UtánpótlásSport
2023. szeptember 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-08-08 14:43

Kosárlabda: a 3x3-as U17-es leányválogatott kiharcolta az Eb-részvételt a szolnoki selejtezőtornán

Az osztrákok elleni, sorsdöntő meccs megnyerésével a magyar leányválogatott kijutott a szeptemberi 3x3-as U17-es kosárlabda Európa-bajnokságra. A fiúknak viszont nem sikerült a kvalifikáció a hazai rendezésű selejtezőtornáról.

A Károlyi Andrea vezette magyar lányok két győzelemmel és egy vereséggel zárták a csoportkört a vasárnap este véget ért, szolnoki 3x3-as U17-es Eb-selejtezőn. A Herczog Bora, Kádas Boglárka, Küllős Kira és Varga Napsugár alkotta négyes előbb 14–6-ra kikapott a svédektől, majd 18–17-re verte a hollandokat, 15–8-ra pedig az íreket is legyőzte.

Balról: Kádas Boglárka, Varga Napsugár, Herczog Bora és Küllős Kira Forrás: FIBA.Basketball
Balról: Kádas Boglárka, Varga Napsugár, Herczog Bora és Küllős Kira Forrás: FIBA.Basketball
Így a mieink másodikként zártak a B-csoportban a skandinávok mögött. Majd jöhetett a ki-ki meccs a másik – a magyarokétól eltérően ötfős – csoport harmadik helyezettje, az osztrákok ellen az Eb-kijutásért (a csoportelsők automatikusan kivívták a részvételt). A sorsdöntő összecsapást végül magabiztosan 21–12-re nyerte a házigazda válogatott. A magyar válogatott pontszerzői az utolsó meccsen: Küllős Kira 6, Herzog Bora 5, Kádas Boglárka 5, míg Varga Napsugár 5 ponttal járult hozzá a sikerhez. Ezzel Károlyi Andrea tanítványai a harmadik helyen zárták a kilenc gárdát felvonultató tornát, és ami a legfontosabb: ott lehetnek a szeptember 2-4. közötti, athéni korosztályos Európa-bajnokságon. Ugyanez a bravúr azonban nem jött össze a Lekli József által irányított fiúknak. A Major Bulcsú, Gadus Bogdán, Ladovszky János, Bogdán Dávid összeállítású együttes a csoportkörben előbb 21–9-re alulmaradt az ukránokkal szemben, majd 15–14-re vereséget szenvedett az osztrákoktól is, így csoportharmadikként nem jutott tovább,  lemaradt az Európa-bajnokságról. A mieink a 11. helyen végeztek a 12 csapatos mezőnyben. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.