UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2022-09-12 19:24

Kajak-kenu: hatvannégy medál landolt magyar nyakban a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyén

A népes mezőny ellenére óriási fölénnyel nyerte meg a magyar kajak-kenus küldöttség a nemzetek csatáját a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyén; a fiatalok összesen hatvannégy érmet szereztek, aminek közel fele aranyszínben pompázott.

Szeptember 8-11. között 91 fős magyar küldöttség szerepelt a Pozsonyban megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. Az első alkalommal négynapos eseményen a 15-17 év közötti kajak-kenusok mérték össze a tudásukat, ráadásul népes mezőnyben, hiszen összesen 40 ország képviseltette magát; a viadal egy „kis világbajnokságnak” is megfelelt.

Gyakori látvány Pozsonyban: magyarok a dobogó tetején Forrás: MKKSZ
Gyakori látvány Pozsonyban: magyarok a dobogó tetején Forrás: MKKSZ
A magyar csapatból hiányoztak azok, akik érdekeltek voltak a maratoni Eb-n és a szegedi ifjúsági vb-n, ennek ellenére remek produkciót tettek le az asztalra az ifjú sportolók. Két évvel korábban 42 aranyat húztak össze a COVID által megtépázott mezőnyben, a mennyiségtől pedig idén sem sokkal maradtak el: 29 alkalommal végeztek az első helyen, és összesen 64 medált gyűjtöttek. A csütörtöki versenynap döntőket még nem tartogatott. A magyar fiatalok magabiztosan biztosították be a továbbjutást, szépen gyűjtögették az első-második helyezéseket a futamaikban. Péntek délután az első finálékra is sor került, a csapattagok pedig nem vártak sokáig, rögtön nekikezdtek az éremgyűjtésnek; a szám meg sem állt 19-ig. A hét végén tovább folytatódott a magyarok fölénye, amit jól fogalmazott meg a csapatvezető, Dónusz Éva, aki „elsöprőnek” nevezte a teljesítményt. Vasárnap a 200-as döntők is a megszokott forgatókönyvet hozták, a nemzetek csatájában pedig egy pillanatig sem volt kétséges az első helyezett kiléte. A dominanciát jól mutatja, hogy a magyarokat követő négy náció együtt sem szerzett annyi érmet, mint a bajnokok. Az eredmények biztatóak a jövőre nézve, hiszen az ORV-n résztvevő válogatott lehet a 2023-as ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat magja. Részletes eredmények az esemény és a hazai szövetség honlapján érhetők el. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.