-Seres Hunor 1500 m gyorson, Szabó Dóra 200 m háton, Zámbó Virág pedig 200 m pillangón lett harmadik. A két arany, két ezüst- és négy bronzérem ezúttal az éremtáblázat ötödik helyére volt elegendő, a mieinket az olaszok, a britek, a németek és a spanyolok előzték meg. Az EYOF-ról készült részletes összefoglalónk: ITT További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.