UtánpótlásSport
2023. szeptember 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-09-22 19:50

Birkózás: az edzői stábban történt változások ellenére változatlan a koncepció a KIMBA női szakágában

Martin Gábor személyében szeptembertől új szakember vezeti a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia női szakágát. A csepeli feladatai mellett a felnőtt és az U23-as női válogatottat is irányító trénert kérdeztük az új szerepköréről.

Idén ősztől a második tanévét kezdte meg teljes évfolyammal a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, és az újabb esztendő elindulása előtt több változás is történt a csepeli központ nevelőműhely szakmai stábjában. Öt új tréner érkezett a KIMBA-ra, közülük hárman is a női szakágért lesznek felelősek.

A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken Forrás: KIMBA
A Kozma István-akadémia leányai remekeltek a nyári utánpótlás világversenyeken Forrás: KIMBA
A távozó szakágvezető, Ritter Diletta helyét Martin Gábor veszi át a jövőben. Továbbá Ligeti Richárd és az ukrán Irina Huszjak szintén újonnan csatlakozott az akadémiához, míg Sleisz Gabriella az állandóságot képviseli a stábban. (Az elmúlt tanévben az edzői csapatot erősítő Barka Emese jelenleg gyermeket vár, szülési szabadságát tölti.) „Ligeti Richárd bizonyított már a kadétválogatott élén, idén számos érmet nyertek a tanítványai a világversenyeken, így nem kérdés, hogy a személyében felkészült edző jött hozzánk – kezdte Martin Gábor az Utánpótlássportnak. – Míg a stáb másik új tagja, Irina Huszjak már hosszabb ideje Magyarországon él, szintén remek szakember. Versenyzői pályafutása alatt 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett, a 2013-as vébén pedig ötödik lett, és nemrég fejezte be a karrierjét. Végül azért esett rá a választásunk, mert fiatalként a lvivi sportiskolában nevelkedett, ahol csak lányokkal foglalkoztak, ennek köszönhetően pedig abszolút tisztában lehet azzal, hogy milyen jellegű munka zajlik egy ehhez hasonló akadémián. Itt a KIMBA-n mi is szeretnék erre a rutinra és tudásra építeni. Szerencsére az eddig eltelt rövid időben tökéletesen működik a közös munka."
Martin Gábor Forrás: KIMBA
Martin Gábor Forrás: KIMBA
A személyi „vérfrissítés" mellett azonban a szakmai munka terén a meglévő, eddig jól működő irányvonalat követnék. „Nyilvánvalóan, teljes mértékben nem tudjuk ugyanazt folytatni, mint a korábbi edzői gárda, ugyanakkor a szakmai koncepciót, az edzésprogramot illetően változatlan a helyzet. Eközben természetesen mindenki hozza a saját elképzeléseit, emiatt az apróságokban már lehetnek változások az eddig megszokotthoz képest. Ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy nagyobb figyelmet fordítunk a pontos technikai elemekre. Mindamellett, hogy erőben és állóképességben is megfelelően fejlődjenek a lányok. Az a fő célunk, hogy a pillanatnyilag még az utánpótlás-világversenyeken remeklő fiataljainkból idővel sikeres felnőtt birkózókat neveljünk, és bízunk benne, hogy a párizsi olimpia után már a KIMBA-n nevelkedett versenyzők fogják alkotni a felnőttválogatott magját. " Az elmúlt nyáron tíz újabb lány csatlakozott a csepeliekhez, így a női szakágban összesen 31 fiatallal kezdhették meg a munkát szeptembertől. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.