UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-08-24 17:45

Cselgáncs: Kollár Sebestyén ezüstérmes a szarajevói ifjúsági világbajnokságon

Mindjárt az első napon megszületett az első magyar érem a szarajevói ifjúsági cselgáncs-világbajnokságon: Kollár Sebestyén a döntőig menetelt az 50 kilósok mezőnyében, majd ott kikapott a korosztályos Európa-bajnok, francia riválisától, így ezüstérmet szerzett.

A szerdai, első versenynapon Kollár Sebestyén (50 kg; Budapesti Honvéd) és Szeleczki Szabina (44 kg; Ceglédi VSE) révén két magyar cselgáncsozó lépett tatamira a a bosnyák fővárosban zajló ifjúsági világbajnokságon.

Kollár Sebestyén (fehérben) ezüstérmes lett az 50 kilósok között a szarajevói ifjúsági vb-n Forrás: IJF
Kollár Sebestyén (fehérben) ezüstérmes lett az 50 kilósok között a szarajevói ifjúsági vb-n Forrás: IJF
Közülük a korosztályos Eb-bronzérmes Kollár szerepelt jobban, ugyanis első kiemeltként meg sem állt a döntőig. Nyitányként vazarival verte a kazah Ramazan Szujndikovot a nyolcaddöntőben, majd a legjobb nyolc között ipponnal győzött az örmény Gor Szafarian ellen. Így jöhetett az elődöntő az ifjúsági Eb-bronzérmes, azeri Mahammad Mamishovval szemben. Végül ezen a meccsen is a magyar fiú került ki győztesként, miután az azerit háromszor is megintették, és leléptették. Ezután a francia Yahn Motoly Bongambe személyében jól ismert ellenfél várt Sebestyénre a világbajnoki címért. A felek idén már kétszer is találkoztak, mindkétszer a francia nyert (előbb a Bielsko Bialában rendezett Európa-kupa-verseny döntőjében, majd a poreci Európa-bajnokság elődöntőjében). Ahogyan az elmúlt két, egymás elleni összecsapásukon, ezúttal is az intések döntöttek: három perc negyven másodperc elteltével Kollár a harmadik figyelmeztetését is begyűjtötte (a francia is kettővel állt ekkor), ezzel pedig vereséget szenvedett. A Budapesti Honvéd reménysége a magyar csapat első érmét szerezte a világbajnokságon. A ceglédiek ifjúsági Eb-bronz- és EYOF-ezüstérmese, Szeleczki Szabina az első meccsén, a legjobb 16 között – hosszabbításban – kiesett a korosztályos Ázsia-bajnokság harmadik, mongol Enhbulag Jamiyan ellen. Csütörtökön újabb három magyar versenyző szereplését figyelhetjük Szarajevóban.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ Augusztus 25., csütörtök A program: 10:00: selejtezők. 16:00: érmes mérkőzések, döntők Fiú 60 kg (Major Ádám, Budapesti Honvéd SE) és 66 kg Leány 48 kg (Vég Luca, Ceglédi VSE) és 52 kg (Igaz Laura, Budapesti Honvéd SE)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.