UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-08-02 08:58

Atlétika: Kövér Fanni és Varga Gréta döntős az U20-as világbajnokságon

A kolumbiai Caliban kezdődött U20-as atlétikai világbajnokság első versenynapján nyolc magyar fiatal mutatkozott be, közülük a gerelyhajító Kövér Fanni és a 3000 méteres akadályfutásban érdekelt Varga Gréta is magabiztos teljesítménnyel harcolta ki a döntőbe jutást.

Itthoni idő szerint kedd hajnalban ért véget a kolumbiai Caliban zajló U20-as atlétikai világbajnokság első versenynapja, melyen rögtön nyolc magyar fiatal is érdekelt volt a huszonkettőből.

Kövér Fanni is készülhet a vb-döntőre Forrás: MASZ
Kövér Fanni is készülhet a vb-döntőre Forrás: MASZ
A világbajnokságot a leány gerelyhajítás selejtezője nyitotta meg, a mezőnyben Kövér Fannival. A VEDAC ígérete az első kísérletére 52,73 métert dobott, így sokat izgulnia már nem kellett a továbbjutásért: az ötödik legjobb eredménnyel harcolta ki a fináléba kerülést. Ezzel az is eldőlt, hogy ő az első magyar atléta, akinek döntőben szurkolhatunk a vébén. A legjobb tizenkét gerelyhajító magyar idő szerint szerdán 0:20 perckor kezdi az éremért zajló csatát. Magabiztos teljesítménnyel jutott döntőbe 3000 méteres akadályfutásban Varga Gréta. Az U20-as Eb-ezüstérmes kiválóság a futamában 10:21.72 perces időeredménnyel a negyedikként végzett, és ez bőven elég volt a biztos kvalifikációhoz (az első öt helyezett automatikusan a döntőben folytathatja). Az SVSE futója a legjobb európai teljesítményt mutatta be a selejtezőben. A tízpróbázók között Gálpál Zsombor öt versenyszámot is letudott a nyitónapon. Ezek közül kiemelkedik a súlylökés, melyben a Budapesti Honvéd fiataljának 15,60 méteres dobása a legjobb volt a mezőnyben. Emellett 100 méteren 11.35 másodpercet, távolugrásban 6,24 métert, magasugrásban 1,78 métert, 400 méteren pedig 51.74-es új egyéni csúcsot ért el, így jelenleg 3596 ponttal a 22. helyen áll. A fiúk 1500 méteren két magyart is figyelhettünk. Kovács Ferenc Soma 3:47.20-szal összességében két hellyel maradt le a döntőről, és a 14. helyen végzett, míg Szinte Bálint 3:56.06-tal a 33. lett. Nem volt szerencséje 110 méteres gátfutásban Polyák Zoltánnak, akinek bukását követően elszálltak a továbbjutási esélyei, és a sokra hivatott rúdugró, Garamvölgyi Petra sem került döntőbe, miután sikertelenül próbálkozott a 405 centire. A fiú súlylökők között Horváth Márk 18,27 méterrel a 16. lett, a tizenkettes döntőhöz 10 centi hiányzott. A keddi programban tehát jön Kövér Fanni döntője, Gálpál Zsombor befejezi a tízpróbát, mellettük pedig további öt magyar atlétának szurkolhatunk. Többek között dobókörbe lép az U20-as világranglistát vezető kalapácsvetőnk, Csekő Miklós is. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.