UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-08-06 09:00

Atlétika: Tóth Anna hazai korosztályos csúccsal döntős az U20-as vb-n

A kolumbiai U20-as atlétikai világbajnokság utolsó előtti versenynapján Tóth Anna magyar korosztályos csúccsal, a harmadik legjobb idővel jutott a 100 méteres gátfutás döntőjébe, míg a magasugró Guth Mátyás és a kalapácsvető Viszkeleti Villő is az előkelő ötödik helyen végzett.

A kolumbiai Caliban zajló U20-as atlétikai világbajnokság utolsó előtti versenynapján négy magyar fiatalnak szoríthattunk döntőben, ám mielőtt ők színre léptek volna, Tóth Anna a 100 méteres gátfutás elődöntőjében volt érdekelt.

Tóth Anna hazai korosztályos csúccsal döntős az U20-as vb-n Forrás: MASZ
Tóth Anna hazai korosztályos csúccsal döntős az U20-as vb-n Forrás: MASZ
A tavalyi U20-as világbajnokság bronzérmese a második elődöntőben a korosztály jamaicai világranglista-vezetője, Kerrica Hill mellett kapott helyet, és a futamban csak egyedül ő volt képes szorosan a szupertehetség mögött maradni. A DVTK kiválósága végül azután ért célba másodikként 13.16 másodperces új U20-as magyar csúccsal, hogy nem zökkentette ki az első gát felrúgása sem. Tóth Anna a saját, felnőttbajnokságon elért 13.23-as rekordját adta át a múltnak, és összességében a harmadik legjobb idővel jutott fináléba, így ő lesz az egyetlen magyar versenyző, akinek szoríthatunk a világbajnokság zárónapján. A folytatásban nemcsak az ellenfelekkel kellett megküzdeniük az atlétáknak, hanem a körülményekkel  is, és a szakadó eső miatt egy időre fel is függesztették a versenyt. Ezzel együtt a kalapácsvető lányok döntőjében a küldöttség legfiatalabb tagja, a 2005-ös születésű Viszkeleti Villő az első kísérletére 61,11 métert dobott, amellyel az előkelő ötödik helyen végzett. Ugyanitt Csatári Jázmin 60,16 méterrel az ugyancsak dicséretes kilencedik helyet szerezte meg. Izgalmas versenyt hoztak össze a magasugrók is, akiknek döntőjében Guth Mátyás a legjobbak közé tartozott. A magyar fiatal a 210 centimétert harmadikra ugrotta meg, és bár a vébén csak a győztes jamaicai Brandon Pottinger tudott ennél nagyobbat, az előző magasságokra tett kísérletek száma alapján Guth az ötödik helyet érdemelte ki. A gerelyhajítók döntőjében Herczeg György 67,22 méterrel nem jutott a nyolc közé, a tizedik helyen zárt. A délelőtti programban pedig Spiller Tiziana 10 km-es gyaloglásban lett a 22. helyezett 50:22.26 perccel. A nap legnagyobb szenzációját a Serena Cole, Tina Clayton, Kerrica Hill, Tia Clayton összeállítású jamaicai 4x100 méteres váltó szolgáltatta, amely 42.69 másodperces új U20-as világcsúccsal nyert aranyat. A részletes eredmények ITT érhetők el. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.